Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου

Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου
Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου

Πληθαίνουν οι υπόνοιες για ύποπτα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή γύρω από τα βασιλικά κτήματα

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οσμή σκανδάλου αναδίδεται από τα καμένα στο Τατόι και συνολικά από την ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου που εξακολουθεί να φλέγεται, καθώς πληθαίνουν οι υπόνοιες για ύποπτα επενδυτικά σχέδια πάνω στις στάχτες. Σχετικά ερωτήματα έχει αφήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Νάσου Ηλιόπουλου, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να προστατεύσει τον χαρακτήρα των καμένων εκτάσεων.

Κι αυτό διότι, αν και οι τοπικοί άρχοντες έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν υποσχέσεις ότι οι πληγείσες περιοχές θα κριθούν άμεσα αναδασωτέες, μια περίεργη είδηση από τον περασμένο Φεβρουάριο σε ιστοσελίδα του ομίλου Μαρινάκη, καθώς και μια δικαστική απόφαση από το όχι και τόσο μακρινό 2012, που μοιάζει άκρως φωτογραφική και φέρει φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλούν ευλόγως ανησυχία. Ειδικότερα, την 9η Φεβρουαρίου το… προφητικό in.gr ανάρτησε είδηση με τίτλο «Μαγνήτης το Τατόι για επενδύσεις», στην οποία ανακοινωνόταν ότι το σχέδιο «αποκατάστασης» της περιοχής των πρώην βασιλικών κτημάτων βρισκόταν εκ νέου στα σκαριά, ευνοώντας την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου.

Capture 17
Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου

Στην επίμαχη είδηση γινόταν λόγος για δυνητικές επενδύσεις στην περιοχή, ανάμεσα στις οποίες και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες έβρισκαν εμπόδιο στο γεγονός ότι η διαθέσιμη γη είναι ελάχιστη λόγω των δασικών εκτάσεων. Ως εκ θαύματος, λίγους μόλις μήνες μετά την τουλάχιστον περίεργη αυτή είδηση η περιοχή τυλίχτηκε στις φλόγες και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Μάλιστα, οι συμπτώσεις είναι πολλές για να είναι τυχαίες, καθώς ήδη από το 2012 φαίνεται πως υπήρξε σχεδιασμός για επενδύσεις στο Τατόι, καθώς το ΣτΕ με απόφασή του, την οποία είχε εισηγηθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε κρίνει πως δύναται να αναπτυχθούν έργα εντός αναδασωτέων εκτάσεων.

«Κατά την έννοια της συνταγματικής διάταξης για την αναδάσωση, αν και θεσπίζεται αυστηρό καθεστώς προστασίας για τις αναδασωτέες εκτάσεις, δεν αποκλείεται η θέσπιση ρύθμισης, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα» ανέφερε η προ δεκαετίας απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για έργα μέσα σε καμένες δασικές εκτάσεις, εφόσον αυτά αποβλέπουν «στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία».

tatoi3
Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου

Αξίζει επίσης να θυμήσουμε τι άλλο έλεγε το άρθρο του in.gr – Παραθέτουμε:

Οπως αναφέρουν, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε γειτονική έκταση σχεδιάζει τη δημιουργία μικρής πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με την προοπτική ότι η επισκεψιμότητα στην περιοχή θα αυξηθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί… μνηστήρες «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Ωστόσο, μεγάλο τμήμα τους είναι δασικό, ενώ η διαθέσιμη «καθαρή» γη είναι ελάχιστη και με περιορισμούς στις χρήσεις γης.

Παράλληλα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για «υιοθέτηση» κτιρίων και εκτάσεων εντός των πρώην βασιλικών κτημάτων. Εξάλλου οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό για το Τατόι έχουν ως στόχο, πέρα από τη διάσωση του κτήματος, και την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα μελέτη φέρει την υπογραφή της KPMG καθώς και της ομάδας «ΑΣΠΑ design» του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Σπύρου Τσαγκαράτου, η οποία έχει στο ενεργητικό της επιβλητικά έργα, όπως το Τhe Mall Athens, το Golden Hall, το σχέδιο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού κ.ά.

tatoi4
Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου

2 thoughts on “Το Τατόι ήταν μαγνήτης για επενδύσεις | Έγινε «καμένο φιλέτο» | Ο ρόλος της Σακελλαροπούλου

  1. Παράθεμα: Ένα  γράμμα που δεν γράφτηκε ποτέ | 3ημερο εθνικό πένθος για τη φύση που δολοφονήσαμε - De-Facto
  2. Παράθεμα: Σακελλαροπούλου | Σε διακοπές βρισκόταν ενώ η Ελλάδα καιγόταν - De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.