Γιατί ο φόβος για μια “σκληρή προσγείωση” και ύφεση πλανάται ξανά πάνω από την αμερικανική οικονομία

οικονομ,

Από την πιο ακριβή executive σουίτα μέχρι τους διαδρόμους του διπλανού παντοπωλείου και έως τις αίθουσες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το μεγάλο ερώτημα είναι: Μπορεί ο καυτός πληθωρισμός να νικηθεί χωρίς να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση;

Κατά ειρωνικό τρόπο, όλο αυτό το να μιλάμε για μια επικείμενη ύφεση μπορεί πραγματικά να οδηγήσει στο να συμβεί τελικά. Το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι είναι ένας τεράστιος μοχλός της συμπεριφοράς των καταναλωτών και του επιχειρηματικού σχεδιασμού. Ο διάσημος Βρετανός οικονομολόγος John Maynard Keynes επινόησε τη φράση «ζωικά πνεύματα» για να περιγράψει τι οδηγεί στις αποφάσεις τους τούς επενδυτές, τους καταναλωτές και τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Ο φόβος, η ελπίδα, η αβεβαιότητα και η εμπιστοσύνη είναι όλα δύσκολο να μετρηθούν -και είναι εξαιρετικά σημαντικά για το που οδεύει μια οικονομία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ουσιαστικά, η ανησυχία για μια ύφεση και ο σχεδιασμός μέτρων εναντίον της μπορεί να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

«Στο τέλος της ημέρας, μια ύφεση είναι η απώλεια πίστης», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics. Οι καταναλωτές ανησυχούν μήπως χάσουν δουλειές και έτσι μειώνουν τις δαπάνες τους και οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων ανησυχούν ότι οι πωλήσεις τους θα μειωθούν με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απολύουν εργαζομένους.

«Μπαίνεις σε αυτού του είδους τον αυτοενισχυόμενο αρνητικό κύκλο», ανέφερε ο ίδιος στο Early Start του CNN. «Επομένως, όταν το συναίσθημα είναι τόσο κακό και αρχίζει να τρέφεται από τον εαυτό του, διατρέχουμε τον κίνδυνο να μπλεχτούμε βαθιά μέσα σε κάτι τέτοιο».

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% το τρίτο τρίμηνο και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κοντά στο χαμηλό 50 ετών. Αλλά αυτή η εικόνα δεν πρόκειται να διαρκέσει. Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αυτή την εβδομάδα μείωσε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος σε μόλις 0,5%, με το ποσοστό ανεργίας στο 4,6% μέχρι το τέλος του 2023.

im 684697

«Κοιτάξτε, σχεδιάζουμε σαν να πρόκειται να υπάρξει μια ήπια ύφεση το επόμενο έτος», δήλωσε στο CNN This Morning ο διευθύνων σύμβουλος της United Airlines, Scott Kirby. «Και πολλοί άνθρωποι στον επιχειρηματικό κόσμο προσπαθούν να μιλήσουν για τους εαυτούς μας σε αυτό που μερικές φορές νιώθω για μένα». Αλλά πρόσθεσε: «Αν δεν παρακολουθούσα επιχειρηματικές εκπομπές ή δεν διάβαζα τη Wall Street Journal, η λέξη ύφεση δεν θα υπήρχε στο λεξιλόγιό μου, επειδή απλώς δεν τη βλέπουμε στα δεδομένα μας».

Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Jerome Powell και πολλοί οικονομολόγοι -συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen– εξακολουθούν να βλέπουν ένα μονοπάτι προς μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, όπου η οικονομία θα επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός αλλά να μην προκληθεί ύφεση. Η Yellen εξήγησε αυτή την εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι ύφεσης υπάρχουν μονίμως.

«Υπάρχουν πάντα κίνδυνοι ύφεσης», είπε η Yellen στο «60 Minutes» του CBS σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή. «Η οικονομία παραμένει επιρρεπής σε κραδασμούς». Αλλά ο Zandi επιμένει ότι μπορεί να υπάρχει μια φωτεινή πλευρά στις σκοτεινές ανησυχίες.

«Μπορεί απλώς, με έναν περίεργο τρόπο, να βοηθήσει τα πράγματα γιατί αν όλοι είναι τόσο νευρικοί για την ύφεση, είναι προσεκτικοί», είπε. «Δεν παίρνουν μεγάλα ρίσκα. Δεν αναλαμβάνουν πολλά χρέη. Δεν βγαίνουν και δεν κάνουν μεγάλες επεκτατικές κινήσεις (και) που μπορεί να δροσίσουν αρκετά τα πράγματα για να μειώσουν τον πληθωρισμό, έτσι ώστε (η Fed) να μην χρειάζεται να αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια και εμείς στην πραγματικότητα —όπως είναι περίεργο— να αποφύγουμε μια ύφεση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, έχει εκφράσει την ανησυχία του εδώ και μήνες για μια επικείμενη ύφεση, επικαλούμενος τα υψηλότερα επιτόκια και ότι οι καταναλωτές δαπανούν, μειώνοντας τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις τους από την πανδημία. «Όταν κοιτάς μπροστά, αυτά τα πράγματα μπορεί κάλλιστα να εκτροχιάσουν την οικονομία και να προκαλέσουν αυτή την πιο ήπια ή σκληρή ύφεση για την οποία ανησυχούν όλοι», είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο μιας ολόκληρης γενιάς και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, οι κίνδυνοι για το 2023 είναι αναμφίβολα υψηλοί. «Νομίζω ότι είναι λογικό να είμαστε νευρικοί και προσεκτικοί σχετικά με την οικονομία την επόμενη χρονιά», αναγνώρισε ο Zandi.

«Αλλά ξέρετε, λέγοντας κάτι τέτοιο, νομίζω ότι έχουμε πιθανότητες να περάσουμε την επόμενη χρονιά χωρίς οικονομική ύφεση». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πληθωρισμός «έρχεται εδώ πολύ γρήγορα, οι καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν μετρητά και οι μεσαίου και υψηλού εισοδήματος ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις διστάζουν να απολύσουν εργαζομένους επειδή το νούμερο ένα πρόβλημά τους είναι η εύρεση και η διατήρηση εργαζομένων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *