Υποκλοπές | Το κοινό “μέτωπο” ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ανησυχεί τον Μητσοτάκη

 Υποκλοπές | Το κοινό "μέτωπο" ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ανησυχεί τον Μητσοτάκη  συριζα

Η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εξεταστικής δημιουργεί φόβους επέκτασης του “προοδευτικού μετώπου”, αλλά η ΝΔ θα επιμείνει για διεύρυνση μέχρι το 2012.

κείμενο Βίκυ Σαμαρά

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές δίνει το ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων.

Και αυτό καθώς η Χαριλάου Τρικούπη ζητά εξεταστική με έμφαση στη διερεύνηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, αλλά και στο λογισμικό Predator.

Έθεσε μάλιστα ζήτημα προσωπικής ευθύνης του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να κληθεί στην εξεταστική και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα να “ζωντανέψει” η συζήτηση για το λεγόμενο “προοδευτικό μετωπο”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επομένη των εκλογών και τη δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας.

Αυτό αποτελεί και το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς διαθέτει την πλειοψηφία να διευρύνει την εξεταστική μέχρι το 2012 όπως επιθυμεί, αλλά βλέπει τον κίνδυνο απώλειας ενός πιθανού κυβερνητικού εταίρου και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ισχυρίζονται πάντως ότι ήταν αναμενόμενη έτσι κι αλλιώς η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ήταν εμφανής η αμηχανία ή η σιωπή κυβερνητικών φωνών, που ήλπιζαν να βρεθούν ρωγμές στο μέτωπο αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταθέσει δική της πρόταση για εξεταστική, αλλά θα επιμείνει στη διεύρυνση του αντικειμένου έρευνας μέχρι το 2012 και καθώς έχει την πλειοψηφία, θα το επιτύχει.

Όπως επισημαίνουν άλλωστε κυβερνητικά στελέχη, τα κόμματα μέσα στην εξεταστική μπορούν να ζητήσουν να κληθεί οποιοσδήποτε για οποιοδήποτε σχετικό θέμα. Σχολιάζουν δε ότι δεν χρειάζεται να συγκροτηθούν δύο εξεταστικές, απαντώντας στις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ πως έρευνα σε βάθος δεκαετίας μπορεί να γίνει από μία ξεχωριστή εξεταστική επιτροπή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιχειρήσει να “πατήσει” στο γεγονός ότι το ΚΚΕ από την πλευρά του θέλει να διερευνηθούν και οι “συνακροάσεις” του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού, οι οποίες αφορούν βέβαια τρεις χρονικές περιόδους, το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 2020- 2022 επί ΝΔ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική αναφέρεται βέβαια συγκεκριμένα στην παρακολούθηση του ΚΚΕ και ζητά να ερευνηθούν οι παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών πέραν του κ. Ανδρουλάκη.

Από εκεί και πέρα αφορμή για το αίτημα της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής μπορεί να αποτελέσουν παλαιότερες καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη πως και εκείνοι είχαν πέσει θύματα παρακολουθήσεων και μάλιστα ως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται να συμφώνησαν άλλωστε στη διεύρυνση του αντικειμένου της εξεταστικής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αλλά χωρίς να το θέτουν ως όρο για να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως χαρακτήριζαν fake news τους ισχυρισμούς ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η ΝΔ βρήκε συμμάχους σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της περιόδου που θα ελέγξει η εξεταστική επιτροπή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τη Δευτέρα στην ψηφοφορία θα φανεί η αλήθεια.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβουλευτικό χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 24 Αυγούστου η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη

Παρασκευή 26 Αυγούστου η προ ημερησίας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

Δευτέρα 29 Αυγούστου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική

Τετάρτη 31 Αυγούστου έναρξη εργασιών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

creative protagon συριζα
creative protagon

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ πάντως αντέδρασε έντονα στην απόφαση να να προηγηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και όχι να συγκληθεί αμέσως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως είχε ζητήσει η Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θέλει να καλέσει στην Επιτροπή τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρώην Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, τους αρμόδιους Υπουργούς, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, το νέο Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη και την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου.

Αντίστοιχο αίτημα υπέβαλε και το ΚΚΕ ζητώντας να ερευνηθούν οι υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours