ΣΥΡΙΖΑ:Ποιους “κάρφωσε” ο Τσίπρας.O ‘διαμελισμός’ του ΚΙΝΑΛ είναι ο στόχος

ΣΥΡΙΖΑ
ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Αυγή της Κυριακής έδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις της αντιπολιτευτικής τακτικής από τα στελέχη του κόμματος.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος. Από τη μία οι Προεδρικοί που επιθυμούν το άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ προς το σοσιαλιστικό κέντρο, από την άλλη η Ομάδα των 53, μαζί με κάποια επιφανή στελέχη (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης).

Το πρόσωπο που προκαλεί πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μάλιστα είναι Προεδρικός.

Ουσιαστικά ο κος Πολάκης αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, να λαξεύσει νέο, μετριοπαθές, αξιόπιστο προφίλ, αφήνοντας πίσω τις ιαχές του 2012-2014.

Ειδικότερα την περίοδο του lockdown η προεδρική εντολή ήταν σαφής: Μετριοπάθεια, στήριξη στην Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, αντιπολίτευση στοιχειοθετημένη. H εντολή τηρήθηκε με τον κο Ξανθό (τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ) αν είναι ο κύριος εκφραστής της. Ωστόσο οι ‘σκληροί’ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν πως η μετριοπαθής στάση αυτή, είναι λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που εκφράστηκαν γκρίνιες από τους ‘σκληρούς’ προς τον κο Ξανθό, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν κι ως γκρίνια προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πάντως δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε δυνάμεις και παραμένει η δύναμη που εκφράζει τον χώρο της Αριστεράς σε ποσοστό άνω του 20%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το lockdown

Για την κριτική που δέχθηκε για μετριοπαθή αντιπολίτευση κατά την διάρκεια της κρίσης είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «όταν η χώρα, κι ο πλανήτης όλος, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο ρόλος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην μπει σε λογικές αντιπολίτευσης Μητσοτάκη. Αντιπολίτευση τύπου πυρκαγιάς στο Μάτι και Συμφωνίας των Πρεσπών. Να μη ζητάει εκλογές προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την πανδημία και την αγωνία χιλιάδων συγγενών που οι δικοί τους άνθρωποι βρίσκονταν στις εντατικές. Να μην εκδίδει καθημερινά δελτία νεκρών προς άγρα ψήφων.

Ήταν θέμα αρχών και πολιτικής ηθικής για μας να μην καταφύγουμε σε τέτοιου είδους αθλιότητες. Στην ιστορία αυτού του τόπου, δεν έχουν όρια οι τακτικές και τα μέσα της Δεξιάς προκειμένου να ανέβει ή να κρατηθεί στην εξουσία. Την κρίσιμη ώρα εμείς πήραμε μια απόφαση που νομίζω έχει ήδη δικαιωθεί: Να μη γίνουμε σαν κι αυτούς».

Αν ο κος Τσίπρας ‘μάλωσε’ τον κο Πολάκη , “καρφί” που “φωνάζει” ότι στοχεύει στον Δημήτρη Παπαδημούλη έριξε ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξή του, λέγοντας “Φροντίζουμε, πάντα και με επιμονή, η εικόνα του καθενός από μας, είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε βέβαια σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας, και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

 Μήνυμα επιφύλαξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για τον γραμματέα του, Πάνο Σκουρλέτη ( για την κριτική του περί αυριανισμού και νεοαυριανισμού):

“Αναγνωρίζουμε με συντροφικότητα το δικαίωμα καθεμιάς και καθενός μας στην προσωπική άποψη, χωρίς να μοιράζουμε χαρακτηρισμούς, να καταφεύγουμε σε υποτιμητικές ταμπέλες, να ανακαλύπτουμε και να ξορκίζουμε ομαδοποιήσεις εκεί που δεν υπάρχουν, με τον τρόπο που τις περιγράφουμε”.

Μιας κι αναφερθήκαμε στην αρχή του κειμένου στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο σοσιαλιστικό κέντρο ας δούμε τι είπε ο τέως Πρωθυπουργός: «δεν εγκαταλείπουμε, αντίθετα δυναμώνουμε τις προσπάθειες για τη διεύρυνση του κόμματος. Για να είναι και οργανωτικά, όπως και ιδεολογικά και πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το μεγάλο κόμμα, ο κορμός, της δημοκρατικής πλειοψηφίας. Ξεπερνάμε το «σοκ» του lock down και επιστρέφουμε με νέα δύναμη στην επαφή μας με τον κόσμο που αγωνιά, προβληματίζεται, δυσκολεύεται σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης.  

Το ΚΙΝΑΛ, το οποίο θεωρεί πως εκφράζει το σοσιαλιστικό κέντρο, δύσκολα θα έχει κι άλλες απώλειες σε επίπεδο ψήφων, μιας και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η διμέτωπη όμως επίθεση που δέχεται (αριστερά από ΣΥΡΙΖΑ, δεξιά από ΝΔ) αν δεν αντιμετωπιστεί ίσως δημιουργήσει ζητήματα Προεδρίας. Η κα Γεννηματά εμφανίζεται αρκετά ηπίων τόνων και δεν είναι λίγοι στο ΚΙΝΑΛ που θα ήθελαν μία πιο δυναμική παρουσία.

Αυτό ίσως να βλέπει ο κος Γερουλάνος ο οποίος έχει ξεκινήσει μία μικρή εκστρατεία στο διαδίκτυο υπέρ του προσώπου του. Όχι απ ευθείας αμφισβήτηση, μάλλον δηλώνει απλά έτοιμος για το ενδεχόμενο διαδοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.