Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:58 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Οι ανασχηματισμοί όπως και οι εκλογές δεν ανακοινώνονται. Όλοι ωστόσο γνωρίζουμε πως όταν μία κυβέρνηση θέλει να κόψει τις μηντιακές συζητήσεις περί ανασχηματισμού, το κάνει. Στην περίπτωση μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το πράττει επί της ουσίας.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι η «μάχη της οικονομίας» στην οποία θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης. Το σύνθημα είναι «το 2020 δεν είναι 2010», που δημοσίως πλέον υιοθετείται από στελέχη για να δείξει πόσο διαφορετική είναι η τωρινή κυβέρνηση και η τωρινή οικονομική κρίση.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για συνεχείς ελέγχους αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών, για να αποδείξουν την ικανότητα του Πρωθυπουργού. Εμείς δεν έχουμε στοιχεία για το αντίθετο. Ως εκ τούτου ας δούμε τα νέα δεδομένα που έχουμε από την κυβέρνηση.
Στο μικροσκόπιο υπουργοί κι υφυπουργοί.
Οι ημερομηνίες ανασχηματισμού έχουν αρχίσει να συγκεκριμενοποιούνται. Η πρώτη τον Ιούνιο, ενόψει και της συμπλήρωσης ενός χρόνου εξουσίας, και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο, πριν από τη ΔΕΘ, με κοινό στόχο την ανανέωση του κυβερνητικού προφίλ και μια νέα αφετηρία για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Αφενός μεν ακούγεται πως αξιολογούνται ΟΛΑ τα υπουργεία κι όλα τα πρόσωπα. Κάποιοι σαφώς κι είναι πιο πετυχημένοι από άλλους, ενώ εξετάζεται και η συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα όμως μπαίνουν στην εξίσωση πρόσωπα νέα της ΝΔ, που δεν βρίσκονται σε κυβερνητικό πόστο. Αξιολογείται αν θα ήταν πιο πετυχημένα από κάποιον εν ενεργεία υπουργό-υφυπουργό. Τέλος εξετάζεται στο πλαίσιο μείωσης της κυβέρνησης κάποιοι υφυπουργοί να απομακρυνθούν χωρίς αντικατάσταση.
Επίσης έχει γίνει προφανής μία πρόθεση για περαιτέρω προβολή και διαχείριση έργου σε υφυπουργούς, εξωκοινοβουλευτικούς και μη, όπως στους Νίκο Χαρδαλιά (Πολιτικής Προστασίας), Βασίλη Κοντοζομάνη (Υγείας), Νίκο Παπαθανάση (Ανάπτυξης), Γιάννη Κεφαλογιάννη (Μεταφορών) και Θοδωρή Λιβάνιο (Εσωτερικών).
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης στον ανασχηματισμό
Τα πυρά της αντιπολίτευσης επικεντώνονται προς τον Γιάννη Βρούτση, τη Λίνα Μενδώνη, τη Νίκη Κεραμέως, τον Χάρη Θεοχάρη και τον Βασίλη Κικίλια.
Σίγουρα δεν θα θελήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομάκρυνση όλων αυτών των στελεχών, καθώς θα φανεί πως σέρνεται πίσω από την αντιπολίτευση, ωστόσο δεν είναι κι ευχαριστημένος από τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Η δέσμευση Μητσοτάκη για ένα «νέο ισχυρό ΕΣΥ» προδιαγράφει ειδικό βάρος στο υπουργείο Υγείας, ενώ με το βλέμμα του Μαξίμου ακόμα και στην επόμενη τουριστική σεζόν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι «ενέσεις» ενίσχυσης στα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται το ενδεχόμενο νέας πανδημίας το φθινόπωρο ενώ Τουρισμός και Ναυτιλία έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία. Κατά συνέπεια θα έχουμε αναβαθμισμένο ρόλο και στα τρία υπουργεία.
Εσωκομματικές ζυμώσεις κι ισορροπίες πριν τον ανασχηματισμό
Ο Πρωθυπουργός δεν θα ανοίξει τα χαρτιά του, παρά μόνον την έσχατη στιγμή. Ωστόσο δέχεται εισηγήσεις για κυβέρνηση με πιο έντονα δεξιά στοιχεία, ή αν θέλετε στοιχεία από τον πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούν κάποιοι στην Πειραιώς πως η κυβέρνηση έχει πολλά ΠΑΣΟΚογενή και παλιόΚΚΕ στοιχεία που ενοχλούν ορισμένους.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπεται πως κάθε δυσαρεστημένο στέλεχος ενός κόμματος τείνει να προβάλλει την προσωπική του δυσαρέσκεια σε ένα ευρύτερο σύνολο. Όσο η ονοματαλογία κρατά τόσο θα έχουμε και ευχαριστημένα ή δυσαρεστημένα στελέχη.
Διαψεύσεις για ανασχηματισμό κι εκλογές
Πάντως, η κυβέρνηση διέψευσε τα σενάρια περί ανασχηματισμού.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαιναν οι ίδιες πηγές.