Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κυβέρνηση νικητών και επικεντρώνεται στους πλειστηριασμούς | Ο απολογισμός της συνάντησης με Στουρνάρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κυβέρνηση νικητών και επικεντρώνεται στους πλειστηριασμούς | Ο απολογισμός της συνάντησης με Στουρνάρα

Στη γραμμή σχηματισμού κυβέρνησης νικητών και, μάλιστα, από την κάλπη της απλής αναλογικής επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το κατέστησε σαφές για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση των νικητών που θα σχηματιστεί και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε εμμέσως στις αιτιάσεις της ΝΔ πως η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει στρατηγική «αξιοποιώντας» δηλώσεις που είχαν προηγηθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TRT εξ αφορμής της σημερινής του περιοδείας στη Θεσσαλία -και για την ακρίβεια στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Και επανέλαβε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας με την οποία θα εξασφαλιστεί και η κυβερνητική σταθερότητα. Υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής.

Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, σημαδεύτηκε και από την συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιωμένος από το οικονομικό επιτελείο του κόμματος με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. Στην πρώτη αυτή συνάντηση που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» υπήρξε μία αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα της οικονομίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συμφώνησε με όλα όσα υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας για τα funds ή για την κερδοφορία των τραπεζών. Σημειωτέον πως και ο κεντρικός τραπεζίτης πλαισιωνόταν σε αυτήν την συνάντηση που διήρκεσε περί τις τρεις ώρες από άλλα δέκα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Κατά τις πληροφορίες, διαπιστώθηκε μία διαφορετική αντίληψη των δύο πλευρών και στο θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών αλλά και στο θέμα του δικαιώματος των funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν πως οι επικεφαλής της ΤτΕ είπαν πως εάν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα πέσουν οι εγγυήσεις, ενώ για την κερδοφορία των τραπεζών σχολίασαν ότι αυτό μπορεί να είναι περιστασιακό και τα κέρδη τους να είναι one off.

Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί αυτό το φαινόμενο να μην έχει μία σταθερή προοπτική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν τον ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη.

Εξήγησε πως το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μία διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του προς τον κ. Στουρνάρα για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια, αύξηση περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάτι που σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, πλέον αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Μαζί με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες, αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

4aa547b5 c476 4e8d aaa5 09ef0b13a255

Εξ αυτού του λόγου, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι: «Μία προοδευτική κυβέρνηση λοιπόν έχει σχέδιο, να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία.

Και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη».

Κατά τις πληροφορίες, τα στελέχη της ΤτΕ εμφανίστηκαν περισσότερο αισιόδοξοι από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την πορεία της οικονομίας, ενώ προχώρησαν και σε εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνόδευσαν η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *