Νέα Δημοκρατία – Συνέδριο | Φιέστα και στο βάθος κάλπες | «Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές

Νέα Δημοκρατία - Συνέδριο | Φιέστα και στο βάθος κάλπες | «Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές
Νέα Δημοκρατία – Συνέδριο | Φιέστα και στο βάθος κάλπες | «Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές

Παρά τις διαψεύσεις περί πρόωρης προσφυγής, το εκλογικό άρωμα αναδίνεται ιδιαίτερα έντονο στις προετοιμασίες για τη «γαλάζια γιορτή», στις 6-8 Μαΐου, στο εκθεσιακό κέντρο στο αεροδρόμιο των Σπάτων

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στην τροχιά του 14ου τακτικού συνεδρίου κινούνται στη Νέα Δημοκρατία, όπου, παρά τις διαψεύσεις περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, το εκλογικό άρωμα αναδίνεται ιδιαίτερα έντονο.

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα (6-8 Μαΐου), στο εκθεσιακό κέντρο στο αεροδρόμιο των Σπάτων, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση, κυρίως λόγω της ακρίβειας, θα στηθεί ακόμα μία κομματική φιέστα με χειροκροτητές του πρωθυπουργού, κατά την οποία θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί -σύμφωνα με το «γαλάζιο» επιτελείο- η Νέα Δημοκρατία ως «το μεγάλο δημοκρατικό κόμμα που εξελίσσεται, που κάνει εσωκομματικό διάλογο υψηλού επιπέδου, που παράγει έργο και έχει σχέδιο για όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον των πολιτών».

4969707
Νέα Δημοκρατία – Συνέδριο | Φιέστα και στο βάθος κάλπες | «Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές

Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κυβερνώσα παράταξη χάνει σταδιακά δυνάμεις με τις οποίες εξελέγη στις εκλογές του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να συσπειρώσει ξανά τους νεοδημοκράτες και να σταματήσει τη φυγή, των κεντρώων κατά βάση, ψηφοφόρων προς το ΚΙΝ.ΑΛ. Ήδη από τα προσυνέδρια που προηγήθηκαν και στα οποία έδωσε το «παρών» ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να παραμείνουν «σε δυναμική αναμονή και προετοιμασία», με φόντο την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, τονίζοντας την ανάγκη «η κυβέρνηση να σηκώνει κι άλλο τα μανίκια και το κόμμα να ανοίγεται ακόμα περισσότερο στην κοινωνία».

Στις πέντε προσυνεδριακές εκδηλώσεις που έγιναν στο Αιγάλεω, στη Θεσσαλονίκη, στο Χαλάνδρι, στο Ηράκλειο και στη Νίκαια ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης θέλησαν να συγκρίνουν τη σημερινή και την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας, επικαλέστηκαν την επιτυχημένη διαχείριση από τη σημερινή κυβέρνηση των πολλαπλών κρίσεων και παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, μία σειρά μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, την Οικονομία, την αγορά εργασίας, την κοινωνική πολιτική, το ψηφιακό κράτος, τις υποδομές και τον πρωτογενή τομέα.

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να κινηθεί και στο συνέδριο, υποστηρίζοντας πως ό,τι υποσχέθηκε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά «η κυβέρνηση το έχει κάνει πράξη». Παράλληλα, θα επιδιώξει να ενισχύσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα»της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στα δημοσκοπικά ευρήματα. Δεδομένου, δε, ότι το κύριο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει στον πρωθυπουργό στενές επαφές με τους ισχυρούς και την «ελίτ», ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει έναν απολογισμό των μέχρι τώρα «κοινωνικών προοδευτικών πολιτικών που στηρίζουν τους πιο αδύναμους πολίτες», όπως έχει πει ο ίδιος, και θα υπογραμμίσει τη συνέπεια στις δεσμεύσεις του, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το κόμμα του ως τη «μοναδική αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών», ενώ θα επαναλάβει τα διλήμματα της κάλπης που έχει ήδη απευθύνει προς τους πολίτες. Οπως έχει διαμηνύσει, θα πορευτεί προς τις εκλογές όχι με το δίλημμα «Δεξιά ή Αριστερά», αλλά με το «πρόοδος ή συντήρηση», το «σταθερότητα ή περιπέτειες» και το «πορεία προς τα μπροστά ή οπισθοχώρηση στο παρελθόν που θέλουμε να ξεχάσουμε».

Έχει ξεκινήσει, δε, να μιλά για την επιπλέον τετραετία την οποία χρειάζεται προκειμένου να φανεί η αποτελεσματικότητα του έργου της κυβέρνησής του. «Αν πετύχαμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει και για τα οποία σας μιλήσαμε σήμερα μέσα σε 33 μήνες, αναλογιστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε σε οκτώ χρόνια. Και αυτό θα είναι το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών» ανέφερε σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το «γαλάζιο» συνέδριο θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα και την επιστροφή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τις περιφέρειές τους, εκεί όπου, όπως μαθαίνουμε, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο, με τους πολίτες στα καφενεία να γκρινιάζουν για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ.: «Περιμένω να εκλέξουμε τα καινούργια μας όργανα, να συναντηθούμε και πάλι να κάνουμε έναν απολογισμό των πολύ σημαντικών επιτευγμάτων μας αυτούς τους 34 μήνες που μας έχουν εμπιστευθεί οι πολίτες τη διακυβέρνηση της χώρας. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και για την πορεία της χώρας προς το μέλλον».

5423841
Νέα Δημοκρατία – Συνέδριο | Φιέστα και στο βάθος κάλπες | «Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές

«Των παθών» για τους «γαλάζιους» βουλευτές

Όπως αναφέρει ο Πάνος Σώκος στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δύσκολα πέρασαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην επαρχία τις μέρες του Πάσχα.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Δεν έχουν πειστικά επιχειρήματα για να εξηγήσουν στον κόσμο για ποιον λόγο η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, για ποιον λόγο είναι η μόνη ή από τις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε. που δεν έχουν βάλει πλαφόν στην ενέργεια- όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία»-, για ποιον λόγο η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα και δεν παίρνει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης του κόσμου.

Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη ακόμα και στους πιο πιστούς νεοδημοκράτες, ενώ η ηττοπάθεια είναι γενικευμένη και το ηθικό χαμηλό. Κι είναι δύσκολο να αντιστρέψουν την ηττοπάθεια των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, κυρίως γιατί κυριαρχεί και στους ίδιους τους βουλευτές, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς έκανε μια προσπάθεια να τους εμψυχώσει, λέγοντάς τους «ψηλά το κεφάλι. Είμαστε λαϊκή παράταξη», «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», «θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Δεν υπάρχει λόγος ηττοπάθειας». 

Ηταν μια… συγκινητική και ειλικρινής προσπάθεια ανύψωσης του ηθικού, αλλά είναι αμφίβολο αν έφερε αποτέλεσμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συνεχώς μείωση της επιρροής της Ν.Δ., σε ποσοστά που απέχουν πολύ από την κυβερνητική αυτοδυναμία, μετά τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με την απλή αναλογική, ή και τις πιθανές μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο ψήφισε η Ν.Δ. το 2020.

Επίσης, η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στις 4,5 με 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα σημαντικά κέρδη.

«Δεν έχουμε επιχειρήματα. Τι να πούμε στον κόσμο που δεν έχει να βγάλει τις καθημερινές του ανάγκες; Για το ψηφιακό κράτος; Για τα ψηφιακά πιστοποιητικά; Καλά είναι όλα αυτά, αλλά δεν γεμίζουν ούτε την τσέπη ούτε το στομάχι.

Εκλογές δεν κερδίζονται με την ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά με την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη – και σε αυτόν τον τομέα είμαστε κάτω από τη βάση» μας έλεγε ένας από τους σχετικά παλαιότερους «γαλάζιους» βουλευτές και επεσήμανε: «Κανείς δεν παραγνωρίζει ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και, εν πολλοίς, οφείλεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, αυτό το επιχείρημα έχει περιορισμένη πειστικότητα, γιατί στο τέλος ο ψηφοφόρος αυτό που μετρά είναι τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτόν. Ευτυχώς που ανακοινώθηκε και η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη…»

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν εκπέμπουν νότες αισιοδοξίας, ξέρουν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη θα γείρουν στο τέλος την πλάστιγγα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και το συνέδριο της Ν.Δ. σε δύο εβδομάδες, προσπαθεί να συγκρατήσει τις διαρροές με περιοδείες στις λαϊκές  περιοχές (η αρχή έγινε με τη Νίκαια και τη Σαλαμίνα, αλλά θα συνεχιστεί και σε άλλες), για να προβάλει φιλολαϊκό προφίλ, με αόριστες υποσχέσεις για επιδόματα και περαιτέρω οικονομική στήριξη, με διλήμματα περί προόδου και συντήρησης, με έμμεσες απειλές για επαναφορά του λαϊκισμού και ακραίων σχημάτων.

Στον σχεδιασμό του είναι να αναδεικνύει τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 13%, με την ελπίδα τους επόμενους μήνες οι δείκτες να είναι ακόμα καλύτεροι, την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και τις προσπάθειες που λέει ότι κάνει στην Ευρώπη για να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση αντιμετώπισης της ακρίβειας, χτίζοντας και το προφίλ ενός ηγέτη το βεληνεκές του οποίου ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *