Εκλογές 2023 | Τι κρίνεται με τη συμμετοχή ή μη του «κόμματος Κασιδιάρη»

Εκλογές 2023 | Τι κρίνεται με τη συμμετοχή ή μη του «κόμματος Κασιδιάρη»

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το βλέμμα του πολιτικού και του δικαστικού συστήματος πέφτει πια στην καθοριστική πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Το αρμόδιο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου σε πλήρη σύνθεση – δηλαδή, 10 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί – θα κρίνει τη συνέχεια, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό σε ένα περιβάλλον ήδη ρευστό και ενόψει μιας αναμέτρησης με αστάθμητους παράγοντες.

Σε είκοσι μέρες θα έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση στη βάση των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ανακήρυξη των κομμάτων, ενώ αντίστοιχη αξιολόγηση θα γίνει από το μηδέν και ενόψει της δεύτερης – εφόσον υπάρξει – εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου.

Ακροδεξιά «αντεπίθεση» (;) στη δεύτερη κάλπη

Πολιτικοί αναλυτές αλλά και δικαστικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη μιας «γερά θεμελιωμένης» δικαστικής κρίσης για τους εξής λόγους.

  • Ο πρώτος είναι να μη μείνει κανένα «παραθυράκι» ανοιχτό στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε «αντεπίθεσης» με νέες ακροδεξιές ντρίμπλες. Τέτοιες εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης και οι όμοιοί του, ώστε να… εμφανιστούν αλλιώς και να «περάσουν» στη δεύτερη αναμέτρηση, ακόμα και αν σε αυτή τη φάση δουν το «απαγορευτικό» του Αρείου Πάγου.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι να μη μείνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της δικαστικής κρίσης εφόσον οποιοσδήποτε από τον κομματικό σχηματισμό «Ελληνες» προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
  • Επιπλέον πεδίο προβληματισμού αποτελεί από την πρώτη στιγμή και το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί ένας συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων – ένα κόμμα, δηλαδή, χωρίς ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
  • Ταυτόχρονα, υπάρχει ο ορίζοντας των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, οπότε εκτιμάται ότι ο πρωτόδικα καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης θα επιχειρούσε εκ νέου να επανέλθει στο προσκήνιο.
κόμμα

Εμφανίζονται στο Διαδίκτυο, λιγότερο στα τηλέφωνα

Επαγγελματίας των μετρήσεων μεταφέρει στο μεταξύ της εξής διαπίστωση: τα ποσοστά του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη καταγράφονται πολύ πιο «φουσκωμένα» στα διαδικτυακά πάνελ, σε σύγκριση με τις τηλεφωνικές απαντήσεις των πολιτών.

Αυτό σημαίνει πως η πραγματική δύναμη του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη είναι μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις .

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι δεν είναι γνωστό το αν θα υπάρξει ή όχι «απαγορευτικό» διατηρεί τη ρευστότητα σε σχέση με την τελική εκλογική συμπεριφορά αυτών των ψηφοφόρων. Το ερώτημα «πού θα πάνε όσοι στηρίζουν τους «Ελληνες»;», δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.

Πολιτικός αναλυτής στοιχηματίζει σε δύο πιθανότητες.

  • Η μία είναι η αποχή.
  • Η άλλη είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να κατευθυνθούν σε μικρότερους σχηματισμούς στα δεξιά της Δεξιάς (για παράδειγμα στην «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη κ.λπ.).

Ο πήχης της αυτοδυναµίας

Σε ό,τι αφορά τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν μόνο εάν οι «Ελληνες» (ή με όποιο άλλο όνομα εμφανιστούν στον Αρειο Πάγο), οι οποίοι έχουν πλέον… δική τους μπάρα στις δημοσκοπήσεις βγαίνοντας από την κατηγορία «λοιπά κόμματα», δεν «κοπούν» από τον Αρειο Πάγο. Και αυτό με δεδομένο τον κανόνα ότι το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει, όσο πέφτει το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων.

Εάν αυτά κινηθούν αθροιστικά στο 8%, όπως το 2019, τότε η αυτοδυναμία απαιτεί 46,2% στην πρώτη κάλπη και 38% στη δεύτερη, ενώ με περισσότερα κόμματα εντός Βουλής τα ποσοστά ανεβαίνουν: 46,7% και 38,3% με τα εκτός Βουλής κόμματα στο 7%, 47,2% και 38,6% με τα εκτός Βουλής στο 6% κ.ο.κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *