Τι θα κάνει το Εκλογοδικείο; | Θα μοιράσει τις έδρες Κασιδιάρη ή θα …επαναλάβει τις εκλογές

Τι θα κάνει το Εκλογοδικείο; | Θα μοιράσει τις έδρες Κασιδιάρη ή θα …επαναλάβει τις εκλογές

Αλήθεια εσείς γνωρίζετε τι θα γίνει εάν το Εκλογοδικείο αποφασίσει διαφορετικά από τον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις προσεχείς εκλογές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Φαντάζεστε να έχουμε ανατροπή μετά τη διεξαγωγή των εκλογών;

Ο πρώην υπουργός και επιφανής νομικός, Κώστας Τζαβάρας αναφέρει πως σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται πως οι εκλογές θα επαναληφθούν! Αν και, βεβαίως, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο, θα δοθεί η ερμηνεία από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, που όμως αν απαντήσουν θετικά, ο Κασιδιάρης και οι …αντ’ αυτού θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

f41e39b5d20d1c075b9a5e7ab91c1567
Χρίστος Γεραρής

Θέση στο θέμα, όμως, πήρε και ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρήστος Γεραρής, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου. Τι λέει ο Χρήστος Γεραλής για την περίπτωση που Άρειος Πάγος και Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (που με ειδική σύνθεση λειτουργεί ως Εκλογοδικείο) αποφασίσουν διαφορετικά;

– Στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος επιτρέψει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο την ακυρώσει εκ των υστέρων, τότε θα ανακατανείμει, για πρώτη φορά στα χρονικά, τις έδρες του στα υπόλοιπα κόμματα!
– Στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος απαγορεύσει τη συμμετοχή του και το ΑΕΔ αποφασίσει πως η απόφαση ήταν λανθασμένη, τότε θα αποφασίσει επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια.

«Το Εκλογοδικείο θα αποφασίσει για το “κόμμα Κασιδιάρη”»

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας (ΑΕΔ), το οποίο υπό ειδική σύνθεση λειτουργεί και ως Εκλογοδικείο, ο Χρίστος Γεραρής τονίζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ότι έχει την τελική αρμοδιότητα για το κρίσιμο πολιτικό και νομικό ζήτημα. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, για πρώτη φορά στα χρονικά το ΑΕΔ μπορεί να κληθεί είτε να ανακατανείμει τις έδρες ενός κόμματος στα άλλα κόμματα, εφόσον ακυρωθεί εκ των υστέρων η συμμετοχή του στις εκλογές, ή σε διαφορετική περίπτωση να αποφασίσει επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια.

ta nea
Τι θα κάνει το Εκλογοδικείο; | Θα μοιράσει τις έδρες Κασιδιάρη ή θα …επαναλάβει τις εκλογές

Ο Χρίστος Γεραρής, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, ειδικότερα σημειώνει:

«Η οριστική κρίση για τη νομιμότητα του κόμματος «Ελληνες» στις προσεχείς εκλογές δεν θα γίνει ούτε από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, ούτε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η αρμοδιότητα ανήκει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), το οποίο με 11μελή σύνθεση εκδικάζει τις εκλογικές διαφορές.

Κατά την πάγια νομολογία του ΑΕΔ η νομιμότητα της απόφασης του Πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους υποψήφιους βουλευτές, ως αναγόμενη στην εκλογική προδικασία ελέγχεται από το ΑΕΔ (Αποφάσεις: 52/1985, 48/1989, 10/2000, 25/2001). Η ερμηνεία αυτή έχει γίνει δεκτή και από το ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι αποκλειστικώς αρμόδιο για τον έλεγχο της νομιμότητας της αποφάσεως του Πρώτου Τμήματος του Αρείου Πάγου είναι το ΑΕΔ (ΣτΕ 213/2004). Δεδομένου ότι το ΑΕΔ αποφαίνεται μετά τη διενέργεια των εκλογών, θα δημιουργηθεί μείζον θέμα για το κύρος των εκλογών σε περίπτωση που είναι αντίθετες οι αποφάσεις του Πρώτου Τμήματος και του Εκλογοδικείου.

Αναλόγως της περίπτωσης, θα ανακατανεμηθούν οι έδρες των λοιπών στη Βουλή κομμάτων ή θα διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για ζήτημα που τίθεται για πρώτη φορά.

Ευθεία προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ είναι απαράδεκτη διότι πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα, δηλαδή να έχει προηγουμένως ασκηθεί η ένσταση ενώπιον του ΑΕΔ και να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.

Τέλος, επειδή ακούγονται διάφορες απόψεις ως προς τον αριθμό του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, επισημαίνω ότι στις διοικητικές Ολομέλειες του ΣτΕ αποχωρεί ο νεότερος (σ.σ. με βάση την επετηρίδα αρχαιότητας) δικαστής για να υπάρξει περιττός αριθμός των συμμετεχόντων μελών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *