Νέα Έρευνα από το kariera.gr: Εργασία & Κορωνοϊός (COVID-19)

έρευνα
Νέα έρευνα εργαζομένων. Όλα τα στοιχεία. Τι έδειξε η έρευνα

Νέα έρευνα εργαζομένων από το kariera.gr: Εργασία & Κορωνοϊός
8.581 συμμετέχοντες


7 στους 10 δηλώνουν πως η εργασία τους έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19.

1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.

1 στους 2, όσων δεν εργάζονται, δεν ήταν άνεργοι πριν τον κορωνοϊό και η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται σε επιπτώσεις του COVID-19.
 

Το kariera.gr διεξήγαγε τη μεγαλύτερη έρευνα για τις επιπτώσεις του COVID-19 στην εργασιακή ζωή στην Ελλάδα. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα 6 με 21 Απριλίου 2020 και το συνολικό δείγμα αποτελείται από 8.581 άτομα.

Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψει τον βαθμό επίδρασης του COVID-19 σε όσους εργάζονταν ή όχι (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας).

Επιπλέον, εξετάζει ανάμεσα σε άλλα: την ένταξη υπαλλήλων από τους εργοδότες στα κυβερνητικά μέτρα (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή εργασίας κλπ), την αξιοποίηση της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, το καθεστώς εργασίας κατά τη διάρκεια του COVID-19 (εργασία από το σπίτι/τηλεργασία ή με φυσική παρουσία), την καθοδήγηση ή μη που έλαβαν όσοι εργάζονταν σε πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους καθώς και τυχόν παροχές/διευκολύνσεις που δόθηκαν για την τηλεργασία, ποια μέσα αξιοποιήθηκαν περισσότερο στην τηλεργασία,

τι δυσκολεύει περισσότερο τους εργαζόμενους στο καθεστώς τηλεργασίας, το ποσοστό των εργαζομένων που συνέχισαν να εργάζονται με φυσική παρουσία και σε ποιο ποσοστό η εργασία κάποιων εξ αυτών θα μπορούσε να γίνει από το σπίτι, τις επιφυλάξεις εργαζομένων που έχουν φυσική παρουσία στην εργασία τους και το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας ως προς τα μέτρα πρόληψης των εταιρειών τους, την πρόθεση αναζήτησης εργασίας από τους μη εργαζομένους, τον βαθμό παρατήρησης μη ενδεδειγμένων εργοδοτικών πρακτικών, τον βαθμό ενεργειών σχετικών με την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την πρόθεση αλλαγής επαγγέλματος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ενέργειες που θα βοηθούσαν περισσότερο αυτή την περίοδο,

το αίσθημα αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας για τον πιο αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του τρόπου εργασίας, και τέλος την εκτίμηση για τους χρόνους στους οποίους μπορεί να επανέλθει εργασιακή ισορροπία.

Μερικά από τα βασικά ευρήματα είναι: 

 • 6 στους 10 δηλώνουν πως δεν εργάζονται αυτήν την περίοδο (είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας).

 • 68,3% δηλώνει πως η εργασία του έχει επηρεαστεί αρκετά έως πολύ από τον COVID-19.

 • 1 στους 2 έχει σκεφτεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να κάνει επαγγελματική στροφή σε άλλο επάγγελμα.

 • 6 στους 10 έκαναν ενέργειες για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
 • 1 στους 2, όσων δεν εργάζονται, δεν ήταν άνεργοι πριν τον κορωνοϊό και η εργασιακή τους κατάσταση οφείλεται σε επιπτώσεις του COVID-19.

 • 13,62% όσων εργάζονται αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε πλαίσιο μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση απολαβών.
 • Το 43,66% εκτιμά πως θα επανέλθει εργασιακή ισορροπία σε 6-12 μήνες.

 • Μόνο 1 στους 5 γονείς έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
 • 45,28% όσων εργάζονταν, την περίοδο της έρευνας, συνέχισαν να πηγαίνουν στη δουλειά τους με φυσική παρουσία.

 • 1 στους 2 δουλεύουν από το σπίτι ενώ πριν τον COVID-19 δούλευαν σε γραφεία με φυσική παρουσία.

 • 28% όσων εργάζονταν από το σπίτι δεν έλαβαν σαφείς οδηγίες για το πλαίσιο τηλεργασίας από τον εργοδότη τους.

 • Υπολογιστής, πρόσβαση σε εργαλεία τηλεργασίας και κινητό τηλέφωνο/δυνατότητα δωρεάν επικοινωνίας ήταν οι πιο δημοφιλείς διευκολύνσεις/παροχές που δόθηκαν για την εργασία από το σπίτι.
 • 1 στους 5 όσων εργάζονται με τηλεργασία δεν έλαβαν καμία παροχή για εργασία από το σπίτι.

 • 8 στους 10 δε θα αποδέχονταν την καταγραφή της εργασίας τους από τον εργοδότη με χρήση webcam.

 • Για όσους δούλευαν με τηλεργασία καταγράφηκε 67,18% αύξηση σε πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης (Zoom, Teams, Hangouts, Skype ή άλλα) και 57,29% αύξηση χρήσης σε τηλέφωνο και emails.

 • Σχεδόν 1 στους 2 (47,8%) δηλώνει πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει δουλεύοντας από το σπίτι είναι οι περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κλπ).

 • 1 στους 3 δεν αντιμετωπίζει δυσκολία στην εργασία από το σπίτι.

 • 4 στους 10 όσων εργάζονται από το σπίτι φοβούνται πως πρέπει να αποδεικνύουν περισσότερο ότι δουλεύουν απ’ ό,τι στο γραφείο.

 • 4 στους 10 όσων πηγαίνουν με φυσική παρουσία στην εργασία τους φοβούνται τυχόν διασπορά του ιού.

 • Πάνω από 7 στους 10 όσων δεν εργάζονται αυτή την περίοδο, αναζητούν ενεργά εργασία.

 • 1 στους 3 δηλώνει αρκετά ή πολύ αισιόδοξος/η ότι μετά τη λήξη του «συναγερμού» θα έχει ψηφιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά ο τρόπος εργασίας.
   

Η Φωτεινή Γαϊτανλή, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στο kariera.gr δήλωσε σχετικά: «Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία έκαναν επιτακτική τη μελέτη της επίδρασής του στην εργασιακή ζωή, την ανεργία και την εύρεση εργασίας στην Ελλάδα. Το μέλλον φαίνεται γεμάτο προκλήσεις με τα νέα δεδομένα οπότε θελήσαμε ως φορέας, με κύριο σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης, να αποτυπώσουμε την επίδραση του COVID-19 σε όσους εργάζονται αλλά και στους ανέργους.

Με τη χώρα μας σε καθεστώς έντονων περιοριστικών μέτρων για σχεδόν 2 μήνες, μια συντριπτική πλειοψηφία επιχειρήσεων και εργαζομένων κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε νέα επιχειρησιακά μοντέλα, στην απομακρυσμένη εργασία και την τηλεργασία. Με πρωταρχικό σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και πάντα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, ελπίζουμε τα δεδομένα της έρευνας να συμβάλλουν ουσιαστικά, ώστε να σχεδιαστούν βιώσιμες λύσεις για τους υποψήφιους εργαζομένους, τους εν ενεργεία εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Η αλληλεγγύη είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε ενέργειας και πρωτοβουλίας ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες προκλήσεις για το καλό όλων».

Όλη η έρευνα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.