Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

usa russia

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Άμεση είναι πλέον η εμπλοκή της Ελλάδας στο bras de fer ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Εκτός από τις διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στο Στεφανοβίκειο, όπου βρίσκονται μοίρες ελικοπτέρων των ΗΠΑ που μετασταθμεύουν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ανοικτή είναι πλέον η εμπλοκή της Σούδας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Επίσης, η χώρα μας προσφέρει τον εθνικό εναέριο χώρο της (ΕΕΧ) για πτήσεις αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με κατεύθυνση την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και για κατασκοπευτικά αεροσκάφη που πετούν προς τις ίδιες περιοχές.

Αντίστοιχες διευκολύνσεις παρέχονται και για αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο. Επιπλέον, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνει μέρος σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια, όπως η πρόσφατη άσκηση, «Neptune Strike ’22» (Κεραυνός του Ποσειδώνα»), η οποία ουσιαστικά αποτελούσε επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απέναντι στην επίσης επίδειξη δύναμης της Μόσχας, με την είσοδο πλοίων του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών μονάδων του ΝΑΤΟ και του 6ου στόλου των ΗΠΑ. Η δραστηριότητα (24-1 έως 4-2-2022) αποσκοπούσε στην ομαλή ενσωμάτωση του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman και των συνοδών πλοίων του (Carrier Strike Group 8 – CSG-8) στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Oι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το υποβρύχιο «Κατσώνης», ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων, P-3B Orion, επτά F-16, δύο F-4, ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, EMB-145Η, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα».

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427982 photo

Η Σούδα

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, πάντως, από τη Σούδα απογειώνονται αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη με κατεύθυνση την Κριμαία – Μαύρη Θάλασσα. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και αλλού. Είτε με προορισμό την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, είτε σε σημεία όπου βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας (π.χ. στενά της Μάγχης, Βαλτική).

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427983 photo

Ελληνικός εναέριος χώρος

Εξαιρετικά συχνά, επίσης, εδώ και πολλούς μήνες, πετούν πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κατεύθυνση την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Χαρακτηριστικά, χτες, από τη Νότιο Ιταλία (Σικελία) ένα UAV, αφού αρχικά «χτένισε» την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου θεωρείται πολύ πιθανό ότι «κρύβονται» ρωσικά υποβρύχια, στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ουκρανία και αργά τη νύκτα επέστρεψε στην Ιταλία πετώντας πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427984 photo

Κρήτη – Κύπρος

Στο μεταξύ, εδώ και μερικές ημέρες σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», νοτιοανατολικά της Κρήτης και νοτίως της Κύπρου.

Εκτός του ότι εικάζεται πως «κρύβονται» ρωσικά υποβρύχια, μέθοδος στην οποία θεωρείται αρκετά ικανή η ρωσική πλευρά, στην περιοχή έχουν εμφανιστεί, αφού περνούν από το Γιβραλτάρ, ρωσικά πολεμικά πλοία.

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427985 photo
Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427986 photo

Ισραήλ και Τουρκία

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι μαζί με τα αμερικανικά, ΝΑΤΟϊκά (και ελληνικά) αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις αποστολές, απέναντι από τον ρωσικό στόλο, παίρνουν μέρος τόσο τουρκικά όσο και ισραηλινά αεροσκάφη. Κάτι που κατεγράφη σήμερα.

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427987 photo
Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα τα τουρκικά αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, ATR, επανειλημμένως επιχειρούν στην καρδιά του Αιγαίου, προβαίνοντας σε συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εδώ και πολλούς μήνες, σχεδόν καθημερινά.

Αν και είναι αδιευκρίνιστο κατά πόσον συνεργάζονται μεταξύ τους το Ισραήλ και η Τουρκία σε αυτή την αποστολή, όπως επίσης και με τα αμερικανικά αεροσκάφη και UAV που πετούν στην περιοχή, σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη κινείται ο ρωσικός στόλος.

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427988 photo
Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο κινείται το αμερικανικό πολεμικό σκάφος, USS Bainbridge, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις κάποιων πλοίων του ρωσικού στόλου που φεύγουν από τη Συρία με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427989 photo

Τέλος, το ελληνικό FIR χρησιμοποιείται και για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και βοήθειας προς την Ουκρανία. Πτήσεις γίνονται και από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, μέσω Τουρκίας, όπως και από την ίδια την Τουρκία.

Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο 427990 photo

One thought on “Σύννεφα στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *