Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν στο αχανές λευκό τραπέζι του Κρεμλίνου

macron putin

Στη ρωσική πρωτεύουσα ταξίδεψε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας αλλά και των αξιώσεων του Κρεμλίνου για την παροχή “εγγυήσεων ασφαλείας” από την Ουάσινγκτον και το NATO.

Στη συνάντηση των δύο πρόεδρων, εντύπωση προκάλεσε τo τεραστίων διαστάσεων λευκό τραπέζι με τον Πούτιν και τον Μακρόν να κάθονται στις δύο άκρες του.

Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν στο αχανές λευκό τραπέζι του Κρεμλίνου: "Σημάδια σύγκλισης" από την... άλλη άκρη  [εικόνες]
magnifing

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση που είχαν, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συζητούσαν ξανά μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο.

“Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα”, συμπλήρωσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.

Πούτιν
magnifing

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί ειρηνικά και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

“Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ – είτε είναι ζωντανές ή έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (σε αυτές)” δήλωσε ο Πούτιν.

Μακρόν Πούτιν
magnifing

Μακρόν: Σημάδια σύγκλισης με τη Ρωσία αν και οι διαφορές παραμένουν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν.

Παράλληλα είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος δε στον Ουκρανό ηγέτη, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημείωσε πως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.

One thought on “Συνάντηση Πούτιν – Μακρόν στο αχανές λευκό τραπέζι του Κρεμλίνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.