Κυβέρνηση | Ώρα για Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;

Κυβέρνηση | Ώρα για Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;

Κυβέρνηση | Ώρα για Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;

O πόλεμος στην Ουκρανία βάζει μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμούς για τη χώρα μας. Όλοι αφορούν το μέλλον της Ελλάδας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η βασική ερώτηση: Είναι η Ελλάδα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον πρώτο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους στον 21οαιώνα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Ευρώπη είναι απούσα και καθόλου ενωμένη. Οι ΗΠΑ είναι μακριά και δεν επιθυμούν να πλησιάσουν. Στην Ελλάδα οι αντιδράσεις είναι χλιαρές.

Ούτε…Jesuis Ukraine, ούτε διαδηλώσεις με συνθήματα «φονιάδες των λαών, Ρώσοι», ούτε να καίνε σημαίες και ομοιώματα του Πούτιν.

Σα να μην έχει γίνει τίποτε. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιαίτερη σχέση που έχει η Ελλάδα με τη Ρωσία και ποιος ο ρόλος της Ορθοδοξίας. Περισσότερα γι αυτό το θέμα ΕΔΩ

Αυτά όμως είναι συζήτηση για άλλη στιγμή. Η ουσία είναι κατά πόσον είμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο και τις συνέπειές του.

Η Ελλάδα εδώ και μήνες καταγράφει απανωτά ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και στα καύσιμα, και δε φταίει απόλυτα η αναταραχή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση έλεγε τον Σεπτέμβριο ότι μέχρι τέλη του 2021 θα έχουμε καθαρίσει με τις αυξήσεις και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Δεν έκανε απολύτως τίποτε όταν το φυσικό αέριο στη χώρα μας πωλούνταν ακριβότερο από πολλές χώρες, όπως η Βουλγαρία.

Προετοίμασε τη χώρα για μια ενεργειακή κρίση; Έκανε συμφωνίες ώστε να έχει αποθέματα φυσικού αερίου και σε χαμηλές τιμές; Μπόρεσε να διαβλέψει τις δραματικές εξελίξεις ώστε να μη φτάσουν στις τσέπες των μαστιζόμενων από την οικονομική κρίση και την πανδημία Ελλήνων;

Όχι. Δεν ενήργησε όπως έπρεπε. Ενήργησε μετα-ενεργητικά κι όχι προ-ενεργητικά.

Δεν πίεσε την Ευρώπη για να κάνει κάτι, ούτε βρήκε μόνιμες λύσεις για να μην τσακιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, ούτε καν διαπραγματεύτηκε ώστε να μειωθούν οι υπέρογκοι φόροι στα καύσιμα.

Απλά έβλεπε σαν παρατηρητής.

Όλα αυτά από έναν Πρωθυπουργό που έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ευρωπαικό επίπεδο. Που έχει βελτιώσει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Που έχει κάνει συμφωνίες με τη Γαλλία, το Ισραήλ κι άλλες χώρες σε τομείς οικονομικούς και στρατιωτικούς. Γιατί στο ενεργειακό απέτυχε να προ-λάβει;

Τώρα τι θα κάνει; Όλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του πολέμου θα κρατήσουν πολύ. Οι τιμές σε φυσικό αέριο και καύσιμα θα είναι υψηλές για πολλούς μήνες.

Είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση; Έχουμε επάρκεια; Κλείνουμε συμφωνίες; Συζητούμε για μείωση των φόρων;

Στην κυβέρνηση επικρατεί πανικός. Μιλούν ήδη για αναθεώρηση του προϋπολογισμού και ανάγκη να βρεθούν λεφτά για να μοιραστούν εκεί που πρέπει, σε μια χρονιά που φαίνεται εκλογική.

Σκεφτείτε πως δεν έχουμε βάλει στην εξίσωση τον παράγοντα Τουρκία που μόνο την πρώτη μέρα του πολέμου, προχώρησε σε 35 παραβιάσεις και τέσσερις υπερπτήσεις από οπλισμένα F-16 του εναερίου χώρου μας.

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαχειριστεί αυτή την πολλαπλή κρίση; Μπορεί μία κυβέρνηση μόνη να διαχειριστεί ένα τόσο πολύπλοκο και πολυπλόκαμο πρόβλημα;

Ίσως πρέπει να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Να τεθούν τα θέματα, να αποφασίσει το κάθε κόμμα ποια στάση θα τηρήσει και το πολιτικό σύστημα ενωμένο, χωρίς διαφοροποιήσεις και μικροκομματική αντιπολίτευση να στοιχηθεί πίσω από την κυβέρνηση , μιας και μιλάμε για Εθνικά Θέματα.

Ένα ενωμένο μέτωπο απέναντι στη δύσκολη χρονιά που ήδη διανύουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *