Ποιος ήταν ο Στρατής Ανδρεάδης | 1964 : Το «Γλαύκη» καθελκύεται στα νερά του Ατλαντικού

Ποιος ήταν ο Στρατής Ανδρεάδης | 1964 : Το «Γλαύκη» καθελκύεται στα νερά του Ατλαντικού

Στις 25 Μαρτίου 1964 έλαβε χώρα η καθέλκυση και ταυτόχρονη παράδοση του bulk carrier «Γλαύκη» από τα ναυπηγεία Chantiers de l’Atlantique στο Saint-Nazaire της Γαλλίας, για λογαριασμό του Οίκου Ανδρεάδη. O καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης υπήρξε μια προσωπικότητα με σημαντική επιρροή στα ελληνικά ναυτιλιακά δρώμενα του περασμένου αιώνα αλλά και στην εγχώρια τραπεζική και επιχειρηματική πραγματικότητα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Εκτός από τη διαχείριση των επιχειρήσεών του σε ξηρά και θάλασσα, υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός στη συλλογική εκπροσώπηση των συμφερόντων της ελληνικής πλοιοκτησίας, διατελώντας αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1950 έως το 1960, έτος κατά το οποίο εξελέγη πρόεδρος, αξίωμα που υπηρέτησε μέχρι το 1975.

Andreadis Prof Stratis

Κατά τη δεκαετία του 1960, ο Οίκος Ανδρεάδη θα προχωρούσε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ναυπηγήσεων, το οποίο θα βοηθούσε τον Ανδρεάδη να φτάσει να διαχειρίζεται 18 πλοία, χωρητικότητας 600.000 dwt, μέχρι το 1970.

Παρότι είναι ιδιαίτερα γνωστές οι ναυπηγήσεις του στην Ιαπωνία εκείνη την περίοδο, η καθέλκυση του «Γλαύκη» έρχεται να φωτίσει και τις επενδύσεις του στην ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Τα Ναυτικά Χρονικά, πάντοτε στην πρώτη γραμμή του ναυτιλιακού ρεπορτάζ, κάλυψαν το γεγονός στο τεύχος της 1ης Μαΐου 1964 σε ημισέλιδο αφιέρωμα.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το «Γλαύκη» διέθετε χωρητικότητα 22.600 dwt, ολικό μήκος 178,20 μ. και πλάτος 22,78 μ. Κινούνταν χάρη στις μηχανές Burmeister & Wain 9.000 ίππων ‒κατασκευής των ναυπηγείων‒, οι οποίες πρόσφεραν υπηρεσιακή ταχύτητα, σε έμφορτη κατάσταση, 15,5 κόμβων.

Το νεότευκτο bulk carrier του Οίκου Ανδρεάδη αποτελούσε αδελφό πλοίο άλλων επτά, που θα ναυπηγούνταν για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών, και ο πρώτος του πλους θα είχε κατεύθυνση τη Νέα Ορλεάνη, απ’ όπου θα παραλάμβανε φορτίο σιτηρών.

Σύμφωνα με τα Ναυτικά Χρονικά, στην τελετή καθέλκυσης ήταν παρόντες ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης και οι δύο υιοί του, Αλέξανδρος και Γεώργιος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα λόγια του καθηγητή Ανδρεάδη κατά τη διάρκεια εορταστικού γεύματος, που παρατέθηκε στο πλαίσιο της καθέλκυσης. Ο Στρατής Ανδρεάδης δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερα ευτυχής που το «Γλαύκη» ναυπηγήθηκε στα γαλλικά ναυπηγεία του Ατλαντικού, «διότι η Γαλλία είναι η δευτέρα μου πατρίς, η πνευματική μου πατρίς», έχοντας σπουδάσει νομικά στο Παρίσι.

Ταυτόχρονα έκανε λόγο για τη ναυτιλιακή κληρονομιά της οικογένειάς του ‒«Η οικογένειά μου ζει εις την θάλασσαν και από την θάλασσαν από 140 ετών. Δίπλωμα πλοιάρχου υπάρχει εις την οικογένειαν από τεσσάρων γενεών»‒, τονίζοντας επίσης ότι από τις πολλές ιδιότητες και επιχειρηματικές του ενασχολήσεις προτιμά αυτήν του «ναυτικού και του νομικού».

Αναφορικά με την εντυπωσιακή επέκταση του Οίκου Ανδρεάδη, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθυντή των ναυπηγείων, Jean Pinczon, ο οποίος σημείωσε κατά τη δική του ομιλία ότι με την παραλαβή του νεότευκτου θα προσέθετε στη χωρητικότητα του στόλου του (500.000 τόνων) ποσοστό της τάξεως του 4%. Θα ολοκλήρωνε την ομιλία του απευθυνόμενος στον Στρατή Ανδρεάδη: «Γνωρίζω, κ. καθηγητά, ότι η Γλαύκη ήταν θυγατέρα του Ποσειδώνος και της Αμφιτρίτης, γονέων μιας πολυαρίθμου οικογενείας, ελπίζομεν όθεν να κατασκευάσωμεν εις τα ναυπηγεία ταύτα και άλλα μέλη της καταγωγής του Ποσειδώνος».

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την καθέλκυση του «Γλαύκη» εδώ.

1964+05a 0037

Ποιος ήταν ο Στρατής Ανδρεάδης

Ο Στρατής Ανδρεάδης (1905-1989) υπήρξε μια προσωπικότητα με σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της ελληνικής ναυτιλίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Γεννήθηκε το 1905 στον Βροντάδο της Χίου, γόνος μιας οικογένειας που είχε ήδη οικοδομήσει τη δική της παράδοση στη ναυτιλία.

Ιδιαίτερα φιλομαθής, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1925. Συνέχισε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παρισιού, από όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1932. Κατά τη δεκαετία του 1930, ο καθηγητής Ανδρεάδης συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία, με ειδίκευση στο συνταγματικό και διοικητικό δίκαιο της χώρας.

Ο θάνατος του πατέρα του, το 1945, οδήγησε τον Ανδρεάδη να ασχοληθεί με την εμπορική ναυτιλία. Ξεκίνησε την πορεία του στους ελληνικούς εφοπλιστικούς κύκλους με την αγορά δύο Liberty από τα περίφημα 100 που διέθεσαν οι ΗΠΑ μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ήταν τόσο επιτυχημένη η ενασχόλησή του με τη ναυτιλία, που μέχρι το 1958 ο Ανδρεάδης διαχειριζόταν 12 φορτηγά πλοία και τάνκερ συνολικής χωρητικότητας 220.000 τόνων. Η μεγάλη επαύξηση του στόλου του θα ερχόταν τη δεκαετία του 1960 με ένα ευρύ πρόγραμμα παραγγελιών στα ιαπωνικά ναυπηγεία. Έως το 1970 θα διαχειριζόταν 18 πλοία χωρητικότητας 600.000 τόνων, ενώ το 1981 έφτασε στην ακμή του με 30 πλοία 1,2 εκατ. τόνων.

Πέρα από την επιτυχημένη επιχειρηματική του καριέρα, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στην εκπροσώπηση των Ελλήνων εφοπλιστών και στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου: Εξελέγη αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών το 1950, θέση που διατήρησε μέχρι και το 1960, οπότε και εξελέγη πρόεδρος. Διατήρησε το αξίωμα του προέδρου για δεκατέσσερα συναπτά έτη και το 1975 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου.

Κορωνίδα της δραστηριότητάς του στα κοινά του ελληνικού εφοπλισμού αποτέλεσε η συμβολή του στη θέσπιση των νόμων για την εγκατάσταση των διαχειριστριών εταιρειών στην Ελλάδα. Παράλληλα, ως προς τη συλλογικότητα του κλάδου αλλά και τη δημόσια εικόνα της ναυτιλίας, σημαντικότατη υπήρξε η διοργάνωση του Α΄ Ναυτιλιακού Συνεδρίου τον Αύγουστο του 1964. Η πρώτη αυτή συνεδρίαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς έφερε πιο κοντά στη δημόσια σφαίρα τους Έλληνες εφοπλιστές του Πειραιά και του Λονδίνου και συνοδεύτηκε από την παρουσία τόσο του βασιλιά Κωνσταντίνου όσο και του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η διοργάνωση του συνεδρίου θα βοηθούσε στο μέλλον την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου εντός των ελληνικών ναυτιλιακών κύκλων, με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών για την ελληνική εμπορική ναυτιλία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο Ανδρεάδης υπήρξε παράλληλα ιδιαίτερα δραστήριος για την ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο με ακτινοβολία, που θα συγκέντρωνε σημαντικές ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Γενικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του δράσης, η πολυσχιδής δραστηριότητα του Στρατή Ανδρεάδη κυρίως στον τραπεζικό τομέα αλλά και η σημαντική του δραστηριότητα σε ξηρά και θάλασσα τον ανέδειξαν σε έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Ο Στρατής Ανδρεάδης απεβίωσε στο Παρίσι το 1989, σε ηλικία 84 ετών. Υπήρξε πολυγραφότατος στα Ναυτικά Χρονικά και στενός φίλος του εκδότη του περιοδικού, Δημήτρη Κωττάκη. Η συχνή αρθρογραφία του στα τεύχη από το 1952 έως το 1983 μας επιτρέπει να αντιληφθούμε καλύτερα τις προσδοκίες, τους προβληματισμούς αλλά και τη στρατηγική ενός σημαντικού Έλληνα πλοιοκτήτη και επιχειρηματία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *