Στρατηγική “σύγκρισης” της ΝΔ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου | Στόχος η δεύτερη Κυριακή

ΝΔ
Στρατηγική “σύγκρισης” της ΝΔ ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου | Στόχος η δεύτερη Κυριακή

Σε τροχιά «σύγκρουσης με όλους» και «σύγκριση σε όλα» θα κινείται η ΝΔ απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους μέχρι το βράδυ της 21ης Μαίου. Από εκεί και μετά, ανάλογα με το τι θα βγάλει η πρώτη κάλπη θα επανακαθοριστεί η γαλάζια στρατηγική.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση καθώς σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία που έχουν συλλέξει και με τους μαθηματικούς υπολογισμούς που έχουν κάνει, από την πρώτη Κυριακή μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, μόνο σε περίπτωση τρικομματικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

Ταυτόχρονα όμως απορρίπτουν και το ενδεχόμενο τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. 

Υπο αυτά τα δεδομένα, κεντρική επιδίωξη παραμένει η επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Για να αγγίξει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές μέχρι την Κυριακή της 21ης Μαίου θα πολώνει το κλίμα με τους πολιτικούς αντιπάλους και θα βάζει στο ίδιο «κάδρο» τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Θα καλεί πιεστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να γνωστοποιήσει πριν τις πρώτες εκλογές με ποιους θα σχηματίσει την «προοδευτική κυβέρνηση» και θα πιέζει το ΠΑΣΟΚ να πει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό. Παράλληλα, θα επιδιώξει ταύτιση των δύο πολιτικών αρχηγών θέλοντας έτσι να ενεργοποιήσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

  • Απο την Πειραιώς προτάσσοντας το δίλημμα “αυτοδυναμία ή περιπέτειες” κάλεσαν χθες τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα συμμετάσχει ο  Ν. Ανδρουλάκης και ο Γ. Βαρουφάκης που – όπως τονίζουν – “ανατίναξε τις τράπεζες”.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΒΟΥΛΗ: Όλα δείχνουν πως με αίτημα της κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει τη Βουλή αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών και έτσι, δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Έως τις 2 Μαίου θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου, της Αγίας Ειρήνης, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», πραγματικός αρχηγός του οποίου είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Βάσει του πρόσφατου νόμου, το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αυτό βεβαίως θα το κρίνει Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Δεν υπάρχει περιορισμός, θα αποφασιστούν στην Διακομματική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί (εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) πως είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, πράγμα όμως που θεωρείται -και είναι- αδύνατον να συμβεί.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ»: Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 2 Ιουλίου. Με νέο εκλογικό νόμο, αυτόν που ψήφισαν οι Μητσοτάκης-Βελόπουλος.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ; Στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ.