Εκλογές 2023 | Στις 21 Μαΐου οι εθνικές εκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης | Όλες οι ημερομηνίες – κλειδιά

Τη διενέργεια των εκλογών της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την ημερομηνία των εκλογών.

«Η χώρα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα. Οι εκλογές θα γίνουν στην λήξη της τετραετίας την Κυριακή 21 Μαΐου. Και η δεύτερη αναμέτρησή αν χρειαστεί θα γίνει αρχές Ιουλίου», είπε και πρόσθεσε:

«Τονίζω την αλήθεια του δημόσιου λόγου που απαντά στο δηλητήριο των πολιτικών μας αντιπάλων. Παράλληλα, έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει. Γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με νέες αιχμές προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βάζει ως όρο για να συμμετέχει το κόμμα του σε κυβέρνηση συνεργασίας να μην είναι πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει ποιος θα μπορούσε να είναι.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνησή του έχει ενισχύσει «παιδεία και υγεία με χιλιάδες προσλήψεις, η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί ενώ αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό μετά την κατάσταση που κληρονομήσαμε το 2019»

«Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών, κάναμε πράξη ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα φέρουμε επενδύσεις. Σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, η σημερινή συνεδρίαση, συμπληρώνει έναν κύκλο 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου και αποτυπώνεται σε πάνω από 400 νόμους τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους νόμους που έχουν ψηφιστεί και είπε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων όπως η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Η πολιτεία έχει χτίσει υψηλά αναχώματα είπε και πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις ειδικά απέναντι στην ακρίβεια θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί», είπε.

Αναφερόμενος στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου για ανεύθυνες συμπεριφορές και ισχυρίστηκε ότι καθίστανται πλέον απαραίτητες οι ανατροπές στη λειτουργία του δημοσίου.

Θέμα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές, είναι η παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση.

Τα θέματα είναι τα εξής: α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΒΟΥΛΗ: Όλα δείχνουν πως με αίτημα της κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει τη Βουλή αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών και έτσι, δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Έως τις 2 Μαίου θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου, της Αγίας Ειρήνης, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», πραγματικός αρχηγός του οποίου είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Βάσει του πρόσφατου νόμου, το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αυτό βεβαίως θα το κρίνει Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Δεν υπάρχει περιορισμός, θα αποφασιστούν στην Διακομματική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί (εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) πως είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, πράγμα όμως που θεωρείται -και είναι- αδύνατον να συμβεί.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ»: Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 2 Ιουλίου. Με νέο εκλογικό νόμο, αυτόν που ψήφισαν οι Μητσοτάκης-Βελόπουλος.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ; Στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ.

Εκλογές με λίστα | Πότε γίνονται εκλογές με λίστα | Τι είναι οι εκλογές με λίστα | Ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης

Ας δούμε λοιπόν πότε γίνονται εκλογές με λίστα, τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ποια η διαφορά με το σταυρό προτίμησης.

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα

Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως είναι η σωστή ονομασία, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.

Πρόσφατα παραδείγματα είχαμε στις επαναληπτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου του 2012 οι οποίες έγιναν με λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης. Αυτό διότι είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).

Αντιστοίχως και στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015 αφού  είχαν περάσει 6 μήνες μόνο από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).

Το όφελος από τις εκλογές με λίστα, το έχουν κυρίως οι υποψήφιοι βουλευτές οι οποίοι δεν χρειάζεται να ξοδεύουν συνεχώς ποσά για τον προεκλογικό τους αγώνα. Γιατί αυτό;

εκλογές

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

Πώς δίδονται οι έδρες;

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Περισσότεροι ψήφοι για το κόμμα, περισσότεροι οι βουλευτές που εκλέγονται από τη λίστα.

ekloges

Οι κομματικές προεκτάσεις στις εκλογές με λίστα

Αναφέραμε πριν πως τα κόμματα ορίζουν τη σειρά των υποψηφίων, αν δεν γίνει αλφαβητικά. Είναι λογικό πως όταν έχουμε πρόωρες εκλογές δύσκολα ένα εκλεγμένος βουλευτής δεν θα είναι εκ νέου σε εκλόγιμη θέση στη λίστα. Όχι ότι δεν υπάρχει το δικαίωμα αυτό στο κόμμα, απλά θα δημιουργηθούν κομματικά ζητήματα λίγο πριν τις κάλπες.

Ωστόσο πάντοτε πρέπει το κόμμα να σκέφτεται το εξής. Ένας υποψήφιος που γνωρίζει ότι δεν είναι σε εκλόγιμη θέση, πιθανώς να μην επιδείξει την ίδια… ‘θέρμη’ στον κομματικό, προεκλογικό αγώνα.

Γι αυτούς τους λόγους θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι εκλογές με λίστα έχουν σκοπό την ανάδειξη του πολιτικού κόμματος που θα κυβερνήσει και του Πρωθυπουργού, όχι των βουλευτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *