Ο φόβος και η ανησυχία για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες διατηρούν το συναγερμό στη Wall Street

cnn 252863 306276

Οι μετοχές στη Wall Street ανέβηκαν την Παρασκευή μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες πτώσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά βασικά σημάδια που δείχνουν ότι η αγορά απέχει πολύ από το να ξαναβρεί την ηρεμία της.

Από την Krystal Hur/CNN Business

Ο Dow Jones εκτινάχθηκε περίπου 547 μονάδες την ίδια μέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq Composite κέρδισε 2,3%.

Ωστόσο, ο Dow και ο S&P 500 συνολικά υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα και ο Nasdaq μόλις και κατάφερε να δείξει κέρδη. Οι μεγάλοι δείκτες είχαν παρουσιάσει απότομες πωλήσεις νωρίτερα την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της First Republic, την επακόλουθη πώλησή της στην JPMorgan Chase και διάφορες αναφορές ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες διερευνούσαν στρατηγικές επιλογές, κάτι που πυροδότησε φόβους για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Οι επενδυτές λένε ότι η άνοδος της Παρασκευής ήταν μια βραχυπρόθεσμη ανατροπή και όχι ενδεικτική μιας μακροχρόνιας αισιοδοξίας. Με άλλα λόγια, η Wall Street εξακολουθεί να ανησυχεί για την υγεία του τραπεζικού τομέα, την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve και την πιθανότητα ύφεσης.

Wall street
Ο φόβος και η ανησυχία για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες διατηρούν το συναγερμό στη Wall Street

«Τα μεγαλύτερα από τα ζητήματα για τα οποία συνεχίζουμε να ανησυχούμε εξακολουθούν να ισχύουν», δήλωσε ο David Keller, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο StockCharts.com. Και αυτό το κλίμα παραμένει εμφανές σε πολλές πτυχές της αγοράς.

Οι τομείς της υγείας, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της τεχνολογίας πληροφοριών του S&P 500 σημείωσαν άνοδο για την εβδομάδα και ξεπέρασαν τις επιδόσεις τους της ευρείας βάσης. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές τοποθετούνται αμυντικά για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές αναταράξεις της αγοράς.

Οι μετοχές υγείας και κοινής ωφέλειας τείνουν να αποδίδουν καλά κατά τη διάρκεια της ύφεσης, καθώς οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στην πληρωμή για είδη πρώτης ανάγκης όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και την υγειονομική περίθαλψη έναντι των διακριτικών αγορών όταν οι προϋπολογισμοί τους είναι περιορισμένοι.

Αν και η τεχνολογία της πληροφορίας δεν είναι ένας παραδοσιακά αμυντικός τομέας, τα κέρδη της προήλθαν από μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η Apple, που ήταν δημοφιλείς επιλογές ασφαλείας για τους επενδυτές φέτος.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του αργού υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve ενίσχυσαν τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate, το σημείο αναφοράς των ΗΠΑ για το πετρέλαιο, υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα για λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου. Οι τιμές του αργού φέτος έπεσαν επίσης πολύ κάτω από τα υψηλά ρεκόρ από το 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές στα ύψη πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν επίσης μια αστραπιαία πτώση νωρίς την Πέμπτη, υποχωρώντας για λίγο στα 63 δολάρια το βαρέλι, υποδηλώνοντας ότι η Wall Street φοβάται πώς μια πιθανή ύφεση θα μπορούσε να ανακόψει τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο δείκτης VIX, γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street, σημείωσε άνοδο περίπου 9% αυτή την εβδομάδα μετά από πτώση για έξι συνεχόμενες εβδομάδες.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται στις ΗΠΑ οι ανακοινώσεις για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Απριλίου και τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού. Και οι δύο είναι βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον καθορισμό της επόμενης πορείας δράσης της Fed στη μάχη εναντίον του. Τον Μάρτιο, ο ετήσιος ΔΤΚ έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2021, ενώ ο ΔΤΚ παρουσίασε δραματική χαλάρωση. Ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης, ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού της Fed, επίσης υποχώρησε.

Ο φόβος και η ανησυχία για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες διατηρούν το συναγερμό στη Wall Street
Ο φόβος και η ανησυχία για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες διατηρούν το συναγερμό στη Wall Street

Ωστόσο, μια έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Απρίλιο ανανέωσε τις ανησυχίες ότι η οικονομία είναι ακόμα πολύ καυτή. Συγκεκριμένα η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας. Η ανεργία μειώθηκε στο 3,4%, φθάνοντας στο χαμηλό 53 ετών που σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν να προστεθούν 180.000 θέσεις εργασίας και και να καταγραφεί ποσοστό ανεργίας 3,6%, σύμφωνα με το Refinitiv.

Το απροσδόκητο άλμα στις θέσεις εργασίας μετά το πάγωμα των οικονομικών δεδομένων των τελευταίων εβδομάδων υποδηλώνει ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να έχει περισσότερο περιθώριο για να συσφίξει την οικονομία. Εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποστηρίξουν περαιτέρω την ιδέα ότι η οικονομία είναι καυτή, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Ακόμη και με τις βελτιώσεις που είδαμε τους τελευταίους μήνες στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση, το επίπεδο του συνολικού πληθωρισμού παραμένει πολύ υψηλό σε απόλυτη βάση», δήλωσε ο Sam Millette, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στο Commonwealth Financial Network.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *