Στο πιο ανισόρροπο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα που υπήρξε ποτέ οι αγορές δεν ξέρουν πραγματικά τι να περιμένουν

Στο πιο ανισόρροπο παγκόσμιο οικονομικό κλίμα που υπήρξε ποτέ οι αγορές δεν ξέρουν πραγματικά τι να περιμένουν

Οικονομολόγοι, επενδυτές και η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες ότι μια ύφεση θα μπορούσε να έρθει αργότερα φέτος στις ΗΠΑ. Αλλά μια αυξανόμενη ομάδα ειδικών πιστεύει ότι ίσως και να μην συμβεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Από την Krystal Hur/CNN Business

Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι πιστεύει πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους, και όχι φέτος όπως είχε αρχικά προβλέψει. Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της Vanguard έγραψαν στις εκτιμήσεις τους στα μέσα του έτους ότι βλέπουν μεγάλη πιθανότητα ύφεσης και ότι «έχουν αυξηθηθεί οι πιθανότητες ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει από το 2023 στο 2024».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τέλος, οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase ανέφεραν σε σημείωμα τους την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση κάποια στιγμή το 2024».

Η καθυστέρηση των προβλέψεων για την ύφεση δεν είναι κάτι νέο. Επενδυτές και οικονομολόγοι προέβλεψαν πέρυσι ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισέλθουν σε ύφεση στις αρχές του 2023, αφού η Fed ξεκίνησε την επιθετική της εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Καθώς η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο, και οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει την ύφεση μέχρι στιγμής, η πρόβλεψη για ύφεση το 2023 καταρρέει. Συνεπώς, τα στοιχήματα άρχισαν πλέον να επεκτείνονται ημερολογιακά.

«Εμείς προωθούμε την ύφεση» δηλώνει ο David Grecsek, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης πλούτου Aspiriant. «Σαν παιδιά, συνεχίζουμε να κλωτσάμε αυτό το κουτί. Μήπως τελικά δεν πρόκειται να μπούμε σε ύφεση;».

Μέρος του λόγου για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι επειδή υπάρχει μια υστέρηση των επιπτώσεων μεταξύ των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και του πότε αρχίζουν να επηρεάζουν την οικονομία.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είπε στο Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed θα χρειαστούν «ένα χρόνο και θα αλλάξουν» για να ανοίξουν το δρόμο τους στην οικονομία. Δεδομένου ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που η Fed ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον περασμένο Μάρτιο, αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σύντομα.

Εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή κατά το τρίτο τρίμηνο, μπορεί να μην συμβεί καν ύφεση, λέει ο Grecsek. Ωστόσο, «απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό το σημείο της παραδοχής», τονίζει.

Τι εκτιμούν οι αγορές για τις πιθανότητες ύφεσης; Εξαρτάται από το πού κοιτάς.

220812 new york stock exchange ew 422p 463303

Η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά εδώ και λίγες εβδομάδες, έδειξε ελάχιστα σημάδια φέτος ότι η αμερική οικονομία ίσως και να οδεύει προς ύφεση.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, η πορεία των οποίων αποτελούν σημαντικό δείκτη της οικονομικής κατάστασης λόγω της έκθεσής τους σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες και κυρίως στις πηγές εσόδων των ΗΠΑ, εντάχθηκαν στο στενό ράλι ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης Russell 2000, ο οποίος παρακολουθεί την απόδοση των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, σημείωσε άνοδο 6,8% για το έτος.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ορέξεις των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων αυξάνονται, καθώς το εύρος της αγοράς διευρύνεται ακόμη και όταν οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κούρσα ανόδου.

Άλλο ένα θετικό σημάδι: Ο τομέας καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας του δείκτη S&P 500 αυξήθηκε πάνω από 30% για το έτος, υποστηριζόμενος από ισχυρά οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ξοδεύουν δυναμικά.

Και τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς παρουσίασαν εκροές για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επενδυτικών Εταιρειών. Οι εκροές συνεχίστηκαν την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ότι η Wall Street αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα για την οικονομία, επειδή υποδηλώνει ότι οι επενδυτές παίρνουν μετρητά από κλασσικά ασφαλή κεφάλαια της χρηματαγοράς και αρχίζουν να τα βάζουν σε λειτουργία στο χρηματιστήριο, λέει ο Brian Mulberry, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών στη Zacks Investment.

Ωστόσο, η αγορά ομολόγων λέει μια διαφορετική ιστορία: Το μοντέλο πιθανότητας ύφεσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης υπολογίζει την πιθανότητα οι ΗΠΑ να εισέλθουν σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες παρακολουθώντας το spread των αποδόσεων ομολόγων του Δημοσίου 3 μηνών και 10 ετών. Το μοντέλο δείχνει μια πιθανότητα περίπου 71% ότι η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση έως τον Μάιο του 2024. Αυτή είναι η υψηλότερη ένδειξη από το 1982.

wall street

Οι καμπύλες αποδόσεων ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών διετίας και 10ετίας παραμένουν επίσης ανεστραμμένες, ένα φαινόμενο που έχει προηγηθεί και των 10 υφέσεων στις ΗΠΑ από το 1955, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.

Λοιπόν, τι σημαίνουν όλα αυτά; Δεν υπάρχει συναίνεση στη Wall Street για το τι επιφυλάσσει το μέλλον της οικονομίας, λέει ο Tim Courtney, επικεφαλής επενδύσεων στην Exencial Wealth Advisors.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ήταν μοναδικά για τις αγορές και την οικονομία λόγω της πανδημίας, που ακολούθησαν τις ομοσπονδιακές δαπάνες τόνωσης και το επιθετικό κλιπ των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με τον Courtney. Σε συνδυασμό με μικτά δεδομένα που δίνουν μια θολή εικόνα της υγείας της οικονομίας, οι επενδυτές μένουν αναποφάσιστοι για το τι θα ακολουθήσει.

«Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που να μπορούμε να επισημάνουμε», λέει. «Δεν νομίζω ότι οι αγορές ξέρουν πραγματικά τι να περιμένουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *