Γιατί οι μετοχές σημειώνουν ρεκόρ όταν η οικονομία των ΗΠΑ καταρρέει λόγω COVID-19;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Γιατί οι μετοχές σημειώνουν ρεκόρ όταν η οικονομία των ΗΠΑ καταρρέει;

Τέσσερις στοιχεία από το σημερινό χαοτικό και αντιφατικό τοπίο της Αμερικής είναι αξιοπερίεργα (και τραγικά).

Οι ασθενείς του covid- 19 ανήλθαν σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια στις αρχές Αυγούστου.

Αυτοί που πέθαναν από την πανδημία έφτασαν τους 160.000 ανθρώπους.

Το ΑΕΠ κατέρρευσε με ετήσιο ρυθμό 32,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, το χειρότερο ρεκόρ από το 1947.

Ο δείκτης μετοχών S &P500 αυξήθηκε κατά 26,6% το ίδιο τρίμηνο,

Αντίφαση

Πώς εξηγείται ότι ενώ η παγκόσμια δύναμη, η Αμερική έχει την πιο απότομη πτώση της οικονομίας της, υπάρχει μια πολύ απότομη αύξηση των μέσων μετοχών των μεγάλων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;

Το βρετανικό περιοδικό The Economist προσπαθεί να δώσει μια απάντηση όπου καταδείκνύει μια επικίνδυνη σύγκρουση.

 Η αγορά εναντίον της πραγματικής οικονομίας.

Περιγράφει λεπτομερώς ότι μεταξύ 19ης  Φεβρουαρίου και 23ης  Μαρτίου, ο δείκτης SandP500 έχασε το ένα τρίτο της αξίας του. Με μόλις μια παύση, έχει εκτιναχθεί στα ύψη από τότε, καλύπτωντας  σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας του.

Ο καταλύτης ήταν η είδηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) θα αγοράσει εταιρικά ομόλογα, βοηθώντας τις μεγάλες εταιρείες να αποπληρώσουν τα εμπορικά και τραπεζικά χρέη τους. Έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο διάσωσης των εταιρειών και των εμπορικών τραπεζών.

Παρά την ασταθή πολιτική για την υγεία και χωρίς αυστηρό περιορισμό, η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να καταρρέει, με την ανεργία να αυξάνεται από 4% σε 16%, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1948.

Η μέση τιμή της μετοχής των εταιρειών είναι ήδη πάνω από τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Αυτό που συμβαίνει στη Γουόλ Στρητ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την πραγματική οικονομία και την οικονομία των πολιτών, αυτό που βιώνει ο μέσος Αμερικανός.

Είναι μια αντανάκλαση της ασυνέπειας της ύπαρξης ακριβότερων μετοχών τώρα από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο, καθώς τα επίπεδα ύφεσης και απώλειας θέσεων εργασίας αυξάνονται.

Αυτή η ανισορροπία προκαλεί όλο και περισσότερες πολιτικές εντάσεις. Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Fed έχει σώσει μεγάλους επενδυτές, εταιρείες και τράπεζες. Η προηγούμενη ήταν το 2008/2009 με την πανωλεθρία που προκλήθηκε από την έκρηξη της φούσκας στέγασης των πιστώσεων υψηλού κινδύνου.

Ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται κατά 15 μονάδες από τον Ρεπουμπλικάνο  πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει επανεκλογή, δεν μάσησε τα λόγια του: «Αυτή είναι η δεύτερη φορά που διασώζουμε τον κ@λο των χρηματοδοτών.

Πυροσβέστης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ενήργησε ως πυροσβέστης που αμέσως τρέχει  για να σβήσει μια φωτιά. Με την εμπειρία της κρίσης του 2008, δεν δίστασε να διαθέσει όλα τα νομισματικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία για να αποφύγει μια ακόμη μεγαλύτερη πανωλεθρία.

Οι επενδυτές μετοχών στη συνέχεια πήγαν από τον πανικό στην αισιοδοξία χωρίς να χάσουν το ρυθμό.

Περιορισμός

Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ για δεκαετίες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε  τα έκτακτα κέρδη της Amazon ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η αύξηση των πωλήσεων της Apple τοποθετήθηκε επίσης στο 11%, πράγμα που σήμαινε ότι σε μόλις 24 ώρες η εταιρεία ηύξησε την αξία της κεφαλαιοποίησης κατά 172 δισεκατομμύρια δολάρια με την αύξηση της τιμής της μετοχής της.

Η πρώτη πρωτοβουλία ήταν να μειωθεί το επιτόκιο σε σχεδόν 0%, ένα επίπεδο που ανέφερε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να είναι σε ισχύ μέχρι το 2022. Ο Διευθυντής της, Τζερόμ Πάουελ, ξεκίνησε ένα σχέδιο νομισματικής τόνωσης που εγχέει στην οικονομία 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το πακέτο διάσωσης περιλαμβάνει εκτός από την αγορά των ETFs (μετοχών και κεφάλαια ομολόγων), την διάσωση των 750 δισεκατομμυρίων σε τίτλους του Δημοσίου και τη διάσωση των 600 δισεκατομμυρίων εταιρικού χρέους σε εμπορικές τράπεζες.

Για το έργο αυτό, η Fed προσέλαβε την ισχυρή BlackRock, το ταμείο που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις για το χρέος με την κυβέρνηση της Αργεντινής του Alberto Fernández, για να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Η συμμετοχή της BlackRock στην αγορά εταιρικού χρέους, όταν η ίδια εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου επενδύσεων έχει εταιρικές μετοχές και ομόλογα, αποτελεί προφανή σύγκρουση συμφερόντων την οποία η κυβέρνηση Trump και η Federal Reserve δεν εξέτασαν.

Το Χρηματιστήριο

Ο νομπελίστας Paul Krugman έγραψε ότι το χρηματιστήριο ανεβαίνει καθώς η οικονομία βυθίζεται και εξηγεί το λόγο αυτής της συμπεριφοράς.

Δείχνει ότι οι μετοχές  λειτουργούν ως καταφύγιο αξιών, διότι δεν υπάρχει άλλη πιο κερδοφόρα εναλλακτική αυτή την περίοδο της κρίσης.

Τα ομόλογα δημόσιου χρέους που εκδίδονται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, μια παραδοσιακή συντηρητική εναλλακτική λύση σε περιόδους οικονομικής κρίσης, “προσφέρουν απίστευτα χαμηλές αποδόσεις”, λέει ο Κρούγκμαν.

Τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία απέδωσαν 0,6% έναντι 3,0% που προσέφεραν το 2018. Προσθέτει ότι «εάν ο επενδυτής θέλει τα ομόλογα να προστατεύονται από τον μελλοντικό πληθωρισμό, η απόδοση είναι -0,5%». Ακόμα λιγότερο ελκυστικό.

Τέτοια χαμηλά επίπεδα εισοδήματος έχουν την ακόλουθη ανάγνωση για να καθορίσουν τη στρατηγική των χρηματοδοτών:

Η οικονομία των ΗΠΑ θα παραμείνει στάσιμη για αρκετά χρόνια.

Η Fed θα διατηρήσει την πολιτική έκδοσης και τα επιτόκια κοντά στο μηδέν λόγω αυτής της ζοφερής οικονομικής προοπτικής.

Ο Paul Krugman δηλώνει επομένως ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι τα ομόλογα  είναι ισχυρά ακριβώς επειδή η πραγματική οικονομία είναι αδύναμη “.

Πώς γίνεται τότε οι μετοχές να  μειώθηκαν όταν ήταν γνωστά τα πρώτα νέα της πανδημίας και ο αντίκτυπός της στην οικονομία;

Ο Krugman πιστεύει ότι ήταν επειδή “για μερικές εβδομάδες το Μάρτιο ο κόσμος ταλαντεύτηκε στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης παρόμοια με το 2008, η οποία ανάγκασε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν ό, τι παρουσίαζε τον παραμικρό κίνδυνο.”

Αλλά στη συνέχεια ήρθε η παρέμβαση της Fed με τα μέτρα διάσωσης της, “η οποία ώθησε [τους επενδυτές] να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία σε πρωτοφανή όγκο και ποικιλία.”

Με την επιλογή των ομολόγων να μετατοπίζεται, οι μετοχές παρέμειναν έτσι. Και ειδικά των εταιρειών που παραμένουν κερδοφόρες παρά την κρίση του coronavirus.

Παρά την οικονομική αναταραχή που οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη εντοπίσει βαθύτερα από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, αυτές οι μετοχές, σημειώνει ο Krugman, “φαίνονται πιο ελκυστικές” για τους επενδυτές. Καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι “κάθε μέρα που περνάει είμαι πεπεισμένος: υπάρχει κάτι τρελό σε αυτή την αγορά”.

Διαζύγιο

Για να αναλύσουμε το διαζύγιο μεταξύ της μακροοικονομικής των Ηνωμένων Πολιτειών και του χρηματιστηρίου, είναι σημαντικό να αναλύσουμε τι συμβαίνει σε αυτά τα δύο μέτωπα.

Προς το παρόν, η κατάρρευση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την κρίση στον τομέα της υγείας λόγω της εκτός ελέγχου, δείχνει ότι η οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει αργά.

Όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία χωρίς εμβόλιο, η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, αφήνοντας μόνιμες ουλές σε πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Από την πλευρά της μικροοικονομίας, μπορείτε να ανακαλύψετε τα πλεονεκτήματα και την καινοτομία ορισμένων τομέων που εξηγούν τη συνεχή ανάκαμψη της Wall Street.

Ο covid-19 έχει φέρει την επιτάχυνση της υιοθέτησης των καταναλωτικών τεχνολογιών και κοινωνικών συμπεριφορών, τονίζοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τεχνολογία

Η μεγάλη ύφεση δεν θα είναι η ίδια για όλους. Ο κοροναϊός που προκαλεί πολλές κοινωνικές, οικονομικές και επαγγελματικές ασθένειες έχει γίνει ο τέλειος κόσμος για τους γίγαντες του Διαδικτύου.

Η Alphabet (ο όμιλος που περιλαμβάνει την  Google), η Apple, η Microsoft, η Amazon, το Netflix και το Facebook έχουν αυξήσει τα κέρδη τους και την αξία της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, όταν η πανδημία οδήγησε σε πτώση του χρηματιστηρίου, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, η συνδυασμένη τιμή αυτών των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αυξήθηκε μόλις πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σε αυτόν τον κύκλο παραγωγικού μετασχηματισμού, ενώ η Amazon, η Apple, το netflix ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ και ενισχύουν τον δείκτη SandP500 προς τα πάνω, οι πετρελαϊκές εταιρείες Exxon και Chevron κυκλοφόρησαν τεράστιες απώλειες 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η Apple, η Alphabet (Google), η Amazon, το Facebook και η Microsoft κέρδισαν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο.

Μετασχηματισμός

Οι έμποροι μετοχών ισχυρίστηκαν, πριν από την πανδημία, ότι οι εταιρείες αυτές είχαν φθάσει σε επίπεδο ωριμότητας που θα συνεπαγόταν μια πιο αργή πορεία επέκτασης.

Η καμπύλη ανάπτυξης αυτών των εταιρειών είχε αρχίσει να ξαπλώνει, πράγμα που δεν σήμαινε ότι έχαναν χρήματα, αλλά δεν αυξάνονταν πλέον με ταχείς ρυθμούς.

Μέχρι που ένας ιός άλλαξε την παγκόσμια υγεία και το οικονομικό τοπίο και τους έβαλε πίσω στην πρώτη γραμμή του δυναμισμού της εταιρικής ανάπτυξης.

Έτσι, μια εικόνα υποτιθέμενης αντίφασης (μείωση του ΑΕΠ με άνοδο στη Wall Street) εγκαταστάθηκε όταν, στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά είναι η εκδήλωση της επιταχυνόμενης διέλευσης μιας διαδικασίας παραγωγικού μετασχηματισμού και λειτουργίας της αμερικανικής οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *