Φυσικό Αεριο | Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν | Όλες οι κινήσεις

Φυσικό Αεριο | Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν | Όλες οι κινήσεις

Την ώρα που η Gazprom παίζει ξανά παιχνίδια και «κόβει» λόγω… ανωτέρας βίας το φυσικό αέριο στη Γερμανία, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) «χτυπά» ηχηρότατο καμπανάκι για την Ε.Ε.: δεν κάνει πολλά για να μπορέσει να αντέξει το χειμώνα!

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Κατά τον Φατίχ Μπιρόλ, ο «κόκκινος συναγερμός» έχει ήδη «ηχήσει» για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίνει, θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα, από ό,τι σήμερα, τη ζήτηση φυσικού αερίου για να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο. Αυτή είναι η προειδοποίηση του διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που «ανησυχεί για τους επόμενους μήνες».

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο του.

naturalgas strofigga

«Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου», προσθέτει.

Ο οικονομολόγος παρατηρεί «πρόοδο» για την απαλλαγή από τη ρωσική εξάρτηση, «αλλά όχι αρκετή, κυρίως από πλευράς ζήτησης, για να μην βρεθεί η Ευρώπη σήμερα σε μια απίστευτα επισφαλή κατάσταση».

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να αποθηκεύσει σε τρεις μήνες επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (αρκετά για να γεμίσουν 130 πλοία μεταφοράς LNG), ώστε να καλυφθεί με αποθέματα γεμάτα κατά 90%.

Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η κύρια οδός παράδοσης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και επί του παρόντος υπό συντήρηση, θα επανεκκινηθεί από τους Ρώσους την Πέμπτη 21 Ιουλίου, και αυτό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Αλλά «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή», αναφέρει ο Μπιρόλ.

Απέναντι σε αυτό, ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις κυβερνήσεις «να προετοιμάσουν τους πολίτες» μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει. Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα».

Φυσικό αέριο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν – Συμφωνία για διπλασιασμό των εισαγωγών

Με τη Ρωσία να παίζει παιχνίδια με το φυσικό αέριο και να απειλεί να «κλείσει» τη στρόφιγγα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στο Αζερμπαϊτζάν. Εκεί βρέθηκε χθες (18.07.2022) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπέγραψε συμφωνία για τον διπλασιασμό σε μερικά χρόνια των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, η πρόεδρος της Κομισιόν υπέγραψε με τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίεφ σχετικό μνημόνιο κατανόησης για τον διπλασιασμό εισαγωγών φυσικού αερίου.

vonderleyen aliyev

Το Αζερμπαϊτζάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία που ενισχύει τους δεσμούς της με τη Δύση και την Τουρκία, χωρίς να θίγει παράλληλα τη Ρωσία.

Η επείγουσα ανάγκη της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης γίνεται ολοένα και πιο αισθητή στις Βρυξέλλες, καθώς η Μόσχα μείωσε τη ροή φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να γεμίσουν τα αποθέματά τους πριν από τον χειμώνα.

Η ΕΕ εισάγει επί του παρόντος 8,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός συνόλου αγωγών φυσικού αερίου που ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν και καταλήγουν στην Ευρώπη περνώντας από τη Γεωργία και την Τουρκία.

Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, «θέλουμε να επεκτείνουμε τη χωρητικότητά του στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέσα σε λίγα χρόνια», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση στον Τύπο με τον Αλίεφ, με ενδιάμεσο στόχο τα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2023.

«Αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των περικοπών στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και θα συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Ακόμη και πριν από τη βάναυση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν σταματήσει να είναι αξιόπιστες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε συνεπώς να (…) στραφεί σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από αυτούς».

Από την πλευρά του, ο Αλίεφ δήλωσε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε αντιπροσωπεύει έναν «οδικό χάρτη για το μέλλον».

Υπογράμμισε ότι η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων θα επιτρέψει την «αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *