Spike NLOS σε Μ1117 και Humvee | Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Spike NLOS σε Μ1117 και Humvee | Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς
Spike NLOS σε Μ1117 και Humvee | Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς

Παραμένει ίδια η πολιτική διακυβέρνηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον επικεφαλής Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει δύσκολο έργο μπροστά του.

Για τα ζητήματα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού τα έχουμε αναφέρει αρκετές φορές.

Ο Στρατός Ξηράς θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αλλαγή του εθνικού τυφεκίου και του εθνικού οχήματος, με το G3 να αποσύρεται σταδιακά και τα θρυλικά Mercedes να δίνουν επιτέλους της θέση τους σε νέα.

Επίσης, άμεσα προχωρά η απόκτηση περισσοτέρων από 1.000 τεθωρακισμένων M1117. Το ΓΕΣ ήταν έτοιμο να στείλει κλιμάκιο στη Γερμανία, όπου ήδη βρίσκονται 80 Μ1117 σε πλήρη λειτουργική κατάσταση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού έχουν βάλει φρένο στην έλευσή τους στη χώρα μας. Στο ΓΕΣ εντούτοις εκφράζεται αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεμπλοκάρει και τα πρώτα M1117 θα φτάσουν στην Ελλάδα ακόμα και τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ελληνική αποστολή θα μεταβεί με πρώτη ευκαιρία στις ΗΠΑ όπου θα διαλέξει πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα από το απόθεμα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Spike NLOS σε Μ1117 και Humvee | Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς

Παράλληλα, ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Spike NLOS σε Μ1117 και Humvee | Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς

Αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο έναντι των θρασύτατων και προκλητικών Τούρκων, αλλά και να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Η εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων θα καταστήσει τη Χώρα μας ακόμα πιο ισχυρή σε μια περιοχή που κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι και παράλληλά θα αναγκάσει τους Τούρκους να… ξανασκεφτούν να επιτεθούν.

Χαρακτηριστικά του Spike NLOS

Το οπλικό σύστημα πολλαπλών χρήσεων (και όχι μόνο αντιαρματικό) Spike NLOS της ισραηλινής Rafael, ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύνολο για τον εντοπισμό στόχων και ασύρματη ζεύξη δεδομένων για την μετάδοση στον πύραυλο “οδηγιών” σε πραγματικό χρόνο από τον χειριστή.

Ο πύραυλος, βάρους 71 κιλών εντός του κανίστρου εκτοξεύσεως, μπορεί να εμπλέξει στόχο είτε απευθείας μετά την εκτόξευσή του, ή στην πορεία να δεχθεί αλλαγές από τον χειριστή και να επανακατευθυνθεί σε νέο στόχο. Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια πλήγματος είναι κορυφαία.

Το οπλικό σύστημα θεωρείται ότι αλλάζει τους “κανόνες του παιχνιδιού” (game changer) χάρη και στην μεγάλη επίδοση βεληνεκούς. Ενώ το βεληνεκές οριζόταν σε 25 χλμ., που είναι ήδη μία πολύ μεγάλη επίδοση, τα τελευταία έτη ο κατασκευαστής αναφέρει βεληνεκές 32 χλμ., προφανώς λόγω της διαθέσεως νέων τύπων πολεμικής κεφαλής μικρότερου βάρους.

Spike NLOS σε Μ1117 και Humvee | Ενισχύεται ο Στρατός Ξηράς

Το όπλο μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Στην περίπτωση του Στρατού, σε εποχούμενη έκδοση, είναι δυνατή η αξιοποίηση τόσο για την καταστροφή κύριων οπλικών συστημάτων όπως είναι τα άρματα μάχης αλλά και για την προσβολή ναυτικών στόχων.

Στο μέτωπο του Έβρου, ένας μικρός αριθμός μονάδων πυρός μπορεί να αφανίσει στην κυριολεξία από απόσταση ασφαλείας τουρκικούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, χωρίς καν αυτοί να έχουν την ευκαιρία να λάβουν επαφή με ελληνικές δυνάμεις. Στο Αιγαίο, οι φρουρές των ελληνικών νήσων θα μπορούν να προσβάλουν είτε χερσαίους στόχους στα Μικρασιατικά παράλια, είτε ναυτικές μονάδες, επιτυγχάνοντας Απαγόρευση Προσβάσεως στο Τουρκικό Ναυτικό.

Χάρη δε στα μοναδικά χαρακτηριστικά καθοδηγήσεως του Spike NLOS, είναι δυνατή η προσβολή ακόμη και μικρών σκαφών που θα έχουν “αγκιστρωθεί” σε κάποια βραχώδη ακτή, επιδιώκοντας την απόκρυψη από τα συστήματα εντοπισμού κλασικών πυραύλων επιφανείας – επιφανείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *