Σομαλιλάνδη | Το αποσχισθέν κράτος στο Κέρας της Αφρικής | Ποια είναι η Σομαλιλάνδη

Η Σομαλιλάνδη είναι μια αυτοδιοικούμενη περιοχή της Σομαλίας εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, αλλά η αξίωση για ανεξαρτησία δεν αναγνωρίζεται από το Μογκαντίσου ή καμία ξένη κυβέρνηση. Αν και αυτό περιόρισε την πρόσβαση της Σομαλιλάνδης στις διεθνείς αγορές, δεν εμπόδισε το αποσχισθέν κράτος να αποκομίσει σταθερά δημοκρατικά κέρδη. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Σομαλιλάνδη, η οποία έχει ξεχωριστή ιστορία και παραμένει πιο σταθερή από την υπόλοιπη Σομαλία, έχει ισχυρά επιχειρήματα για ανεξαρτησία. Άλλοι φοβούνται ότι η διεθνής αναγνώριση θα ενθάρρυνε άλλα αποσχιστικά κινήματα στην Αφρική. Τα τελευταία χρόνια, η Σομαλιλάνδη έχει μονομερώς συνάψει σημαντικές λιμενικές επενδυτικές συμφωνίες με ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αυξάνοντας τις εντάσεις με τη Σομαλία και προκαλώντας περαιτέρω προστριβές στην ευρύτερη περιοχή του Κέρας της Αφρικής.

Πού είναι η Σομαλιλάνδη;

Η Σομαλιλάνδη είναι μέρος της Σομαλίας και της ευρύτερης περιοχής του Κέρατος της Αφρικής. Έχει εκατοντάδες μίλια ακτογραμμής κατά μήκος του κόλπου του Άντεν στα βόρεια και συνορεύει με την Αιθιοπία στα νότια και δυτικά και με το Τζιμπουτί στα βορειοδυτικά. Το Παντλαντ, μια ημιαυτόνομη πολιτεία της Σομαλίας που βρίσκεται ανατολικά, αμφισβητεί ορισμένες από τις εδαφικές διεκδικήσεις της Σομαλιλάνδης.

Σομαλιλάνδη: Το αποσχισθέν κράτος στο Κέρας της Αφρικής

Ποια είναι η πολιτική της θέση;

Η Σομαλιλάνδη διέκοψε τους δεσμούς της με την κυβέρνηση της Σομαλίας στο Μογκαντίσου μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1991 και έκτοτε έχει επιδιώξει διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος. Καμία ξένη κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία της, αλλά πολλοί αναγνωρίζουν ουσιαστικά την περιοχή ως ξεχωριστή από τη Σομαλία.

Διεξήγαγε τις δικές της δημοκρατικές εκλογές από το 2003 και το 2010 είδε μια σε μεγάλο βαθμό ειρηνική μετάβαση εξουσίας στο αντιπολιτευόμενο Κόμμα Ειρήνης, Ενότητας και Ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έστειλαν αντιπροσωπείες για να παρακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές της Σομαλιλάνδης το 2017. Η Σομαλιλάνδη ανέβαλε τις εκλογές του 2022 και παρέτεινε τη θητεία του Προέδρου Μουσέ Μπιχί Αμπντί κατά δύο χρόνια, επικαλούμενη οικονομικούς περιορισμούς. Οι εκλογές που ακολούθησαν εξέλεξαν ως Πρόεδρο τον Αμπντιραχμάν Αμπντουλάχι που έχει θέσει τη διεθνή αναγνώριση ως προτεραιότητα.

Πώς προέκυψε;

Η ιστορία της Σομαλιλάνδης ως ξεχωριστής περιοχής της Σομαλίας χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η περιοχή ήταν βρετανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1960, όταν ενώθηκε με την υπόλοιπη σημερινή Σομαλία, η οποία ήταν υπό ιταλική κυριαρχία. Η συγχώνευση αντιμετώπισε προκλήσεις από νωρίς, με πολλούς στη Σομαλιλάνδη να απορρίπτουν τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας στο νότο της χώρας.

Μια ανταρτική ομάδα, το Εθνικό Κίνημα της Σομαλίας (SNM), εμφανίστηκε στη Σομαλιλάνδη τη δεκαετία του 1980 αντιτιθέμενη στη στρατιωτική χούντα του προέδρου Σιάντ Μπαρέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 1969. Τον Ιανουάριο του 1991, το SNM και άλλες αντάρτικες ομάδες ανέτρεψαν τον Μπαρέ, οι δυνάμεις του οποίου είχαν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Σομαλίας και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της υποδομής της περιοχής. Το SNM αρνήθηκε να αναγνωρίσει μια προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία μιας άλλης ομάδας πολιτοφυλακής και τον Μάιο κήρυξε την ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης, με πρωτεύουσα την πόλη Χαργκέισα.

Οι αντιπρόσωποι χρειάστηκαν μια δεκαετία για να καταρτίσουν νέο σύνταγμα για τη Σομαλιλάνδη, το οποίο οι ψηφοφόροι ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία το 2001. Το δημοψήφισμα είδε μια μετάβαση από μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ ηγετικών φυλών σε μια πολυκομματική δημοκρατία. Αν και ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές επικρότησαν την ειρηνική ψηφοφορία, καμία κυβέρνηση δεν αναγνώρισε τη διαδικασία.

Ποια είναι η πρόοδος της Σομαλιλάνδης για ανεξαρτησία;

Η κυβέρνηση της Σομαλιλάνδης ισχυρίζεται ότι πληροί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις ενός κυρίαρχου δημοκρατικού κράτους: διεξάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, έχει το δικό της νόμισμα και δυνάμεις ασφαλείας και εκδίδει τα δικά της διαβατήρια. Λέει επίσης ότι η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας της είναι συνεπής με μια μακροχρόνια νόρμα της Αφρικανικής Ένωσης και του προκατόχου της ότι τα σύνορα της αποικιακής εποχής πρέπει να διατηρηθούν. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι οι Σομαλιλανδοί είναι κατά κύριο λόγο από τη φυλή Ισαάκ, και επομένως εθνοτικά διακριτοί από άλλους Σομαλούς.

Η περιοχή έχει θεωρηθεί ευρέως ως “όαση” σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. “Από τη σκοπιά των Σομαλιλανδών, έχουν ένα απολύτως εύλογο επιχείρημα”, είπε ο Bronwyn Bruton, ειδικός στη δημοκρατία και τη διακυβέρνηση, το 2018. “Η Σομαλιλάνδη προσπαθεί να αποκοπεί από τη Σομαλία, η οποία δεν ήταν μια λειτουργική χώρα εδώ και δεκαετίες”. Ο φύλακας για τη δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες Freedom House βαθμολογεί τον δείκτη ελευθερίας της Σομαλιλάνδης σε “μερικώς ελεύθερη”, σημειώνοντας 44% το 2023, ενώ η Σομαλία πήρε μόνο 8% την ίδια χρονιά – μια αναμφισβήτητα “ανελεύθερη” κατάσταση και τη δέκατη τέταρτη χαμηλότερη θέση παγκοσμίως Ωστόσο, η βαθμολογία της Σομαλιλάνδης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια μετά τις καταστολές των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης όταν το κοινοβούλιο της ανέβαλε τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ποια είναι η οικονομική της κατάσταση;

Μια αδύναμη οικονομία και οι περιορισμένες ευκαιρίες για εξωτερικό εμπόριο και επενδύσεις έχουν καταπνίξει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει υπηρεσίες στους περίπου 4 εκατ. κατοίκους της. Η Σομαλιλάνδη έχει ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) περίπου 2 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία λαμβάνει σε εμβάσματα από Σομαλιανούς που εργάζονται στο εξωτερικό. Η ανεργία στην περιοχή παραμένει πολύ υψηλή, ιδιαίτερα για τους νέους, και οι αξιωματούχοι ανησυχούν για ένα πιθανό φαινόμενο “διαρροής εγκεφάλων”, με μορφωμένους ανθρώπους να μεταναστεύουν αναζητώντας ευκαιρίες αλλού. Οι κύριες εξαγωγές της είναι ζωικά και ζωικά προϊόντα, τα οποία στέλνει στο γειτονικό Τζιμπουτί και την Αιθιοπία, καθώς και σε κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ομάν. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, σε εκατοντάδες δολάρια, είναι ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Αν αποκτούσε ανεξαρτησία, η Σομαλιλάνδη θα γινόταν η δέκατη όγδοη φτωχότερη χώρα σήμερα. Η Σομαλία, εν τω μεταξύ, είναι η πέμπτη φτωχότερη στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμη για δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον η Σομαλιλάνδη δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος ή δεν έχει συμφιλιωθεί με τη Σομαλία. Ο πρόεδρος Μουσέ Μπιχί Αμπντί, σε άρθρο μετά την εκλογική του νίκη το 2017, είπε ότι ο αποκλεισμός της Σομαλιλάνδης από τις διεθνείς αγορές “επιτείνει τις κοινωνικοοικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Σομαλιλάνδη” και οι αναλυτές λένε ότι μια αναιμική οικονομία θέτει σε κίνδυνο δεκαετίες πολιτικής προόδου.

Η Σομαλιλάνδη έχει ωστόσο διαπραγματευτεί τις δικές της συμφωνίες ξένων επενδύσεων παρά την αντίθεση της κυβέρνησης στο Μογκαντίσου. Το 2016, σύναψε μια συμφωνία ορόσημο με την DP World of Dubai, μέρος των ΗΑΕ, για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του λιμανιού της Βερβέρα, μιας κοινής επιχείρησης που αναμένεται να παράγει εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη Σομαλιλάνδη. Η Αιθιοπία εντάχθηκε στο έργο ανάπτυξης του λιμανιού δύο χρόνια αργότερα, με στόχο να επεκτείνει την πρόσβασή της στη θάλασσα.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Σομαλιλάνδη πυροδότησε άλλη μια διπλωματική διαμάχη με τη Σομαλία όταν συμφώνησε να εκμισθώσει δικαιώματα στην Αιθιοπία σε δώδεκα χιλιόμετρα ακτογραμμής και πρόσβαση στη Βερβέρα για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς για πενήντα χρόνια με αντάλλαγμα την επίσημη αναγνώρισή της και τη μερική ιδιοκτησία των Ethiopia Airlines τον εθνικό αερομεταφορέα.

Πού καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις Σομαλίας και Σομαλιλάνδης;

Το Μογκαντίσου συνεχίζει να απορρίπτει την έκκληση της Σομαλιλάνδης για ανεξαρτησία και καταδικάζει σθεναρά τις μονομερείς προσπάθειές της να διαπραγματευτεί σημαντικές διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Σομαλιλάνδη παραμένει σταθερή στις φιλοδοξίες της. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Σομαλία ανακοίνωσε ότι η χώρα ήταν έτοιμη να ξανανοίξει συνομιλίες με τη Σομαλιλάνδη για την επίλυση των διαφορών τους, υπό τη μεσολάβηση του γειτονικού Τζιμπουτί. Την επόμενη εβδομάδα, η Σομαλιλάνδη σύναψε την προσωρινή της συμφωνία με την Αιθιοπία για το λιμάνι της Βερβέρα. Η συμφωνία προκάλεσε ταχεία αντίδραση από τη Σομαλία, η οποία την χαρακτήρισε παράνομη πράξη “επιθετικότητας” και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αιθιοπία. Στον απόηχο αυτής της διαμάχης, το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των συνομιλιών Σομαλιλάνδης-Σομαλίας παραμένει ασαφές, αλλά είναι πιθανό να καθυστερήσουν επ’ αόριστον, λένε οι ειδικοί.  

Υπάρχει διεθνής υποστήριξη για την ανεξαρτησία;

Πολλές χώρες έχουν ενθαρρύνει τις εκλογές και την οικονομική ανάπτυξη του αποσχισμένου κράτους, αλλά καμία δεν έχει αναγνωρίσει τη Σομαλιλάνδη. Ενώ ορισμένοι ειδικοί βλέπουν ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους για χώρες όπως η Αιθιοπία και η Κένυα να κάνουν αυτό το βήμα, άλλοι λένε ότι η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) θα πρέπει να είναι η πρώτη που θα το κάνει. “Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ και όλοι οι σύμμαχοί τους έχουν εργαστεί σκληρά για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν την ΑΕ και να την τοποθετήσουν ως ηθική εξουσία”, λέει ο Μπρούτον.

Το μπλοκ, ωστόσο, έχει φοβηθεί ότι η επίσημη αναγνώριση θα ενθάρρυνε άλλα αποσχιστικά κινήματα στην ήπειρο, όπως η Μπιάφρα της Νιγηρίας ή η Δυτική Σαχάρα του Μαρόκου, να απαιτήσουν το ίδιο. Από τη δημιουργία ενός ηπειρωτικού μπλοκ το 1963, υπήρξαν μόνο δύο ευρέως αναγνωρισμένες αλλαγές συνόρων στην Αφρική: η διάσπαση της Ερυθραίας από την Αιθιοπία το 1993 και η ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν το 2011.

Στις συνέπειες της δοκιμαστικής συμφωνίας της Σομαλιλάνδης με την Αιθιοπία τον Ιανουάριο του 2024, αρκετές χώρες και μπλοκ όπως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η ΕΕ ζήτησαν ηρεμία στην περιοχή και σεβασμό της κυριαρχίας της Σομαλίας.

Ποια είναι η στρατηγική σημασία της Σομαλιλάνδης;

Η Σομαλιλάνδη βρίσκεται κατά μήκος του κόλπου του Άντεν κοντά στην είσοδο του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, ενός μεγάλου θαλάσσιου δρόμου από τον οποίο διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ναυτιλίας . Η ακτογραμμή της την έχει καταστήσει μαζί με την Ερυθραία και το Τζιμπουτί ελκυστικούς εταίρους για ξένες κυβερνήσεις που αναζητούν πρόσβαση στη θάλασσα και θαλάσσια παρουσία στην περιοχή. Το Τζιμπουτί έχει γίνει κόμβος για ξένες στρατιωτικές βάσεις. Η Κίνα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν όλες εγκαταστάσεις στη χώρα. Μεγάλες ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και των ΗΑΕ, προσεγγίζουν όλο και περισσότερο την Ερυθραία.

Ωστόσο, η Σομαλιλάνδη πιθανότατα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την οικοδόμηση αυτών των τύπων σχέσεων χωρίς ευρεία διεθνή αναγνώριση ή συμβιβασμό με τη Σομαλία, όπως φαίνεται από τις αμφιλεγόμενες επενδυτικές συμφωνίες της σε λιμάνια. Η διπλωματία είναι επίσης πιθανό να περιπλέκεται από τη συνεχιζόμενη μάχη της Σομαλίας εναντίον της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας αλ-Σαμπάμπ, καθώς και από την επιδείνωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής είπε ότι η συμφωνία χρησιμοποιήθηκε από την αλ-Σαμπάμπ για νέες στρατολογήσεις για να υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια.

Χώρες όπως το κοντινό Σουδάν και η Αιθιοπία υφίστανται επίσης εσωτερικές συγκρούσεις με δευτερογενείς επιπτώσεις και η περιοχή πλήττεται από κλιματικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών ξηρασιών και καταρρακτωδών πλημμυρών που προκαλούν έντονη πείνα. Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης ότι η εκκρεμής συμφωνία για το λιμάνι της Βερβέρα θα κλιμακώσει τη διαμάχη μεταξύ Αιθιοπίας, Αιγύπτου και Σουδάν σχετικά με την κατασκευή του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης στον Γαλάζιο Νείλο. Πιο πρόσφατα, εν μέσω πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, οι αντάρτες στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν εξαπέλυσαν επιδρομές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα αστάθειας στην περιοχή.

Των Mariel Ferragamo, Claire Klobucista

Δείτε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *