Ο «σκοτεινός στόλος» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο αυξήθηκε στα 320 πλοία

Ο «σκοτεινός στόλος» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο αυξήθηκε στα 320 πλοία

Μεγάλης ηλικίας δεξαμενόπλοια τα οποία έχουν πωληθεί για έως και τρεισήμισι φορές την αξία που θα είχαν ως παλιοσίδερου εντάσσονται στον ταχέως αυξανόμενο «σκοτεινό στόλο» που παρακάμπτει τις ναυτιλιακές κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα όπως η Ρωσία.

Κρύβονται πίσω από δαιδαλώδεις εταιρικές δομές και ανοικτά νηολόγια για να αποκρύψουν τα νέα τους οικονομικά οφέλη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ανάλυση των πωλήσεων που αναφέρθηκαν στην αγορά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες αποκαλύπτει ότι σχεδόν όλα τα δεξαμενόπλοια ηλικίας 15 ετών και άνω που βγήκαν προς πώληση κατέληξαν να ανήκουν ή να διαχειρίζονται από ανώνυμες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ινδία, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Σεϋχέλλες. Ο «σκοτεινός στόλος» αποτελείται ήδη από 320 δεξαμενόπλοια.

Πολλά από αυτά πλέουν τώρα προς τη Ρωσία για να φορτώσουν το πρώτο τους φορτίο μετά την αγορά. Όλα τα 18 ετών τύπου aframaxes κλάσης πάγου έχουν μετονομαστεί και εγγραφεί στο νηολόγιο των Νήσων Κουκ.

Η ζήτηση για «ηλικιωμένα» δεξαμενόπλοια λόγω των κυρώσεων για μεταφορά ρωσικού, βενεζουελάνικου και ιρανικού πετρέλαιο έχει ανέβασε τις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων κατά 50%.

Oil

Ο «σκοτεινός στόλος» αναφέρεται σε ηλικιωμένα δεξαμενόπλοια που πωλούνται σε εταιρείες που χρησιμοποιούν πολύπλοκες εταιρικές δομές για τη συγκάλυψη της ιδιοκτησίας.

Το πλοίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε εγκεκριμένες συναλλαγές και συχνά χρησιμοποιεί παραπλανητικές ναυτιλιακές πρακτικές.

Σύμφωνα με την Lloyd’s List οι Έλληνες πλοιοκτήτες είχαν τα περισσότερα από τα μεγάλης ηλικίας δεξαμενόπλοια που πουλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Με βάση τις τιμές πώλησης που ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια- 52 εκατ. για πλοία VLCC ηλικίας 18 ετών, οι πλοιοκτήτες κερδίζουν σχεδόν τρεισήμισι φορές σε σύγκριση τις τρέχουσες τιμές του παλιοσίδερου αξία.

oil spill world map barrel 780

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *