ΕΛΙΑΜΕΠ:Σημίτης ή Βενιζέλος επικεφαλής των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΕΛΙΑΜΕΠ:Σημίτης ή Βενιζέλος επικεφαλής των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων;
Σημίτης ή Βενιζέλος επικεφαλής των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων;

Εδώ και μέρες έχουν αρχίσει να διακινούνται πληροφορίες για το ποιος θα είναι ο ουσιαστικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συζητήσεις με την Τουρκία (ή του επερχόμενου συμβιβασμού για κάποιους).

Πολλές είναι οι φωνές που μιλούν για την αδυναμία του πρέσβη Αποστολίδη να αναλάβει τέτοιο έργο μόνος του και ήδη έχει ξεκινήσει μία ‘εκστρατεία’ προώθησης εναλλακτικού προσώπου.

Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και δημοσίευσε άρθρο γνώμης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο οποίο φωτογραφίζει ουσιαστικά τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για το ρόλο του ‘διαπραγματευτή’. Τονίζουμε όχι ως προς το φαίνεσθαι, αλλά ως προς το είναι.

Αφού έγραψε θερμά λόγια για τον κο Αποστολίδη αναφέρει ο κος Κακλίκης:

Στην κρίσιμη όμως καμπή της σύνταξης του Συνυποσχετικού, βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η προσφυγή στη Χάγη, η Αθήνα σκόπιμο είναι να θέσει σε ετοιμότητα μια πολιτική προσωπικότητα διακομματικού κύρους η οποία, με βάση την πολιτική εμπειρία και τις εξειδικευμένες νομικές γνώσεις της, θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει με τις παρεμβάσεις της την τακτική μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι απαραίτητη η «εμπλοκή» στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, μιας υπεροχικής προσωπικότητας και όχι ενός αβαθούς πολιτικά τεχνοκράτη που θα στρέφεται στην Αθήνα για οδηγίες σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Οι διερευνητικές και κυρίως η διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ικανές να έχουν καταλυτικά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Και αυτό συνιστά σοβαρό λόγο για να τις αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με περισσή περίσκεψη και προσοχή. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Βουλής έχουν κάθε λόγο να δεχθούν την παρουσία προσωπικότητας ειδικού πολιτικού και επιστημονικού βάρους στο εγχείρημα της Χάγης. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από, περισσότερα από εκατό χρόνια μια ξεχωριστή προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς ανέλαβε να διαπραγματευθεί τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης επιτυγχάνοντας τα βέλτιστα για την Ελλάδα.

Το παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μπορεί να το επαναλάβει η σημερινή κυβέρνηση χωρίς αναστολές και αγκυλώσεις και να δώσει μια πραγματικά δυνατή ώθηση προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ευκταίο είναι, βέβαια, τα στελέχη που θα απαρτίσουν την ομάδα που θα συμβάλει στην εξέλιξη της προσφυγής στη Χάγη, να επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια ικανοτήτων, γνώσεων, εμπειριών, διεθνούς αναγνωρισιμότητας και αποτελεσματικότητας. Ωστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες ευνοϊκής κατάληξης των πραγμάτων.

Δύο πρόσωπα της Κεντροαριστεράς μπορεί να φωτογραφίζει. Τον κο Σημίτη ή τον κο Ευάγγελο Βενιζέλο. Εκτός κι αν κάνει λογοπαίγνιο με τα επίθετα (Βενιζέλος) μάλλον προκρίνει τον πρώην Πρωθυπουργό κο Σημίτη.

Εσείς τι πιστεύετε;

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours