Κ.Φίλης:«Η Ελλάδα με τα 12 ναυτικά μίλια μεγαλώνει εδαφικά σαν να έχουμε προέκταση του εδάφους στην θάλασσα»

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Κ.Φίλης:«Η Ελλάδα με τα 12 ναυτικά μίλια μεγαλώνει εδαφικά σαν να έχουμε προέκταση του εδάφους στην θάλασσα»

Ο διεθνολόγος Κωνταντίνος Φίλης εξηγεί τι σημαίνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Την ιστορική απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, αποκρυπτογραφεί στο newsit ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ως έχει το δικαίωμα να πράξει μονομερώς διότι αυτά συνιστούν κυριαρχία. Αντιθέτως με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα που αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα, τα χωρικά ύδατα συνιστούν κυριαρχία. Με βάση το δικαίωμα της θάλασσας δίνεται στο κάθε κράτος μονομερώς η δυνατότητα να έχει αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια.

Εμείς επεκτείνουμε λοιπόν, κάνουμε την αυτονόητη ενέργεια επέκτασης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο, που κατά κάποιο τρόπο προκαταλαμβάνει και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία οριοθέτησης ΑΟΖ με την χώρα, καθότι έχουμε οριοθετήσει ήδη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία».

Η Ελλάδα εφαρμόζει κατά γράμμα το διεθνές δίκαιο με τα 12 ν.μ

«Είναι μια αυτονόητη ενέργεια η οποία όμως πρέπει να έχει και συνέχεια. Θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχει χάραξη γραμμών βάσης και κλείσιμο κόλπων για να φτάσουμε σ αυτή την κίνηση που είναι μια πολύ σημαντική και εθνικά ωφέλιμη εξέλιξη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Ελλάδα μεγαλώνει εδαφικά καθότι είναι σαν να έχουμε προέκταση του εδάφους στη θάλασσα. Είναι το πρώτο βήμα μια σειράς άλλων βημάτων που μπορούν να γίνουν.

Μετά την συμφωνία με την Ιταλία οριοθέτησης ΑΟΖ, καθώς υφαλοκρηπίδας υπάρχει από το 1977 και την συμφωνία με την Αίγυπτο είναι προφανές ότι η Ελλάδα δείχνει πως όχι μόνο επικαλείται αλλά και κάνει χρήση του διεθνούς δικαίου, καθώς και χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ήταν μια αναμενόμενη ενέργεια η οποία είχε συζητηθεί και πριν δυο χρόνια».

Οι Τούρκοι ανεβάζουν το επίπεδο της έντασης 

«Η Τουρκία συστηματικά προσπαθεί μεταξύ άλλων πολλών μοχλών πίεσης προς την χώρα μας ή που θέλει να ενεργοποιήσει έναντι της χώρας μας προσπαθεί να βάλει ένα ζήτημα πάρα πολύ ευαίσθητο, όπως είναι το έρευνας και διάσωσης, για να πιστοποιεί κάθε φορά τις επιδιώξεις της σε σχέση με την θαλάσσια δικαιοδοσία στο αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν θα είναι και η τελευταία», λέει ο κ. Φίλης.

Και συνεχίζει: «Το χθεσινό περιστατικό με την τύφλωση και τα λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν ασφαλώς και ανεβάζει το επίπεδο της έντασης, αλλά και τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 στο απόγειο των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, οι Τούρκοι ηθελημένα είχαν πάει στα Ίμια και είχαν αφήσει κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, θέλοντας να κάνουν εκείνοι την διαδικασία έρευνας και διάσωσης, για να δείξουν ότι τα Ίμια τελούν υπό την δική τους θαλάσσια δικαιοδοσία, πράγμα το οποίο δεν συνέβη μετά την δική μας απάντηση.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η Τουρκία καπηλευόμενη τον πόνο αυτών των ανθρώπων και αγνοώντας την αναγκαιότητα να σωθούν ζωές, όπως είδαμε χθες, αυτό δείχνει μια προβληματική προσέγγιση της άλλης πλευράς απέναντι στον ανθρώπινο πόνο κάτι που έδειξε και στην περίπτωση του Έβρου τον περασμένο Μάρτιο».

σ.σ de-facto Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για το αν η ΑΟΖ καταργεί ή όχι την υφαλοκρηπίδα. Η μία πιστεύει ότι η ΑΟΖ έχει υπερκεράσει την υφαλοκρηπίδα και άρα επιλύει διά παντός τα διμερή προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, αρκεί η Ελλάδα να θέσει το ζήτημα και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ξεπερνώντας το casus belli για τα 12 μίλια, τις «γκρίζες ζώνες» και την υφαλοκρηπίδα. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από τον Καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη του Πανεπιστημίου Μέρυλαντ, που είναι αρμόδιος για θέματα Δικαίου της Θάλασσας και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη σχετική Διάσκεψη του ΟΗΕ.

Την άλλη άποψη υποστηρίζει ο Αναστάσης Πεπονής σε αρθρογραφία του στα Επίκαιρα (26 Ιανουαρίου 2011) τονίζοντας ότι «ούτε η ΑΟΖ μπορεί να οριοθετηθεί με μονομερή πράξη, αλλά προυποθέτει συμμετοχή της Τουρκίας στις διαδικασίες». Δεν είναι ανακριβείς οι ισχυρισμοί Πεπονή. Απλά περιγράφουν την τυπική πραγματικότητα. Αντίθετα, η επιχειρηματολογία Καρυώτη αναδεικνύει την πολιτική και διπλωματική δυναμική, που μπορεί να αναπτυχθεί υπέρ των ελληνικών δικαίων και συμφερόντων μέσα από έξυπνους, τολμηρούς και υπεύθυνους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *