Σενάριο-σοκ της Goldman Sachs για τη Βρετανία | Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 22,4% το επόμενο έτος

Σενάριο-σοκ της Goldman Sachs για τη Βρετανία | Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 22,4% το επόμενο έτος

O πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 22,4% το επόμενο έτος, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν τόσο υψηλές όσο είναι σήμερα, σύμφωνα με μια νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs.

Αυτή θα ήταν η πιο απότομη ετήσια αύξηση στο κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1975, όταν ο πρωθυπουργός των Εργατικών Harold Wilson και ο υπουργός οικονομικών Denis Healey βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις οργισμένες αντιδράσεις των συνδικάτων και με το εμπάργκο πετρελαίου στη Μέση Ανατολή.

UK inflation1
Σενάριο-σοκ της Goldman Sachs για τη Βρετανία | Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 22,4% το επόμενο έτος

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 13% αυτό το φθινόπωρο, ενώ ειδικοί της Citi προέβλεψαν πρόσφατα ότι θα εκτιναχθεί στο 18,6% μέχρι το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 14,8% τον Ιανουάριο, αλλά προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος.

Την περασμένη Παρασκευή, το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας στη Βρετανία ώθησε τους τυπικούς ετήσιους λογαριασμούς ενέργειας σε πάνω από τις £ 3.500 από τον Οκτώβριο. Αλλά πρόκειται να συμβούν ακόμα χειρότερα όταν το όριο αναθεωρηθεί εκ νέου τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τιους οικονομολόγους της Goldman Sachs, «οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 145% από τις αρχές Ιουλίου. Σε ένα σενάριο όπου οι τιμές του αερίου παραμένουν υψηλές στα τρέχοντα επίπεδα, αναμένουμε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αυξηθεί πάνω από 80% τον Ιανουάριο, κάτι που θα σήμαινε ότι ο μετρίσιμος πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 22,4%».

Όπως και άλλοι οικονομολόγοι, οι αναλυτές της Goldman προειδοποίησαν επίσης για μια ύφεση που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος και είπαν ότι θα μπορούσε να είναι «σοβαρή και παρατεταμένη» εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα ύψη.

Οι ολοένα και πιο ζοφερές προοπτικές για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο προσθέτουν περαιτέρω πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας –η οποία στοχεύει σε ποσοστό πληθωρισμού 2%– ενόψει της επόμενης επικείμενης αύξησης των επιτοκίων σε δύο εβδομάδες, στις 15 Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να καταπολεμήσει το σπιράλ των τιμών, αλλά ανησυχεί επίσης ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει την επικείμενη οικονομική επιβράδυνση της Βρετανίας.

Ο Julian Jessop, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε: «Αυτές οι εκτιμήσεις της Citi και της Goldman είναι απαισιόδοξες επειδή οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι απίθανο να παραμείνουν τόσο υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό η κυβέρνηση να έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι λογαριασμοί ενέργειας αυξηθούν ακόμη περισσότερο το 2023».