Η Ευρώπη πλησιάζει νωρίς το στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου παρά τη μείωση της ρωσικής προσφοράς

Η Ευρώπη πλησιάζει νωρίς το στόχο αποθήκευσης φυσικού αερίου παρά τη μείωση της ρωσικής προσφοράς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πετύχει το στόχο της για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από το στόχο της, με το μπλοκ προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα καθώς η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες και λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Τα αποθέματα στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% έως τις 27 Αυγούστου, σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe (GIE). Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες της για την αποθήκευση νωρίτερα φέτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα αποδείχθηκαν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως στις γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική εταιρεία Gazprom, παράγοντας που συνέβαλε στην απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η αποθήκευση φυσικού αερίου συμβάλλει στην απορρόφηση των διαταραχών της προσφοράς και παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά έθνη είναι ελαφρώς καλύτερα τοποθετημένα για να αντιμετωπίσουν μια περαιτέρω περικοπή του εφοδιασμού, καθώς η Gazprom ξεκινά απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream 1 την Τετάρτη.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που θα παρατηρηθούν στην Ανατολική Ευρώπη και σε τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα κράτη να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς αναμένεται να χρειαστεί λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, αφού η Γερμανία ανέφερε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της γεμίζουν ταχύτερα από το προγραμματισμένο. Η πτώση των τιμών φέρνει κάποια ανακούφιση μετά από ένα ξέφρενο ράλι με τις τιμές να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σχεδόν έξι φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

aerio fysiko aerio

Η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ. 

Ένα υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα και τις επόμενες περιόδους θέρμανσης, ανέφερε η Κομισιόν νωρίτερα φέτος. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μπλοκ θα λάβει επίσης μέτρα παρέμβασης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, παρεμβαίνοντας βραχυπρόθεσμα για να μετριάσει την άνοδο του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και επιδιώκοντας τελικά να σπάσει τη σύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Στην Πολωνία, τα αποθέματα είχαν γεμίσει σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ οι αποθήκες της Πορτογαλίας ήταν πλήρεις. Οι ιταλικές αποθήκες ήταν γεμάτες στο 81%, ενώ η ουγγρικές στο 62% και οι βουλγαρικές στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του GIE.

Στη Γερμανία, οι αποθήκες φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα και αναμένεται να πετύχουν τον στόχο του Οκτωβρίου για 85% πλήρωση ήδη από τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.  

Αλλά ακόμη και με πλήρως γεμάτες τις παοθήκες, η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να βγάλει το χειμώνα αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η χώρα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στην ΕΕ, επανεκκινεί σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Αγωνίζεται επίσης να θέσει σε λειτουργία νέες υποδομές για την εισαγωγή LNG από όλο τον κόσμο, με τους δύο πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς να ξεκινούν φέτος το χειμώνα τη λειτουργία τους.

aerio fysiko aerio rossia russia europe

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, ειδάλλως είναι πιθανό να χρειαστούν δελτία διανομής ενέργειας φέτος το χειμώνα, αν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

“Θα μπορούσαν να υπάρξουν βίαιες διακοπές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας και σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες”, δήλωσε τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι “οι εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν” από την εφαρμογή των δελτίων.

Με περισσότερο από το 90% των αποθηκών φυσικού αερίου να είναι σήμερα γεμάτες, η Γαλλία αναμένεται να έχει αρκετό απόθεμα για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με ήπιες θερμοκρασίες, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Engie, Claire Waysand.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *