Κικίλιας – Δεν παραιτούμαι | Ανασχηματισμός – «Άνω τελεία» από το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι στον σχεδιασμό του Πρωθυπουργού δεν είναι ένας ανασχηματισμός τα επόμενα 24ωρα και ως την επίσκεψη του στη ΔΕΘ και στον αντίποδα, αναδεικνύει ότι πρώτιστο μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο σχεδιασμός για αλλαγές στη λειτουργία των κρατικών δομών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στόχος, σε επόμενες κρίσεις να λειτουργήσουν ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή και να μην παρατηρηθούν ξανά οι αρρυθμίες που είδαμε πρόσφατα στη διαχείριση των πλημμυρών, των πυρκαγιών κ.α..
«Υπομονή ως τη ΔΕΘ»
“Κάνετε υπομονή μέχρι την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό που προέχει είναι οι κρατικές δομές και η λειτουργία τους” δήλωναν πηγές από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ρωτήθηκαν για τον χρόνο των ανακοινώσεων για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Η απόφαση για διορθωτικές κινήσεις στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ειλημμένη, και όπως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης ενστερνίζεται τις εισηγήσεις να μην προβεί σε κινήσεις πριν από τη μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στον χρόνο των όποιων αλλαγών, οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Βελλίδειο το Σάββατο και στη συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της ΔΕΘ, την Κυριακή”.
Ποιοι βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του Πρωθυπουργού
Υπό αξιολόγηση από τον Πρωθυπουργό βρίσκονται βασικά κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είχαν υπό την ευθύνη τους τον σχεδιασμό και τους μηχανισμούς της πολιτικής προστασίας.
Η αξιολόγηση καταγράφει σημαντικές αρρυθμίες, και όχι μόνο στις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, που πιστώνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
Αλλαγές και στην Πολιτική Προστασία
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξετάζει αλλαγές και στη δομή της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η αναδιάρθρωση του υπηρεσιακού σχεδιασμού, η πρόσληψη ειδικών επιστημόνων, νέο πλαίσιο για την συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και Περιφερειών κ.α..
Κικίλιας: Δεν παραιτούμαι, δεν έχω μάθει να φυγομαχώ – Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν στην ώρα τους
Φρένο στα σενάρια και τα ρεπορτάζ περί παραίτησής του, έβαλε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας διαχειριζόμενος την πανδημία. Και τώρα στις μεγαλύτερες πλημμύρες κλπ», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ANT1.
Εξήγησε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν στην ώρα τους (5/9) και οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις αυτό έγινε εφικτό.
«Θα ήταν εγκληματικό να γίνουν εκκενώσεις νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν την ώρα της κακοκαιρίας, συμπληρώνοντας ότι «δεν έγινε καμία καθυστέρηση, ο κ. Φλώρος έκανε εξαιρετικά τη δουλειά του».
Αναλυτικά όσα είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου
Σε ότι αφορά την κακοκαιρία Daniel και τη σωρεία των προβλημάτων που προκάλεσε, ειδικά στον θεσσαλικό κάμπο, έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο, τονίζοντας πως έπεσαν 600-800 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε λίγες ώρες, ενώ παράλληλα η κακοκαιρία χτυπούσε και σε άλλες περιοχές συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.
Ο κ. Κικίλιας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του αναφέροντας ότι είχαν σταλεί ειδικές οδηγίες πολλές μέρες πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία και ότι οι ειδοποιήσεις μέσω του 112 στάλθηκαν όλες εγκαίρως.
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, είπε μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ζητήσει να εκκενωθεί ο θεσσαλικός κάμπος εν μέσω ακραίας κακοκαιρίας και να βγάζαμε στον δρόμο 230.000 ανθρώπους. Θα ήταν εγκληματικό να κάναμε κάτι τέτοιο».
Το soft αντάρτικο του Κικίλια και τα μηνύματα για Μαξίμου, Στυλιανίδη και Κεραμέως
Mε τη χθεσινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 (Ν. Χατζηνικολάου ), ο κ. Κικίλιας όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον δρόμο στον οποίον πορεύτηκαν προ καιρού ο Ν. Μηταράκης και πρόσφατα ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αλλά στην πραγματικότητα καλλιέργησε το έδαφος για μία «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση, βασικά στελέχη της οποίας έβαλε στο στόχαστρο, στην επιδίωξή του να υπερασπιστεί την χρονικά σύντομη ηγεσία του στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του υπουργού να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την παραμονή στο πόστο του. Εκείνο που πιθανότατα δεν ανέμεναν είναι ότι ο κ. Κικίλιας, έχοντας πλέον αντιληφθεί ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, θα εξέθετε δημόσια τη δική του εκδοχή για τη διαχείριση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας. Μία εκδοχή, που όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού, βάζει στο στόχαστρο δύο κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης περιβάλλει με εμπιστοσύνη : Tον Χρ. Στυλιανίδη και τη Νίκη Κεραμέως!
«Εγώ δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα το 2014 ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν φυγομάχησα ως υπουργός Υγείας διαχειριζόμενος την πανδημία. Και τώρα στις μεγαλύτερες πλημμύρες κλπ», απάντησε ο κ. Κικίλιας στο σχετικό ερώτημα που του τέθηκε, προσθέτοντας, πάντως, ότι τη σύνθεση της κυβέρνησης την αποφασίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το εάν όλα έγιναν σωστά, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών είναι διψήφιος και έχουν καταστραφεί σημαντικές υποδομές, ο κ. Κικίλιας είπε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν παρούσα, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ευχαρίστησε, μάλιστα, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο για την άμεση ανταπόκρισή του και συνεισφορά στη διαχείριση της κρίσης.
«Με το κατεπείγον σε περιφέρειες και δήμους αιτήματα και ενημερώσεις, καθ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων μας από την πρώτη στιγμή, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών μέσα στα δάση την έχουν τα δασαρχεία και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών έχει η Περιφέρεια, τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των όμβριων υδάτων στους δήμους, έχουν οι Δήμοι και την αρμοδιότητα για τον έλεγχο όλων αυτών την έχει το υπουργείο Εσωτερικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Η πιο χαρακτηριστική του τεταμένου κλίματος που υπάρχει πλέον στις σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η απάντηση του κ. Κικίλια, στο ερώτημα, αν την ώρα του συντονισμού ήταν μόνος ή υπήρχαν δίπλα του στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. «Σάμπως και υπήρχαν, τί σημασία έχει. Εγώ είμαι ο υπουργός» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έστρεψε ευθέως τα βέλη του προς τον προκάτοχό του – από χθες υπουργό Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη – τον οποίον κατήγγειλε ευθέως ότι επί των ημερών, η απορροφητικότητα των κονδυλίων για το πρόγραμμα Αιγίς κινήθηκε στο 1%. Και κατέληξε : «Εγώ είμαι μόλις 2,5 μήνες υπουργός Πολιτικής Προστασίας»…
Η παρότρυνση από το περιβάλλον του πρωθυπουργού για αναμονή μέχρι τη ΔΕΘ, προηγήθηκε χρονικά της συνέντευξης του κ. Κικίλια. Από χθες το βράδυ, ωστόσο, αναζητείται με εντατικούς ρυθμούς ο αντικαταστάτης του και ουδείς αποκλείει οι εξελίξεις να είναι πιο σύντομες από εκείνες που αφήνεται να εννοηθούν.