Συναγερμός στις Διεθνείς Αγορές | Σαουδική Αραβία και Ρωσία παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου έως τον Δεκέμβριο

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, σε συντονισμένες δηλώσεις, δήλωσαν την Τρίτη ότι θα επεκτείνουν τις περικοπές τους στην προμήθεια πετρελαίου μέχρι το υπόλοιπο του 2023.

Οι κινήσεις βοήθησαν στη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες ήταν έτσι και αλλιώς σε ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, έφτασε τα 87,75 δολάρια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι περικοπές -ένα εκατομμύριο βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και 300.000 βαρέλια των εξαγωγών από τη Ρωσία- αποσκοπούν στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου.

Οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν για πρώτη φορά εθελοντικές περικοπές στις αρχές του καλοκαιριού, οι οποίες παρατείνονταν από μήνα σε μήνα. Η νέα κίνηση για παράτασή τους κατά τρεις μήνες εξέπληξε ορισμένους αναλυτές και φάνηκε να αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να διατηρήσουν στενά τον έλεγχο των προμηθειών -με πιθανό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Μαζί, οι περικοπές, που, εκτός των άλλων, αντικατοπτρίζουν και την επίδειξη ενότητας μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περισσότερο από το 1% των παγκόσμιων προμηθειών, αν και η συμβολή της Ρωσίας στη μείωση μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Ωστόσο, οι Σαουδάραβες άφησαν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων της παραγωγής το 2024, λέγοντας ότι θα γίνονται μηνιαίες αναθεωρήσεις για να εξεταστεί το ενδεχόμενο «εμβάθυνσης της περικοπής ή αύξησης της παραγωγής», σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Σαουδάραβες, λένε οι αναλυτές, ευνοούν μια ισχυρή αγορά για αυτό που παραμένει η κύρια πηγή εισοδήματός τους και φαίνονται πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν να αποξενώσουν τους πελάτες, ειδικά αυτούς στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, καθώς και συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι ίδιοι «βλέπουν ως δουλειά τους το να κρατούν σφιχτή την αγορά», δήλωσε ο Richard Bronze, επικεφαλής γεωπολιτικής στην Energy Aspects, μια ερευνητική εταιρεία.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, υπήρξε το δημόσιο πρόσωπο αυτής της πιο επιθετικής πολιτικής.

Νωρίτερα φέτος, οι αγορές απέκρουσαν σε μεγάλο βαθμό τα επιθετικά σχόλια του υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος είναι ετεροθαλής αδερφός του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, του επικεφαλής χάραξης πολιτικής του βασιλείου. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς οι έμποροι μεταπήδησαν από τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία στις ανησυχίες για την πτώση των επιπέδων πετρελαίου στις δεξαμενές και τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση.

Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 20% από τα μέσα Ιουνίου. Αυτή η άνοδος σημειώθηκε ενόψει της συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα, τον σημαντικότερο πελάτη για τους εξαγωγείς πετρελαίου, όπως οι Σαουδάραβες. Οι υψηλότερες τιμές θα είναι ευπρόσδεκτες από τη Ρωσία και τις γεωτρήσεις σχιστόλιθου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων, αλλά κινδυνεύουν να περιπλέξουν τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Η πώληση του αργού πετρελαίου Brent για 90 δολάρια το βαρέλι ή περισσότερο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πρόσθετη τριβή μεταξύ του Ριάντ και της κυβέρνησης Biden. Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, επικεντρώνεται στις προσπάθειες για τη διαμεσολάβηση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Σαουδαράβων και του Ισραήλ.

Οι περικοπές σημαίνουν ότι οι Σαουδάραβες αφήνουν σημαντική ποσότητα πετρελαίου στο έδαφος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, τα γιγάντια κοιτάσματα πετρελαίου του βασιλείου θα παράγουν περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σχεδόν δύο εκατομμύρια λιγότερα από ένα χρόνο πριν.

Οι Σαουδάραβες επενδύουν επίσης δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την ποσότητα πετρελαίου που μπορούν, τουλάχιστον θεωρητικά, να αντλήσουν. Το να διατηρηθούν μόνιμα οι περικοπές θα ήταν αυτοκαταστροφικό, αλλά επί του παρόντος προφανώς υπολογίζουν ότι είναι καλύτερα με χαμηλότερη παραγωγή και υψηλότερες τιμές από το αντίστροφο.

Η προοπτική περισσότερου πετρελαίου να βγει τελικά στην αγορά από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες είναι πιθανό να συνεχίσει να φαίνεται στους υπολογισμούς των εμπόρων και των αναλυτών. Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η αναφορά των Σαουδάραβων για την πιθανότητα αύξησης μετά από μια από τις προσεχείς μηνιαίες αξιολογήσεις ήταν αξιοσημείωτη.

«Η ρητή αναφορά προσθέτει λίγο περισσότερο βάρος στην επιλογή» μιας αύξησης, δήλωσαν αναλυτές της εταιρείας ερευνών Rapidan Energy Group, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours