Σαμαράς | Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες | Εθνικά θέματα, προεκλογική συσπείρωση και… παρακολουθήσεις

Πολλαπλές αναγνώσεις είχε η χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που μετά από αρκετό καιρό επέλεξε να τοποθετηθεί δημοσίως για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Με μια ομιλία που είχε σαφές ιδεολογικό στίγμα ο πρώην πρωθυπουργός – στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς» – έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στην παρέμβαση του – που σε μεγάλο βαθμό κοίταγε προς ένα δεξιό κοινό – ο πρώην πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στην τουρκική στάση. «Κάποιοι θέλουν ακριβώς αυτό: να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για να μοιράσουμε τα… δικά μας. Θέλουν να μας σύρουν σε αυτό που πια ονομάζεται: “Πρέσπες του Αιγαίου”. Να μας πάρουν ό,τι θέλουν και να μας αφήσουν ό,τι… περισσέψει» σημείωσε, υπογραμμίζοντας «αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Επίσης αναφέρθηκε και στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες, σε βαθμό αθλιότητας, τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα σε σχέση με την Ελλάδα και την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ». Μάλιστα σημείωσε πως «εάν μεταξύ Ελλάδος κι Αλβανίας υπάρχει μία χώρα που εξαπατά συστηματικά τον διεθνή περίγυρο, δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλέπτει τις περιουσίες των ομογενών μας, αυτή σίγουρα είναι η Αλβανία κ.Ράμα».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε μια ομιλία με πολλές αναφορές στον «πατριωτισμό», ενώ μίλησε για επίθεση που δέχεται ο δυτικός πολιτισμός και χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους στο μεταναστευτικό. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη Δύση, κάνοντας λόγο για «παγκόσμια σημερινή πολιτική φτώχεια» και για ευρωπαϊκά ιδανικά που παραμερίζονται.

Τα μηνύματα για τις παρακολουθήσεις

Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο κρίσιμο θέμα των παρακολουθήσεων. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Εάν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή. Για αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα έκανε ένα ακόμα βήμα λέγοντας πως δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι «το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία».

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι – όταν είχε έρθει στο φως η είδηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη – μια αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις. «Παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν…» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ο κ.Καραμανλής.

Ουσιαστικά και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν εστιάσει στην ανάγκη να μην μείνουν σκιές στην υπόθεση. Με την χθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά να γίνεται σε μία ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, καθώς σήμερα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ.

Οι κάλπες ενισχύουν την γαλάζια συσπείρωση

Μαζική ήταν η γαλάζια συμμετοχή στη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, καθώς έδωσαν το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης. Όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνεται η γαλάζια συσπείρωση και σε αυτή την συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για… γκρίνιες στο εσωτερικό του κόμματος.

Με αναφορές στη Νέα Δημοκρατία επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, που υπογράμμισε πως «είμαστε η παράταξη που δίνει το παρόν σε κάθε δύσκολη στιγμή. Η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών, ενωμένη. Και εν όψει εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Και ανεξάρτητα από τις εκλογές».

Νωρίτερα είχε κάνει αναφορές τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Κώστα Καραμανλή. Ειδικότερα εστίασε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει στα εθνικά θέματα (συμφωνίες με Γαλλία, με ΗΠΑ κ.α,) , λέγοντας πως αυτά τα πιστώνεται ο σημερινός Πρωθυπουργός. Παραλληλα αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών και μίλησε για υποχώρηση της Ελλάδας λέγοντας πως «τότε δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής, να απειλήσει με βέτο, όπως είχε κάνει στο Βουκουρέστι».

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours