Την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σε όλα τα μέτωπα συνεχίζει η Τουρκία – με τις ΗΠΑ να ανεβάζουν και αυτές τους τόνους, τη στιγμή που η ΕΕ δίνει περιθώριο ως τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα για να αλλάξει την στάση της.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Κόντρα για τους S-400
Την Παρασκευή είχαμε εκτόξευση πυραύλου στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναμενόταν να πραγματοποιήσουν βολές των ρωσικής προέλευσης πυραύλων S-400. H εκτόξευση, που έλαβε χώρα στη Σινώπη, κατεγράφη σε βίντεο.
Οι S-400 έχουν αποτελέσει τη βασική αιτία εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ένταξή τους σε υπηρεσία θα αποτελέσει απειλή για τα συστήματα άμυνας του ΝΑΤΟ.
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα είπε ότι οι Τούρκοι δοκίμασαν τους S-400 την Παρασκευή, μα δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Μόργκαν Ορτέιγκους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε πως οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν στα ανώτατα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης πως η απόκτηση ρωσικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι απαράδεκτη, προσθέτοντας πως η Ουάσινγκτον έχει υπάρξει απόλυτα σαφής όσον αφορά στο ότι αναμένει το σύστημα αυτό να μην τεθεί σε υπηρεσία. «Επίσης, ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει για τη σχέση ασφαλείας μας η ενεργοποίηση του συστήματος από την Τουρκία» είπε η Ορτέιγκους, προσθέτοντας πως «εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον ισχυρό τρόπο τη δοκιμαστική εκτόξευση των S-400 ως ασύμβατη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».
Το Πεντάγωνο, από πλευράς του, είπε επίσης πως οι S-400 δεν θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν. «Η Τουρκία έχει επίσης αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 και οι S-400 συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο αλλού στις διμερείς σχέσεις» είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τα περί δοκιμής.
Πομπέο: Προκλητικό το άνοιγμα των Βαρωσίων
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «προκλητικό» το άνοιγμα των Βαρωσίων ζητώντας την αναστροφή της απόφασης.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κίνηση αυτή του ψευδοκράτους, σημειώνοντας πως αυτή είναι ασύμβατη με τις προσπάθειες διεξαγωγής συνομιλιών για διευθέτηση, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Μόργκαν Ορτέιγκους.
«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση», συνέχισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας πως ο Πομπέο ζητά αναστροφή της κίνησης αυτής.
Αποδοκιμασία και για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν επικριτικός απέναντι στην Τουρκία και για τον ρόλο της στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε στο WSB Atlanta την Πέμπτηότι η Τουρκία έχει επιδεινώσει την κατάσταση και ζήτησε μια διπλωματική λύση «αντί για τρίτες χώρες που έρχονται να δανείσουν την ισχύ πυρός τους σε αυτό που είναι ήδη μια κατάσταση- πυριτιδαποθήκη». Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, είπε ότι τα σχόλια Πομπέο δεν συνάδουν με τις επίσημες θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στη σύγκρουση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των συμπροεδρευόντων της Ομάδας του Μινσκ, που διαμεσολαβεί για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Την Παρασκευή αρμενικές και αζερικές δυνάμεις συγκρούστηκαν ξανά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά τις προσδοκίες για τερματισμό των συγκρούσεων στον ορεινό αυτό θύλακα, που επίσημα ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, μα έχει αποσχιστεί και κατοικείται και ελέγχεται από Αρμένιους.
Η Τουρκία κατηγορεί την Αρμενία πως κατέχει παράνομα αζερικά εδάφη. Η Αρμενία από πλευράς της λέει πως η Τουρκία ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να επιδιώκει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης, θέτοντας Αρμένιους αμάχους σε κίνδυνο.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάρχ λαμβάνουν χώρα κοντά σε αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης που θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη Ρωσία- που έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία- και την Τουρκία. Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών, Ζοράμπ Μνατσακανιάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να «εξουδετερώσει» τις αζερικές ενέργειες. Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών του προσέφερε στο Αζερμπαϊτζάν τη βοήθεια της Τεχεράνης για την ειρηνευτική διαδικασία.
Αποδοκιμασία από την ΕΕ- ζήτημα εμπάργκο όπλων έθεσε η Ελλάδα
Από πλευράς τους οι 27 ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ έστειλαν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με το κείμενο συμπερασμάτων να αναφέρει πως το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων της νέας εξόδου του τουρκικού ερευνητικού «Όρουτς Ρέις» και του ανοίγματος των Βαρωσίων.
Η συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα δεν υπήρχε κανονικά στην ημερήσια διάταξη, όμως τελικά συζητήθηκε μετά από επιμονή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη δίνει χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα για να αλλάξει στάση και να σταματήσει την επιθετική τακτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες το θέμα της πώλησης όπλων στην Τουρκία. «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε τη λύπη της ΕΕ για την απόφαση της Τουρκίας να ξαναβγάλει το «Όρουτς Ρέις», ενώ στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Από πλευράς της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «λυπηρές» τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
(με πληροφορίες από HuffingtonPost, Reuters, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)