Σενάριο | Απενεργοποίηση των S-400 με αντάλλαγμα στην Τουρκία τα δύο κράτη στην Κύπρo

Σενάριο | Απενεργοποίηση των S-400 με αντάλλαγμα στην Τουρκία τα δύο κράτη στην Κύπρo
Σενάριο | Απενεργοποίηση των S-400 με αντάλλαγμα στην Τουρκία τα δύο κράτη στην Κύπρo

Εφιαλτικό είναι το σενάριο που αποκάλυψε η βετεράνος διπλωματική συντάκτρια Κύρα Αδάμ, σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική πλευρά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεχτεί, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συζήτηση για δύο κράτη στην Κύπρο, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την «απενεργοποίηση» των ρωσικών συστημάτων S-400 που κατέχει η Τουρκία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Κύρα Αδάμ, οι ΗΠΑ -υποβοηθούμενες και από τη Βρετανία (δύο από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας)- θα μπορούσαν να μη φέρουν αντιρρήσεις στη λύση των δύο κρατών, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα όχι μόνο την απενεργοποίηση των S-400 αλλά ίσως και την πρόσβαση στο λογισμικό τους, προκειμένου να «θωρακίσουν» τα μέσα τους έναντί τους.

Έτσι εξηγείται και η εμμονική στάση των Τούρκων στην πρόσφατη πενταμερή, καθώς δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα ο γ.γ. του ΟΗΕ να επιστρέψει -όπως απειλούσε- την εντολή που είχε για λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, στο οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ και Βρετανία. Όσο για τη Ρωσία, δεν αποκλείεται να λάβει ανταλλάγματα στην Κριμαία, την οποία θεωρεί ζωτικό της χώρο, σε αντίθεση με τη Μεγαλόνησο.

Κατά την άποψή μας αυτό το σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες να ισχύσει καθώς η Δύση εάν επιθυμεί πολύ πιο εύκολα μπορεί να φέρει την Τουρκία πίσω στο ΝΑΤΟικό άρμα. Σαφώς όμως και το γεγονός πως εμπλέκεται το κυπριακό στη συζήτηση για τους S-400, δημιουργεί ανησυχία.

Σενάριο | Απενεργοποίηση των S-400 με αντάλλαγμα στην Τουρκία τα δύο κράτη στην Κύπρo

Τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Επί της ουσίας, μια ΔΔΟ υπάρχει με τα ακόλουθα κύρια στοιχεία: Δύο ισότιμα εθνικά κρατίδια, Ελληνικό και Τουρκικ και από πάνω μια συνεταιρική κεντρική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με αξιωματούχους και από τις δύο κοινότητες που θα πρέπει να παίρνουν κοινές αποφάσεις. Τέτοιο κατασκεύασμα όμως θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος, διότι απλά η κοινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αδυνατεί να λαμβάνει κοινές αποφάσεις λόγω σοβαρών αποκλίσεων στη στρατηγική κατεύθυνση των δύο εθνικών κοινοτήτων της Κύπρου. Κύπρος – ΔΔΟ | Τι είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ)

Στο τέλος τα δύο εθνικά κρατίδια θα μείνουν να λειτουργούν αυτόνομα. Αυτό στην ουσία θα είναι διχοτόμηση ντε γιούρε πλέον. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την εξίσωση θα είναι υποβαθμισμένη ως εσωτερικό ελληνικό κρατίδιο.

Τέτοια «λύση» θα παραλύσει και μετά θα καταρρεύσει. Το ίδιο συμβαίνει και σε μια εμπορική εταιρεία όπου δύο συνέταιροι έχουν από 50% των μετοχών και δεν συμφωνούν στις σημαντικές αποφάσεις της εταιρείας. Αυτή η εταιρεία δεν έχει μέλλον. Θα παραλύσει και μετά θα καταρρεύσει!
Η «λύση» ΔΔΟ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Η «λύση» που συζητείται με την πρόσφατη επιβεβαίωση της Τριλογίας Γκουτέρες 2019 στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, προνοεί: 

  • α) Υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εσωτερικό Ελληνικό κρατίδιο.
  •  β) Νομιμοποίηση της ψευδο-«ΤΔΒΚ» σε νόμιμο και ισότιμο τουρκικό κρατίδιο.
  •  γ) Δημιουργία της νέας συνεταιρικής λεγόμενης «Ενωμένης Κυπριακής Ομοσπονδίας»
  • δ) Αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και
  • ε) Συναπόφαση στις αποφάσεις της κεντρικής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 
Ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω θα επιτρέψει πλέον στο νόμιμο και ισότιμο τουρκικό κρατίδιο να έχει τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του νέου συνεταιρικού Ομοσπονδιακού κράτους. Στην ουσία όλες οι ομοσπονδιακές αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο με την έγκριση της Τουρκίας. Δηλαδή θα είναι ένα κράτος προτεκτοράτο. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό. Ο Κυπριακός Ελληνισμός θα μείνει εντελώς ακάλυπτος και χωρίς τη σημερινή διεθνή νομική προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σενάριο | Απενεργοποίηση των S-400 με αντάλλαγμα στην Τουρκία τα δύο κράτη στην Κύπρo
Σενάριο | Απενεργοποίηση των S-400 με αντάλλαγμα στην Τουρκία τα δύο κράτη στην Κύπρo

Οι ιδιότητες των S-400

Πλήρως ανεπτυγμένο, το S-400 μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει μαχητικά ή βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αεροπλάνα που παρενοχλούν τις τηλεπικοινωνίες, βλήματα τύπου cruise, εχθρικά βλήματα ακριβείας, και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με τα επίσημα χαρακτηριστικά που έχει δημοσιεύσει η Μόσχα, το σύστημα ραντάρ του S-400 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους σε ακτίνα έως 600 χιλιομέτρων. Έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα 300 στόχους που κινούνται με ταχύτητα έως 4.800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Οι συστοιχίες μπορούν θεωρητικά να πλήξουν αεροσκάφη σε ακτίνα περίπου 380 χιλιομέτρων, ανάλογα με τον τύπο αντιαεροπορικού πυραύλου που χρησιμοποιείται, ενώ βαλλιστικοί στόχοι μπορούν να πληγούν σε απόσταση έως 60 χιλιομέτρων.

Οι βολές του S-400 μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 30 χιλιόμετρα, ανάλογα πάντα με το είδος βλήματος εδάφους – αέρος που χρησιμοποιείται. Το ελάχιστο υψόμετρο εμπλοκής είναι τα 100 μέτρα για αεροδυναμικούς στόχους και τα δύο χιλιόμετρα για βαλλιστικούς.

Πώς λειτουργεί

Η λειτουργία του S-400 χωρίζεται χονδρικά σε πέντε στάδια.

Αρχικά, το κύριο ραντάρ εντοπισμού (αποκαλούμενο Big Bird στην Δύση) ανιχνεύει και ταυτοποιεί έναν στόχο, παρακολουθώντας εν συνεχεία την πορεία του.

Το ραντάρ τροφοδοτεί με δεδομένα την μονάδα ελέγχου, όπου το πενταμελές πλήρωμα αξιολογεί την κατάσταση και ανταλλάσσει αυτόματα στοιχεία με τα δευτερεύοντα ραντάρ εμπλοκής. Εάν κριθεί απαραίτητο η μονάδα ελέγχου επιλέγει ποιος εκτοξευτήρας θα καταρρίψει τον στόχο και ποιος είναι ο καταλληλότερος πύραυλος για να φέρει σε πέρας την αποστολή.

Τα ραντάρ εμπλοκής (γνωστά ως Grave Stone) είναι υπεύθυνα για την κατεύθυνση του βλήματος προς τον στόχο. Μπορούν να παρακολουθήσουν 100 στόχους ταυτόχρονα ή έξι στόχους με μεγάλη ακρίβεια σε περιπτώσεις εμπλοκής.

Το όχημα εκτόξευσης που έχει επιλεγεί εκτοξεύει το ενδεδειγμένο βλήμα. Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα μοντέλα κινητών εκτοξευτήρων (TELs, Transporter Erector Launcher), όμως κατά κανόνα έκαστος διαθέτει τέσσερις εκτοξευτήρες (που θυμίζουν μεγάλους σωλήνες). Το απόθεμα πυρομαχικών εξαρτάται από το είδος πυραύλου που μεταφέρει.

Ο πύραυλος, ανάλογα με τις αυτόνομες δυνατότητες ανίχνευσης που έχει, κινείται προς τον στόχο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *