Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

s400 tourkia usa russia
Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στις 27 Αυγούστου, φαίνεται ότι σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία σημειώνει ότι μετά το γεγονός αυτό οι ΗΠΑ αναθεώρησαν το τι ακριβώς γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και έστειλαν τον Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, για να διαπιστώσει, μέσω της Σούδας στην Κρήτη, τι ακριβώς ισχύει και τις ακριβείς δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων που έχουν οι Τούρκοι, τα οποία δεν είναι καν πλήρως ενεργοποιημένα.

Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα στην Τουρκία, μεταξύ 5 έως 16 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες δοκιμές για τους S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης, στη βόρεια Τουρκία στις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, η τουρκική προεδρία φέρεται να έχει ανάψει το πράσινο φως από τις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ για τις ανάγκες των δοκιμαστικών βολών θα χρησιμοποιηθούν 10 αεροσκάφη στόχοι τύπου BANSHEE.

Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συγκρούστηκαν μετά την απόφαση της πρώτης να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα και συνιστά απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 της εταιρείας Lockheed Martin.

Εξοργίζοντας πολλά μέλη του Κογκρέσου, η Τουρκία αδιαφόρησε για την απειλή επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400 τον Ιούλιο. Σε αντίποινα, η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, μολονότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επικύρωσε το 2017 τον νόμο CAATSA, που τις καθιστά υποχρεωτικές για τις χώρες που συνεργάζονται με ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες και αμυντικές βιομηχανίες.

Screenshot 2020 02 29 AP 19337320961229 640x400 jpg JPEG εικόνα 640 × 400 εικονοστοιχεία 1 150x150.jpg× 400 εικονοστοιχεία 1.jpg× 400 εικονοστοιχεία 1
Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Ας δούμε τι γράφει ο  Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος (Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής) στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Στην Αγκυρα βρίσκεται ο Νορβηγός γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία (Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ) σχετικά με την υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της Στρατιωτικής Επιτροπής της συμμαχίας, της Ελλάδος και της Τουρκίας, μετά από έξι γύρους επαφών – ανταλλαγής θέσεων/εγγράφων, μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών, αντιναυάρχου Γιάννη Παυλόπουλου και αντιπτεράρχου Ισμαήλ Ουνέρ, σχετικά με το μηχανισμό αποκλιμάκωσης/αποσυμπίεσης εντάσεων deconfliction, ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις τους (από τη Θράκη μέσω Αιγαίου μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο).

Οπως είναι γνωστό, πριν από τέσσερις ημέρες συμφωνήθηκε στην MC/Στρατιωτική Επιτροπή η σύσταση και λειτουργία ειδικής 24ώρου γραμμής επικοινωνίας των ΓΕΕΘΑ με σκοπό την πρόληψη υποτροπής τοπικών καταστάσεων κρίσης σε αεροναυτικόεπίπεδο.

Μετά την Αγκυρα ο Στόλντεμπεργκ, που συνοδεύεται από στρατιωτικούς επιτελείς, θα έρθει στην Αθήνα, όπου αύριο θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας (Δένδιας-Παναγιωτόπουλος), ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Μια τέτοια παρεμφερής γραμμή αποκλιμάκωσης επικίνδυνων καταστάσεων υπήρξε και στο παρελθόν (στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας) μεταξύ των τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη και στρατηγού Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, χωρίς επιτυχή αποτελέσματα και την τουρκική αεροναυτική παραβατικότητα να συνεχίζεται ή να κλιμακώνεται με αμείωτη ένταση στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια οι τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν κινηθεί και αυξηθεί κατά γεωμετρική πρόοδο.

Η θέση της Αθήνας χαρακτηρίζεται από υπολογίσιμο σκεπτικισμό αναφορικά με τις συγκεκριμένες «ιδέες» περί αποκλιμάκωσης, ενώ σε όλα τα μέτωπα όπου έχει εμπλακεί με στρατιωτικά μέσα η Αγκυρα -πλην κάποιων ρωσοτουρκικών «συγκλίσεων αποκλιμάκωσης» στο Ιντλίμπ της ΒΔ Συρίας- η Τουρκία κλιμακώνει την παρουσία και εμπλοκή της σε όλα τα μέτωπα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τον Νότιο Καύκασο (περιοχή του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ) και την αυξημένη παρουσία της στις ακτές της Δυτικής Λιβύης, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος) έχει ενισχυθεί αρκετά στη Μισράτα και στην Αλ Χομς.

Οι επαφές ανάμεσα στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο χωρών αναμένεται να συνεχιστούν στη Στρατιωτική Επιτροπή (Σ.Ε.). Στην προσεχή σύνοδο εκτιμάται ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα συζητήσει ορισμένες σκέψεις-προτάσεις της Σ.Ε.

S-400
Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Ο Ερντογάν «καλύπτει» με συστοιχίες πυραύλων S-400 Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμούς έχει προκαλέσει στους Αμερικανούς, καθώς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου-Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, η συνεχής αναβάθμιση και δοκιμαστική ενεργοποίηση του ρωσικής προέλευσης εξελιγμένου αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που ήδη είναι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στη διάθεση της Τουρκίας και συγκεκριμένα στη βάση Μουρντέντ/πρώην Ακιντσί στην περιοχή της Αγκυρας.

Αμερικανικοί κύκλοι -μεταξύ άλλων-συνδυάζουν τις πρόσφατες επισκέψεις του ΥΠΕΞ Μάικ Πόμπεο σε Ελλάδα και Κύπρο και με ορισμένα τελευταία «προωθημένα βήματα» στην κατεύθυνση μόνιμης ενεργοποίησης του συστήματος, με πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν πρόκειται προσεχώς να παραλάβει και τη δεύτερη συστοιχία που θα ενδυναμώσει πολύ την αεράμυνα και την αντιπυραυλική άμυνα της χώρας του, ειδικά τώρα που η συμμετοχή της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 είναι σε αναστολή, ενώ την ίδια στιγμή αναμένει τις τελικές προτάσεις του επικεφαλής της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας δρος Ισμαήλ Ντεμίρ, ως και αυτές των Γενικού Επιτελείου των αεροπορικών δυνάμεων αναφορικά με την αγορά νέου αεροσκάφους (γιατί για το αποκλειστικά εγχώριο αεροσκάφος θα απαιτηθούν τουλάχιστον 8-10 χρόνια).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις έδρες των αποκλειστικά Αμερικανικών Διοικήσεων Ευρώπης και Κεντρικής (Μέση Ανατολή -Κεντρική Ασία), τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν λάβει χώρα σε Στουτγάρδη και αεροπορική βάση Μαγκντίλ/Ταλαχάσι στη Φλόριντα διαδοχικές συσκέψεις με ένα από τα κύρια θέματα να είναι η «ενεργοποίηση των S400 από την Τουρκία και οι προεκτάσεις της για την USAF», σε επίπεδο αρχηγών των USEUCOM και USCENTCOM, πτεράρχου Τοντ Ουόλτερς και στρατηγού Κεν ΜακΚένζι, όπου εκτενώς συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, που αλλάζουν πολλά από τα ισχύοντα.

Στα τέλη Ιουλίου η Αγκυρα για κάποιες ώρες ενεργοποίησε το ραντάρ του συστήματος απέναντι σε αεροσκάφη F-16, προκαλώντας εύλογη ανησυχία… (συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών). Τώρα, βάσει πληροφοριών από ακολούθους Αμυνας τεσσάρων κρατών στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς και από τρεις γνωστές «δεξαμενές σκέψης» που έχουν παραρτήματα στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, οι Τούρκοι προετοιμάζουν δοκιμή των πυραύλων στο υψηλών προδιαγραφών πεδίο βολής της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι πασιφανές ότι η ενεργοποίηση των πυραύλων θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στα δεδομένα πτήσεων από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο).

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί παρακολουθούν τις τουρκικές ενέργειες, ενώ δοκιμάζουν στα μέτωπα της Συρίας διάφορες επιλογές, αν και για τη ρωσική αεροπορική βάση Αλ Χμεΐμιμ οι Ισραηλινοί και οι Ρώσοι αποφεύγουν τις όποιες «προστριβές» από το 2017 βάσει συμφωνίας Νετανιάχου-Πούτιν.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές -προερχόμενες αποκλειστικά από τις ΗΠΑ- οι Αμερικανοί προβληματίζονται πολύ από τη δοκιμαστική ενεργοποίηση του ραντάρ.

Οι Τούρκοι προσανατολίζονται στο να αναπτύξουν τις συστοιχίες των πυραυλικών συστημάτων (όταν θα έχουν διαθέσιμο το σύνολο του συστήματος) στις ευρύτερες περιφέρειες της Σμύρνης και της Μερσίνας/Ισκεντερούν, με στόχο να καλύψουν πλήρως τους χώρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

One thought on “Με συστοιχίες πυραύλων S-400 ‘καλύπτει’ ο Ερντογάν Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.