Ryanair | Για πρώτη φορά μετά την πανδημία σημάνει συναγερμό για μείωση της ταξιδιωτικής ζήτησης

CNN

Η ταξιδιωτική βιομηχανία αψήφησε την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, απολαμβάνοντας ρεκόρ κρατήσεων και κερδών, καθώς η περιορισμένη ζήτηση της πανδημίας τροφοδότησε τις δαπάνες για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία. Αλλά αυτό μπορεί να αρχίσει να αλλάζει.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Hanna Ziady/CNN Business

Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης σε αριθμό επιβατών, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσαν να μειώσουν την όρεξη για αεροπορικά ταξίδια το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο αυτών των μακροοικονομικών τάσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’Leary σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, προσθέτοντας ότι «μπορεί να επηρεάσουν τις καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Οι μετοχές του οικονομικού αερομεταφορέα, οι οποίες αποτελούν γενικότερο δείκτη για τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης, υποχώρησαν έως και 5% τη Δευτέρα. Οι μετοχές των ανταγωνιστριών της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο EasyJet και Jet2 υποχώρησαν έως και 4,6% και 4%, αντίστοιχα, πριν αργότερα καλύψουν μέρος του χαμένου εδάφους.

Τα ταξίδια επανήλθαν μετά την πανδημία καθώς οι άνθρωποι που έμειναν στο σπίτι για μήνες απολάμβαναν την ευκαιρία να δουν νέα μέρη και να επανασυνδεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε αερομεταφορείς όπως η Ryanair να χρεώνουν υψηλότερους ναύλους, παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη έχει σταματήσει σε πολλές από τις μεγαλύτερες αγορές.

ryanair scaled 1

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο O’Leary μείωσε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της αναμενόμενης οικονομικής ύφεσης της Ευρώπης στις επιχειρήσεις της Ryanair, χαρακτηρίζοντάς τις «υπερβολικές».

Τα σχόλιά του τη Δευτέρα δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις του έγιναν πιο επιφυλακτικές, παρόλο που η Ryanair ανέφερε κέρδη 663 εκατομμυρίων ευρώ (735 εκατομμύρια δολάρια) για τους τρεις μήνες που έληξαν τον Ιούνιο –σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν οι κρατήσεις επηρεάστηκαν άσχημα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Michael OLeary

Michael O’Leary

Οι μέσες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων στη Ryanair εκτινάχθηκαν κατά 42% το τελευταίο τρίμηνο, μετά τις μεγάλες εκπτώσεις πέρυσι, αλλά η εταιρεία κατέγραψε «μείωση» στους ναύλους για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου.

Ο O’Leary είπε ότι η αεροπορική εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την αύξηση των επιβατών, ιδιαίτερα καθώς ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων επιβαβρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο ίδιος διατήρησε, ωστόσο, μια νότα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι η Ryanair ανέκαθεν έτεινε να αναπτύσσεται σε περιόδους ύφεσης καθώς οι επιβάτες αναζητούσαν φθηνότερα εισιτήρια.

Η αεροπορική εταιρεία αναμένει τώρα να μεταφέρει 183,5 εκατομμύρια επιβάτες στους 12 μήνες που λήγουν τον Μάρτιο του 2024. Αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για 185 εκατομμύρια επιβάτες, λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση των νέων αεροσκαφών Boeing 737.

Η Ryanair συμφώνησε να αγοράσει έως και 300 αεροπλάνα Boeing 737-10 νωρίτερα φέτος σε ένα deal αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο -η οποία την Παρασκευή ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιστρέψει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων από τη λήξη του πολέμου- προέβλεψε «μέτρια» αύξηση κερδών για ολόκληρο το έτος.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει από τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως να πραγματοποιήσουν καθαρά κέρδη 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, υπερδιπλασιάζοντας την πρόβλεψη που έκανε τον Δεκέμβριο. Ο τελευταίος αριθμός σηματοδοτεί μια σημαντική ανάκαμψη για τον κλάδο των αερομεταφορών, ο οποίος υπέστη καθαρές απώλειες 183 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2020 και 2022 καθώς τα lockdown της πανδημίας έπληξαν τα ταξίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *