Τζέρσεϊ | Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βρετανία και Γαλλία για το ψάρεμα στο νησάκι

Τζέρσεϊ | Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βρετανία και Γαλλία για το ψάρεμα στο νησάκι
Τζέρσεϊ | Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βρετανία και Γαλλία για το ψάρεμα στο νησάκι

Στο πρόθυρα της σύγκρουσης βρίσκονται Βρετανία και Γαλλία με μήλον της έριδος τη νήσο Τζέρσεϊ και το δικαίωμα αλιείας των Γάλλων ψαράδων σε αυτό.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως μεταδίδει το BBC, δύο περιπολικά σκάφη του βρετανικού ναυτικού βρίσκονται στο νησί, το οποίο τελεί υπό την προστασία της Βρετανίας. Είχε προηγηθεί η συγκέντρωση δεκάδων γαλλικών αλιευτικών σκαφών -περίπου 100- που κατέπλευσαν στο λιμάνι του Τζέρσεϊ στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στους νέους κανόνες αλιείας, όπως δήλωσε ο αρχηγός της Αλιείας στην περιοχή της Νορμανδίας, Dimitri Rogoff, σύμφωνα με το Euronews.

Η διαμάχη ξέσπασε αφού οι αρχές του νησιού έδιωξαν γαλλικές τράτες που είχαν απαιτήσεις για άδεια αλιείας μετά το Brexit.

42641052 9548723 image a 42 1620287799115

“Πράξη πολέμου”

Γάλλοι ψαράδες “υποστηριζόμενοι από υπουργούς της κυβέρνησης Μακρόν” κατά την εφημερίδα Sun, δεσμεύτηκαν ότι θα αποκλείσουν το νησί, εκτός και αν μπορούσαν να αλιεύσουν ελεύθερα στα βρετανικά νερά.

Η απειλή αυτή χαρακτηρίστηκε ως “πράξη πολέμου”.

Νήσος Τζέρσεϊ

Προκειμένου να προστατεύσει το νησί από τον αποκλεισμό, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέστειλε τα δύο πλοία του Βασιλικού ναυτικού“, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον βρίσκονται σε επαφή με τους ομολόγους τους στη Γαλλία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

42603316 9544611 Post Brexit rules that kicked in on Friday last week means Frenc a 70 1620244944898

Το νησί Τζέρσεϊ

Το νησί Τζέρσεϊ βρίσκεται ανοιχτά των γαλλικών ακτών της Νορμανδίας και αποτελεί ημιαυτόνομη επικράτεια υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αρμοδιότητα των αρχών του είναι η έκδοση αδειών αλιείας στα νερά της περιοχής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους Γάλλους ψαράδες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, και με αφορμή το brexit οι τοπικές αρχές εξέδωσαν νέες άδειες αλιείας για τους Γάλλους ψαράδες, περιορίζοντας σημαντικά το δικαίωμά τους να ψαρεύουν στα νερά του, γεγονός που προκάλεσε οργή στη Γαλλία.

0 Jersey fishing dispute

Το Τζέρσεϊ είναι το μεγαλύτερο από τα Αγγλονορμανδικά νησιά. Έχει δώσει το όνομά του στην αμερικανική πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ.

Το Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ περιλαμβάνει το νησί Τζέρσεϊ και άλλα δύο συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών, το Μινκιέρ και το Εκρέχους, και είναι ό,τι έχει απομείνει (μαζί με το Βαϊλάτο του Γκέρνσεϊ, που περιλαμβάνει τα υπόλοιπα Αγγλονορμανδικά νησιά) από το Δουκάτο της Νορμανδίας. Δούκας της Νορμανδίας είναι ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης, ο οποίος εκπροσωπείται από έναν Αντικυβερνήτη. Ο Βάιλος του Δούκα στο νησί είναι επικεφαλής της δικαστικής και πολιτειακής ηγεσίας, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Κοινοβουλίου, αναπληρωτής Αντικυβερνήτης και “εγγυητής του (άγραφου) συντάγματος”.

Το Τζέρσεϊ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του την έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται στο στενό της Μάγχης κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (ως εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου), δεν ανήκει όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο νησί κατοικούν 107.800 άνθρωποι σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2019, από τους οποίους μόνο οι μισοί είναι γηγενείς. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ τα Jèrriais (νορμανδική διάλεκτος) είναι αναγνωρισμένα ως τοπική γλώσσα.

One thought on “Τζέρσεϊ | Στα πρόθυρα σύγκρουσης Βρετανία και Γαλλία για το ψάρεμα στο νησάκι

  1. Παράθεμα: Μάγχη | Πώς το Brexit διαμόρφωσε το έδαφος για την γαλλοβρετανική ένταση - De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *