ΣΥΡΙΖΑ | Σπαζοκεφαλιά το ευρωψηφοδέλτιο | Ποια ονόματα ακούγονται στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ | Σπαζοκεφαλιά το ευρωψηφοδέλτιο | Ποια ονόματα ακούγονται στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ | Σπαζοκεφαλιά το ευρωψηφοδέλτιο | Ποια ονόματα ακούγονται στην Κουμουνδούρου

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αναδεικνύεται σε δύσκολο γρίφο για τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η ηγεσία αναζητά πρόσωπα που θα βοηθήσουν το κόμμα να διατηρήσει τη δεύτερη θέση, ωστόσο, η εσωστρέφεια, αλλά και η διαδικασία της κατάρτισης της λίστας προβάλλουν πρόσθετα εμπόδια.

Άγνωστη ακόμα η ακριβής διαδικασία

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε περιγράψει ως «πρόταση τομής» την διαδικασία που πρότεινε για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου. Συνεργάτες του έλεγαν πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα του isyriza. Κατόπιν η Πολιτική Γραμματεία θα προχωρούσε σε μία πρώτη αξιολόγηση, ενώ η τελική λίστα σχεδιαζόταν να τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του isyriza στο σύνολο των μελών του κόμματος.

Η σχετική πλατφόρμα έχει μεν ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες, γεγονός που όμως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί ευρύτερα έξω από τα κομματικά όρια. Η Πολιτική Γραμματεία θα προεγκρίνει κάποιες υποψηφιότητες και θα κληθεί να αποφασίσει την διαδικασία των προκριματικών εκλογών. Παραμένει άγνωστο εάν η διαδικασία θα λάβει μορφή εσωκομματικού δημοψηφίσματος ή εκλογής ή εάν θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης, δεν λείπουν και στελέχη που θεωρούν πως η διαδικασία είναι αντικαταστατική και πως ενέχει κινδύνους. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για παράδειγμα, στην συνεδρίαση της Π.Γ., είχε υποστηρίξει πως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει προκριματικές εκλογές μόνο στην περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονται με «κλειστή» λίστα, ενώ είχε προειδοποιήσει πως είναι πιθανόν να προκύψουν υποψηφιότητες celebrities, χωρίς πολιτικό πρόσημο.

Η μάχη των ομάδων

Όποια και αν είναι η ακριβής διαδικασία που τελικά επιλεγεί, αρκετοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το ευρωψηφοδέλτιο τελικά θα προκύψει μετά από συμβιβασμό ανάμεσα σε διάφορες εσωκομματικές ομάδες. Οι συσχετισμοί αυτοί δεν πρόκειται να αποκρυσταλλωθούν καθαρά στο προσεχές έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλογή οργάνων έχει μετατεθεί για αργότερα. Εξ ου και αρκετοί μιλούν για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και για «κυνήγι» προσώπων στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ομάδες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται δηλαδή οι ομάδες να «σπρώξουν» συγκεκριμένους υποψηφίους μέσα στη κομματική διαδικασία, ώστε να έχουν προβάδισμα για την κατάληψη μιας θέσης ευρωβουλευτή. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα εκλέξει τρεις ή τέσσερις ευρωβουλευτές, από έξι που είχε εκλέξει το 2019.

Οι νυν ευρωβουλευτές που θέλουν επανεκλογή

Η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης, οι δύο ευρωβουλευτές που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι. Η μεν πρώτη στήριξε αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που ήταν η πρώτη που βρέθηκε στην Κουμουνδούρου για τα επινίκια το βράδυ της ανάδειξής του σε πρόεδρο του κόμματος.

Όσον αφορά όμως τον Κώστα Αρβανίτη, η υπόθεση είναι πιο περιπλεγμένη. Πρόσφατα σε συνέντευξή του (Action24) είχε κληθεί να σχολιάσει την πρόταση των ΡαγκούσηΖαχαριάδηΘεοχαρόπουλου για ένταξη των ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. «Αν αυτή η πρόταση έρθει στο επόμενο συνέδριο και πλειοψηφήσει, θα γίνω απλώς ένα μέλος του κόμματος. Δεν μπορώ να είμαι, αν εκλεγώ κιόλας, ευρωβουλευτής μιας ομάδας την οποία δεν την υποστηρίζω, δεν την πιστεύω. Μιλάω για τους σοσιαλιστές και δεν είμαι σοσιαλιστής». Η υποψηφιότητά του λοιπόν, θα κριθεί από τις συνεδριακές αποφάσεις του Φεβρουαρίου, αν τουλάχιστον εμείνει στη θέση του αυτή.

Υπάρχει όμως ένας ακόμα νυν ευρωβουλευτής που «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Γιώργο Κύρτσο, που έχει διαγραφεί από τη ΝΔ εδώ και δυο χρόνια. Στο πρόσωπό του η ηγεσία της Κουμουνδούρου βλέπει «άνοιγμα» στην Κεντροδεξιά, καθώς ο ευρωβουλευτής ανήκει στον ομάδα των Φιλελεύθερων (Renew), ενώ παρακολουθείτο και από την ΕΥΠ επί πολλούς μήνες.

Υπογραμμίζεται πως οι νυν βουλευτές αναμένεται να είναι υποψήφιοι χωρίς να τεθούν σε προκριματική εκλογή.

Ποιους διάσημους θέλει ο Κασσελάκης

Ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον να κατέβει στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σχετικές φήμες για συμφωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν διαψευστεί.

Ένα ακόμα γνωστό όνομα που κυκλοφόρησε πρόσφατα για το ευρωψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου, είναι αυτό του Γιώργου Καπουτζίδη. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης φέρεται να έχει λάβει σχετική πρόταση από τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο δεν έχει ακόμα υπάρξει τελική απάντηση.

Τα κομματικά στελέχη

Υπάρχουν βέβαια και πρόσωπα του κομματικού περιβάλλοντος, που εμφανίζονται διατεθειμένα να κατέλθουν στις ευρωεκλογές. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Νικόλας Φαραντούρης, τον οποίο πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης έχρισε σύμβουλο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η υποψηφιότητά του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Στη βάσανο της εκλογής φέρονται επίσης να είναι πρόθυμοι να τεθούν οι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, και ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας. Και οι δυο, που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές, φαίνεται ότι θα κληθούν επίσης να «εκπροσωπήσουν» ομάδες στελεχών στον εσωκομματικό ανταγωνισμό.

Όσον αφορά πάντως τη Διάνα Βουτυράκου, η ίδια επιμένει σε συνομιλητές της πως δεν την ενδιαφέρει η Ευρωβουλή. Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η σύνθεσή τους δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *