Μήνας «φωτιά» με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα | Ποια θέματα «ζορίζουν» την κυβέρνηση

Μήνας «φωτιά» με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα | Ποια θέματα «ζορίζουν» την κυβέρνηση

Μήνας «φωτιά» με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα: Ποια θέματα «ζορίζουν» την κυβέρνηση

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν το βασικό.. πονοκέφαλο της κυβέρνησης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν το βασικό.. πονοκέφαλο της κυβέρνησης, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει αύξηση των μπλόκων και κλείσιμο κεντρικών οδικών αξόνων.

Μάλιστα η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους έρχεται σε μια κρίσιμη- για την κυβέρνηση- χρονική συγκυρία, καθώς θα ψηφιστούν μέσα στο μήνα τα νομοσχέδια για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για θέματα που έχουν επίσης πυροδοτήσει συζητήσεις, με το Φεβρουάριο να αποδεικνύεται σε έναν δύσκολο μήνα για το κυβερνών κόμμα.

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Στο Μαξίμου θέλουν να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα ανοικτά μέτωπα – καθώς… κοντοζυγώνουν και οι ευρωεκλογές- και στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη σειρά πρωτοβουλιών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στη Βουλή ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρα για τους αγρότες,  οι οποίοι πάντως δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα η αυριανή μέρα είναι κρίσιμη καθώς έχουν δώσει «ραντεβού» στη Λάρισα εκπρόσωποι των αγροτών για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις με ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουν μέχρι την Αθήνα.

Από την κυβέρνηση το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως σε αυτή την χρονική συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες εξαγγελίες,  καθώς έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Από εκεί και πέρα ανοίγει ένα παράθυρο να γίνουν κάποιες πρόσθετες κινήσεις μετά τον Σεπτέμβριο,  εφόσον βέβαια υπάρξουν νέα θετικά μηνύματα από το οικονομικό πεδίο.

Σε εξέλιξη είναι και μια εκστρατεία πειθούς των αγροτών και αυτό που τονίζεται διαρκώς από την κυβερνητική πλευρά είναι πως οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ανοικτές. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως τις τελευταίες μέρες υπουργοί αλλά και γνωστά στελέχη του κόμματος έχουν επισκεφθεί την Θεσσαλία και κάποιοι εξ αυτών έχουν μεταβεί και στα μπλόκα προκειμένου να πείσουν τους αγρότες να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Από το Μαξίμου σημειώνεται πως το αγροτικό είναι ένα πρόβλημα που έχει και ευρωπαΐκή διάσταση, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τις κινητοποιήσεις που είναι  σε εξέλιξη σε πολλές άλλες χώρες (όπως για παράδειγμα η Γαλλία). Στην Eυρωπαΐκή Eνωση έχει άλλωστε ξεκινήσει συζήτηση για συγκεκριμένες αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική,  ενώ ήδη έχουν ληφθεί οι πρώτες αποφάσεις με στόχο την στήριξη των αγροτών που λίγες μέρες πριν «πολιόρκησαν» τις Βρυξέλλες.

Τα άλλα ανοικτά μέτωπα

Ξεκινά σήμερα στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πολιτική ισότητα στο γάμο, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 15 Φεβρουαρίου. Το…. μασάζ τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται, ενώ το μήνυμα που εκπέμπεται σε όσους διαφωνούν είναι πως η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.  Πάντως ένας σκληρός πυρήνας βουλευτών επιμένει  στο «όχι», ενώ  κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια  για το θέμα.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, θέμα που έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από φοιτητές αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό πάντως που τονίζεται από το Μαξίμου είναι πως δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω, ενώ σε αυτή τη συγκυρία κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να μπορέσουν να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις στα  τμήματα που τελούν υπό κατάληψη για να μη χαθεί η εξεταστική.

Στόχος η ….εαρινή αντεπίθεση με θετική ατζέντα

Στην κυβέρνηση τρέχουν να κλείσουνε όλα τα ανοικτά μέτωπα μέσα στο Φεβρουάριο προκειμένου όσο πιο κοντά θα έρχονται οι ευρωεκλογές του Ιουνίου τόσο λιγότερα προβλήματα να προκύπτουν. Στόχος είναι την άνοιξη να μπει σε πλήρη εφαρμογή μια θετική ατζέντα, με έμφαση να δίνετε μεταξύ άλλων στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές και κλειδώνουν οι υποψηφιότητες. Από εκεί και πέρα όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα αυξάνονται οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια (όπου θα παρουσιάζονται τα έργα που δρομολογούνται σε τοπικό επίπεδο) αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *