Τουρκία:Από τη ρητορική των απειλών στις πράξεις επέκτασης

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:31 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Από τη ρητορική των απειλών στις πράξεις αμφισβήτησης και επέκτασης
Οι πυραυλάκατοι, όπως ο “Ντεγιάννης” παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο το μήκος του Αιγαίου αλλά κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα, εκεί δηλαδή που χτυπά κόκκινο η ρητορική, Τουρκική προκλητικότητα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

-Καλοκαίρι για γερά νεύρα – Παραληρεί η Άγκυρα ξανά…
-Οι εξελίξεις στη Λιβύη κάνουν την Τουρκία πιο προκλητική
-Δυνάμεις έχουμε… Νέα μέσα απαιτούνται «χθες»
-Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που δεν άγγιζε μόνο την Άγκυρα

Η ρητορική των απειλών, των προκλήσεων, των αξιώσεων, από την πλευρά της γείτονος, δίνει το νεύμα στην στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας για μια πλειάδα ενεργειών που στόχο έχουν την αμφισβήτηση αλλά και τις παράνομες διεκδικήσεις.

Η Αθήνα καιρό τώρα περιμένει την εκδήλωση, όχι μόνο της ασύμμετρης υβριδικής απειλής του μεταναστευτικού, έτσι όπως τη διαχειρίστηκε η Άγκυρα. Περιμένει την στρατιωτικού τύπου κίνηση από τη γείτονα. Το πιο πιθανό σημειώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές είναι η Τουρκία να επιχειρήσει την στρατιωτικοποίηση μιας κίνησης αρχικά με ερευνητικό σκάφος.

Επικίνδυνη ρητορική από τους Τούρκους

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανήλθε με την απειλητική ρητορική, ομιλώντας για έρευνες νότια του Καστελόριζου τους επόμενους μήνες.

Αυτό το σκηνικό έντασης θέλει να το αποτρέψει η Αθήνα και ο μόνος τρόπος να το πράξει είναι να μην επιτρέψει οποιονδήποτε ερευνητικό πλου.

  • Στην θάλασσα, γνωρίζει πολύ καλά και η γείτονα (αν και δεν το ασπάζεται) πως ένα πλοίο που έχει χαράξει μια ρότα δεν μπορεί να εμποδιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μπορεί ωστόσο να ελεγχθεί από την ώρα που θα κάνει οποιαδήποτε κίνηση ν’ απλώσει καλώδια ερευνών.

Η Τουρκία θα πράξει ότι έχει δηλώσει και καλό είναι να γίνει απ’ όλους όσοι πρέπει κατανοητό, κυρίως από εκείνους που ασπάζονται τα περί Ελληνοτουρκικής φιλίας. Όπως οι στρατιωτικοί έχουν νιώσει και ξέρουν ότι θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν την Τουρκική απειλή, έτσι πρέπει να καταλάβουν πολλοί ότι η Τουρκία και φιλική να είναι θα επιχειρεί να κερδίσει και να πάρει κάτι από την Ελλάδα.

Παράλληλα υπάρχουν και οι «φωνές» που λένε πως ο δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και είναι πετυχημένος. Αν όμως ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα μιλούσε η εκτελεστική εξουσία του τόπου για τη νέα επερχόμενη ασύμμετρη απειλή στον Έβρο, ούτε θα υπήρχαν όλες αυτές οι εργασίες στον ακριτικό Νομό, ούτε τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού θα παρέμεναν ακόμη εν πλω στην οριογραμμή για σχεδόν 4 μήνες.

Από τη ρητορική της απειλής στις πράξεις

  • Από τη ρητορική της απειλής στις πράξεις

Από χθες που ήταν μια σημαδιακή μέρα για τον Ελληνισμό, η Τουρκία θέλησε να δυναμιτίσει με κάθε τρόπο το κλίμα και να προκαλέσει.

Από τη μια πλευρά το κακόγουστο show που έστησαν για τον Τούρκο πρόεδρο στο μνημείο του Χριστιανισμού, την Αγιά Σοφιά κι από την άλλη οι προκλητικές ναυτικές οδηγίες αλλά και η γραφική απόπειρα ακύρωσης Ελληνικής άσκησης στο Καστελόριζο.

Υπό αυτές τις συνθήκες στο Επιτελείο βλέπουν οι Αξιωματικοί ότι ξεκινά μια πίεση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή μιας θερινής σεζόν, αυτό για εκείνη φαίνεται πως δεν σημαίνει πολλά, τι κι αν το υπογραφέν μορατόριουμ ξεκινά μετά τις 15 Ιουνίου.

  • Και φυσικά, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Επιτελεία σχεδιάζουν, επιχειρούν και φρουρούν διαρκώς την οριογραμμή.

Εδώ και καιρό άλλωστε βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που είναι οριακή και την οποία προσπαθούν πάλι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επαναφέρουν σε κανονικές συνθήκες. Πολλά λόγια, ωραία και μεγάλα έχουν ακουστεί όμως μέχρι τώρα ελάχιστα τρέχουν.

Πληροφορίες ευχάριστες της τελευταίας στιγμής λένε ότι θα τρέξουν κάποια πολύ σημαντικά προγράμματα, εφόσον οι πολιτικοί πιέσουν ιδιαίτερα. Περισσότερα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η Κρήτη έχει αλλάξει, υπήρχε μια ισχυρή και ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη, αλλά εδώ και καιρό, το έχουμε γράψει αρκετές φορές, έχει όλα εκείνα τα συστήματα και τις μονάδες που απαιτούνται για να πράξει αυτό ακριβώς που πρέπει.

Οι Ε.Δ είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν είτε τη ρητορική είτε τους ίδιους τους Τούρκους

  • Έτοιμοι για όλα οι στρατιωτικοί

Πριν λίγες μέρες μεταφέραμε την εκτίμηση ανωτάτων που έλεγαν ότι εφόσον η Τουρκία μπει για τα καλά στη Λιβύη, (υπό τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων που κάνουν τα στραβά μάτια) στο στόχαστρο μπαίνει με τη σειρά του το νοτιοανατολικό Αιγαίο και η Μεσόγειος, νότια από το Καστελόριζο ώστε να ενεργοποιήσει η γείτονα και να εδραιώσει το Τουρκο- Λιβυκό παράνομο μνημόνιο.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, αν και ορισμένες σημαντικές, δεν κάνει την γείτονα ούτε να τραβηχτεί προς τα πίσω ούτε να ιδρώσει.

Πάντως αν δούμε με χρονολογική σειρά γεγονότα και δηλώσεις, καταλαβαίνουμε ότι η Αθήνα έχει αξιολογήσει καιρό πριν όλες αυτές τις πληροφορίες και τα σχέδια αποτροπής έχουν αναλυθεί από τη στρατιωτική ηγεσία. Ο πρώτος τη τάξη ανώτατος Αξιωματικός πριν λίγα 24ωρα έστειλε πολλαπλά μηνύματα, αρχικά στη γείτονα.

  • Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υπενθυμίζουμε ότι είχε δηλώσει κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας που έγινε στο υπουργείο κι όχι στη βουλή.

«Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορά μας όποτε κι αν έρθει, κι όλα αυτά φυσικά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας που είναι η συνεχής προετοιμασία για την επιτυχή και νικηφόρα αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα στρατιωτικής φύσεως σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως.»

Η φράση αυτή του «πρασινοσκούφη» Στρατηγού δεν ήταν μόνο ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Ήταν και μήνυμα πως υπάρχει η βούληση και η εντολή, οι Ένοπλες Δυνάμεις να κρατήσουν ψηλά την Ελληνική σημαία.

Όπως μαθαίνουμε από κύκλους του ΓΕΕΘΑ ήταν «προειδοποίηση» προς ορισμένες «σειρήνες» εκτός συνόρων που αρέσκονται στα λόγια φιλίας και προτροπές, πως πρέπει να είμαστε ήρεμοι όσοι διαμένουμε σ’ αυτό το πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *