Reuters: Το ΝΑΤΟ «θάβει» την έκθεση για Γαλλία και Τουρκία

Reuters: Το ΝΑΤΟ «θάβει» την έκθεση για Γαλλία και Τουρκία

Μην λύνεις σήμερα ό,τι μπορεί να αναβληθεί για αύριο. Πολύ περισσότερο εάν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα που μπορεί να σου προκαλέσει σήμερα σοβαρά – και ανεπιθύμητα – προβλήματα και αρρυθμίες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Κάπως έτσι σκεπτόμενοι, οι εταίροι της Γαλλίας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως αποφάσισαν, σύμφωνα τουλάχιστον με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, να μην δώσουν στη δημοσιότητα την έκθεση που προέκυψε από την έρευνα γύρω από το σοβαρό περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου. Τότε, δηλαδή, που σύμφωνα με την καταγγελία την οποία έκανε το Παρίσι, τουρκικά πολεμικά πλοία στοχοποίησαν μια γαλλική φρεγάτα που συμμετείχε στην αποστολή της (επι)τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

«Την έβαλαν κάτω από το χαλί», δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Λίγο νωρίτερα, ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα αναφορικά με το τι ακριβώς συνέβη και ποιος έχει την (κύρια, έστω) ευθύνη για το περιστατικό που έφερε αντιμέτωπες δύο από τις ισχυρές δυνάμεις της Συμμαχίας – με συνέπεια, ανάμεσα στα άλλα, να κλιμακωθεί η αντιπαράθεσή τους.

Όχι λάδι στη φωτιά

Προφανώς, με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του ΝΑΤΟ (άρα και οι ΗΠΑ, που κάνουν ουσιαστικά κουμάντο στις γραμμές του) έδειξε ότι δεν θέλει ούτε να θίξει ούτε να εκθέσει δημοσίως τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα έριχνε λάδι στη φωτιά και θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την επαναπροσέγγισή τους. Ειδικά μετά τις νέες κατηγορίες που αντάλλαξαν τις περασμένες ημέρες οι δύο ηγέτες – όταν ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε την «απαράδεκτη συμπεριφορά» του Τούρκου ομολόγου του, για να λάβει ως απάντηση από τον τελευταίο την απειλή «μην μπλέκεις με την Τουρκία».

Το σίγουρο, βεβαίως, είναι πως τα κράτη-μέλη και οι εκπρόσωποί τους, όπως και ο Γενς Στόλτενμπεργκ και οι στενοί του συνεργάτες, γνωρίζουν ήδη τα συμπεράσματα της έρευνας. Είναι δε αμφίβολο το εάν και κατά πόσο θα τηρηθεί η… ομερτά που επιχειρείται να επιβληθεί στο συγκεκριμένο θέμα ή εάν σύντομα θα αρχίσουν οι διαρροές, περιπλέκοντας περαιτέρω την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως το ΝΑΤΟ δεν θέλει να χάσει καμία από τις δύο χώρες και για τον λόγο αυτό τηρεί χαμηλούς τόνους. Ειδικά δε στην περίπτωση της Τουρκίας, είναι χαρακτηριστικό ότι αποφύγει τη ρήξη σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις που φαινόταν να είναι προ των πυλών: Αρχικά, με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 και, στη συνέχεια, μετά το βέτο που έθετε η Άγκυρα επί αρκετές εβδομάδες στο νέο αμυντικό δόγμα που προωθούσαν η Συμμαχία και οι Αμερικανοί για τη θωράκιση των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας από τη «ρωσική αρκούδα», απαιτώντας στήριξη στα σχέδιά της για τη βόρεια Συρία.

Η κόντρα δεν τελειώνει εδώ

Παρ’ όλα αυτά, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι αυτή η λεπτή και εύθραυστη ισορροπία μπορεί να διατηρηθεί ες αεί ή ότι οι αναβολές και οι προσπάθειες κατευνασμού θα αποδίδουν καρπούς.

Εξάλλου, η αντιπαράθεση Τουρκίας και Γαλλίας δεν έχει τη ρίζα της σε κάποιες… ιδιοτροπίες των προέδρων τους, αλλά πολύ πιο βαθιά: Στις διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες που υπάρχουν για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή, η οποία σφραγίζεται από τη σταδιακή «οπισθοχώρηση» των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανάδυση νέων δυνάμεων. Όπως, άλλωστε, θα θυμούνται πολλοί, ο Μακρόν ήταν αυτός που πέρυσι είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», ενώ πρωταγωνιστεί στη συγκρότηση του αποκαλούμενου «ευρωστρατού» – ενώ ο Ερντογάν, ο οποίος είχε υπερασπιστεί σθεναρά τη Συμμαχία στην περίπτωση αυτή, δεν διστάζει να την υπονομεύει σε άλλα μέτωπα.

Είναι λογικό και αναμενόμενο δε η παραπάνω αντιπαράθεση να κλιμακώνεται και να αποκτά χαρακτηριστικά γεωπολιτικού «κυκλώνα» στην περιοχή όπου διασταυρώνονται ευθέως και όχι δι’ αντιπροσώπων τα συμφέροντα Παρισιού και Άγκυρας: τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, το Μαγκρέμπ και τη Μέση Ανατολή. Πλανώνται δε πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν πως αυτό θα λήξει εύκολα και γρήγορα.

Reuters: Το ΝΑΤΟ κρατά μυστικό το πόρισμα για το επεισόδιο Γαλλίας -Τουρκίας στη Μεσόγειο

Η έρευνα του ΝΑΤΟ για την ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο στη Μεσόγειο έχει κριθεί εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να συζητηθεί δημόσια,  καθώς το Παρίσι και η Άγκυρα διεξάγουν «πόλεμο λέξεων», δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters το θερμό επεισόδιο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν συνεχεία παραθέτει το ιστορικό της γαλλλοτουρκικής αντιπαράθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου, με τη Γαλλία να αναφέρει ότι φρεγάτα της παρενοχλήθηκε από τα τουρκικά ναυτικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη και κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβίασε ένα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία το αρνείται αυτό και λέει ότι η φρεγάτα ήταν επιθετική.

«Φαίνεται απίθανο η έρευνα να επιλύσει τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα» αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει πως αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και της στρατηγικής της θέσης, υποδηλώνει πως δεν ο οργανισμός δεν ήταν διατεθειμένος να κουνήσει το δάχτυλό του.

Στην αντιπαράθεση Μακρόν – Ερντογάν σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει ανεπιθύμητα συμβάντα, μέσω συνομιλιών «αποκλιμάκωσης» και μεταφέρει δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ που εκφράζει αμφιβολίες «εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

ευχαριστούμε τον Γιώργο Παυλόπουλο και το liberal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *