RepowerEU | Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

RepowerEU | Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η ΕΕ θέλει να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, η χρηματοδότηση του έργου Repower της ΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το σχέδιο RepowerEU, με το οποίο οι Ευρωπαίοι θέλουν να γίνουν λιγότερο εξαρτημένοι από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, θα μπορούσε σύντομα να υποστεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση. Οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση έχουν μπλοκαριστεί. Ένας γύρος την Παρασκευή διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα, όπως έμαθε η Handelsblatt.

Το RepowerEU υποτίθεται ότι θα προωθήσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της θερμομόνωσης, της ενεργειακής απόδοσης και των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν επίσης 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε φρέσκο χρήμα.

Η Επιτροπή της ΕΕ είχε παρουσιάσει το σχέδιο τον Μάιο. Ήθελε τα χρήματα να συγκεντρωθούν μέσω πρόσθετων πιστοποιητικών εκπομπών CO2. Αυτό θα ήταν ένας εύκολος τρόπος να βρεθούν τα χρήματα και ταυτόχρονα θα μείωνε το κόστος για τη βιομηχανία, η οποία σήμερα επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Εξάλλου, η έκδοση νέων πιστοποιητικών μειώνει την τιμή του CO2.

Αλλά μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη αντιστέκονται στο σχέδιο αυτό. Τα έσοδα από την εμπορία εκπομπών ωφελούν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μείωση της τιμής του CO2 τους πλήττει.

abffcec663b8457c855b185390a2cb18
RepowerEU | Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Απάντηση στον αμερικανικό “νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού” (IRA)


Στις σχετικές διαπραγματεύσεις, τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκπροσωπούμενα από την τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου, παρέμειναν αμετακίνητα. Θέλουν να αποσύρουν 15 από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο καινοτομίας της ΕΕ.

Ο σκοπός του ταμείου καινοτομίας είναι παρόμοιος με αυτόν του RepowerEU: υποστηρίζει εταιρείες που επενδύουν σε καθαρές μεθόδους παραγωγής. Εάν η RepowerEU χρηματοδοτούνταν κατά πλειοψηφία από αυτήν, η προστιθέμενη αξία της θα ήταν μικρή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την πρόταση αυτή. Οι ευρωβουλευτές δεν θέλουν να βλάψουν το ταμείο καινοτομίας αυτή τη στιγμή. “Το Ταμείο Καινοτομίας εκπληρώνει ένα έργο παρόμοιο με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ”, λέει ο Πέτερ Λίζε (CDU), ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Κοινοβούλιο, στην Handelsblatt. “Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα γι’ αυτό στο μέλλον, όχι λιγότερα”. Με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), οι ΗΠΑ θα επενδύσουν περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ στην προστασία του κλίματος και την καθαρή ενέργεια εντός 10 ετών.

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις νομοθετικές πράξεις της ΕΕ, η RepowerEU απαιτεί από το Κοινοβούλιο της ΕΕ και το Συμβούλιο των κρατών – μελών να εξεύρουν κοινή θέση για να τεθεί σε ισχύ.


Την Παρασκευή, το Κοινοβούλιο πρότεινε στο Συμβούλιο να ανακατανείμει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο καινοτομίας και ήλπιζε σε μια παραχώρηση ως απάντηση. Αλλά ούτε στο ζήτημα της χρηματοδότησης ούτε σε άλλα επίμαχα σημεία τα κράτη μέλη έδειξαν προθυμία να συνομιλήσουν. Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, ο Λίζε και ο Ρουμάνος Ζίγκφριντ Μούρεσαν, αποχώρησαν στη συνέχεια από τις διαπραγματεύσεις. “Το Συμβούλιο, ιδίως οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, δεν αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης”, δήλωσε στη συνέχεια ο Λίζε. Εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου δεν θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό.

viomixania
RepowerEU | Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η οικονομία απορρίπτει τα σχέδια των κρατών – μελών


Ο Λίζε δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα κράτη μέλη υπερασπίζονται τόσο σθεναρά τα έσοδά τους από την εμπορία εκπομπών: “Η τιμή ανά τόνο CO2 είναι πολύ υψηλότερη από την προβλεπόμενη”, λέει. “Τα κράτη εισπράττουν δισεκατομμύρια που κανείς δεν περίμενε”.

Η ενεργοβόρος βιομηχανία είναι περισσότερο με το μέρος του Κοινοβουλίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές CO2, ενώ η συρρίκνωση του ταμείου καινοτομίας θα δυσχέραινε τις επενδύσεις τους. 

“Ανησυχούμε ότι η πρόταση του Συμβουλίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια βιομηχανική πολιτική που καθιστά την πράσινη μετάβαση επιχειρηματική υπόθεση για τις εταιρείες μας”, γράφουν σε επιστολή τους προς την τσεχική Προεδρία. Οι συντάκτες είναι 14 ευρωπαϊκές οργανώσεις-ομπρέλες που εκπροσωπούν βιομηχανίες όπως οι χημικές βιομηχανίες, το τσιμέντο, το χαρτί, τα κεραμικά, ο χάλυβας και τα λιπάσματα, όπου η κατανάλωση ενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλή.


Ως συμβιβασμό, οι ενώσεις προτείνουν την έκδοση πρόσθετων πιστοποιητικών CO2, τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς. Αυτό είχε προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ. Το σχέδιο του Κοινοβουλίου είναι να εκδοθούν περισσότερα πιστοποιητικά τώρα, αλλά λιγότερα τα επόμενα χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, η συνολική ποσότητα CO2 που εκπέμπεται θα παραμείνει η ίδια.

Ένα άλλο σημείο διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις είναι το κατά πόσον η RepowerEU μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση υποδομών πετρελαίου. Η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία εξακολουθούν να προμηθεύονται μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε πετρέλαιο μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Υπάρχει μια εξαίρεση στο εμπάργκο πετρελαίου. Τα κράτη θέλουν να κατασκευάσουν εναλλακτικούς αγωγούς με τα κονδύλια της RepowerEU. Το Κοινοβούλιο το απορρίπτει αυτό προς το συμφέρον της προστασίας του κλίματος. Και σε αυτό το σημείο δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη. Το βράδυ της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *