Real estate – Επενδύσεις | Οπλοστάσιο εκατοντάδων εκατ. από ισχυρούς ομίλους

Real estate - Επενδύσεις | Οπλοστάσιο εκατοντάδων εκατ. από ισχυρούς ομίλους
Real estate – Επενδύσεις | Οπλοστάσιο εκατοντάδων εκατ. από ισχυρούς ομίλους

Στρατηγικούς επενδυτές και νέα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώνουν αυτή την περίοδο ελληνικοί όμιλοι με στόχο να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στο εγχώριο real estate.

κείμενο Φώτης Κόλλιας

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο χορό των πρωτοβουλιών μπήκε προ ημερών και η Alpha Bank η οποία ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή θα μετατρέψει σε επενδυτική εταιρεία ακινήτων την θυγατρική Alpha Αστικά Ακίνητα. Η τελευταία θα προικοδοτηθεί, μάλιστα, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω του μισού δισ. ευρώ. Η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή, που θα ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό της νέας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Alpha Αστικά Ακίνητα (που θα μετονομαστεί) θα μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ, σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία.

Η Prodea Investments, η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ, προχώρησε στην έκδοση «πράσινου» ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογεί επενδύσεις άνω των 400 εκατ. Η Premia Properties ολοκλήρωσε πρόσφατα την τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να στηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα με στόχο να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ενός δισ. ευρώ εντός πενταετίας. Μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, το 17,22% της εισηγμένης πέρασε στον σουηδικό όμιλο ακινήτων Fastighets AB Balder.

Lamda Development Marina Tower 3D 3. Terrace

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, που έλαβε προ εβδομάδων το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης, θέλει να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιό της από τα 200 στα 400 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος συμφώνησε πρόσφατα με την Lamda Development για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό, σε μια επένδυση 55 εκατ. ευρώ. Σε νέες επενδύσεις, με επίκεντρο τους αποθηκευτικούς χώρους (logistics), προχωρούν και οι μικρότερες ΑΕΕΑΠ όπως η Briq του Θεοδ. Φέσσα της Quest.

epaggelmatika akinita

Στους κύριους στόχους των επενδυτών ακινήτων δεν βρίσκονται μόνο τα logistics που καλπάζουν μετά την πανδημία. Βρίσκονται και τα «πράσινα» κτίρια γραφείων, τα οικιστικά συγκροτήματα και τα ξενοδοχεία. Ενδιαφέρον υπάρχει, επίσης, όπως δείχνει και η συμφωνία του ομίλου Φουρλή με την Lamda για εμπορικά πάρκα και μεγάλους εμπορικούς χώρους (big boxes).

Η Prodea Investments που διοικείται από τους Αρ. Καρυτινό και Κρις Παπαχριστοφόρου έχει επενδυτικό πρόγραμμα κοντά στα 416 εκατ. ευρώ, μεγάλο τμήμα του οποίου σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει από το «πράσινο» ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ. Κεντρικό ρόλο στις νέες επενδύσεις της Prodea έχουν τα κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, αλλά και τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής.

Στον τομέα των logistics, η Prodea έχει ήδη υπό ανέγερση δύο κτίρια αποθηκών στο Θριάσιο. Στα τέλη του 2020 η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μετοχών εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθούν επίσης αποθηκευτικοί χώροι.

Στα κτίρια γραφείων, η Prodea συμμετέχει με 30% στην κοινοπραξία «PIRAEUS TOWER A.E.» (το 70% ελέγχει η «Cante Holdings Ltd», η οποία αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%) που προωθεί την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων συνολικής επιφάνειας περίπου 34.518 τ.μ.. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 50 εκατ. περίπου.

Πάλι σε συνεργασία με την Dimand προωθείται η κατασκευή κτιρίου γραφείων, εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 30 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Prodea είναι σε διαδικασία εξαγοράς του 51% και αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών. Η συνολική επένδυση της ΑΕΕΑΠ για το συγκεκριμένο ακίνητο υπολογίζεται στα 39 εκατ. ευρώ.

Στις 30 Ιουνίου, η Prodea αγόρασε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2,6 στρεμμάτων στα νότια προάστια στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες. Το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου ανήλθε σε 4,4 εκατ. ενώ θα επενδυθούν για την ανάπτυξη των κατοικιών άλλα 7,2 εκατ. ευρώ.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για αύξηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Premia στο 1 δισ. ευρώ εντός πενταετίας έχουν οι ομογενείς από την Σουηδία Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης. Τα δύο αδέρφια ελέγχουν την Premia μέσω της σουηδικής Sterner Stenhus. Η Premia είναι ήδη ο μεγαλύτερος όμιλος ακινήτων στον τομέα των logistics με 175.000 τετραγωνικά μέτρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο να δηλώνει πρόσφατα πως θα συνεχίσει να επενδύει στον συγκεκριμένο κλάδο. Η εταιρεία ολοκλήρωση προ ημερών την τρίτη αύξηση κεφαλαίου το τελευταίο διάστημα, με μετρητά και εισφορά ακινήτων, ώστε να χρηματοδοτήσει τμήμα του επενδυτικού της προγράμματος.

Σημαντικές επενδύσεις προωθούν και οι Ολλανδοί της Ten Brinke, τόσο στα logistics, όσο και σε εμπορικά πάρκα (σε κάποια από κοινού με τον όμιλο Φουρλή). Η Ten Brinke κατασκεύασε μεγάλο κέντρο διανομής και αποθήκευσης (45.000 τ.μ.) στην Ελευσίνα σε οικόπεδο 145 στρεμμάτων. Τώρα προωθεί τρεις άλλες, μεγάλες επενδύσεις σε κέντρα αποθήκευσης και διανομής στην Δυτική Αττική.

Η Ten Brinke και ο όμιλος Φουρλή έχουν συνάψει συμφωνία για την ανάπτυξη του ακινήτου της εταιρείας ΑΒΕΞ (πρόκειται για βιομηχανία τυποποιημένης ξυλείας η οποία έχει πτωχεύσει) στην Πάτρα. Αντίστοιχη συμφωνία έχουν οι δύο εταιρείες για ακίνητο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.