Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η μεγαλύτερη ζήτηση
Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Νέες τάσεις στη ζήτηση ακινήτων προς πώληση από το εξωτερικό διαγράφονται για το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων στην ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων του Spitogatos.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
spi1
Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Συγκεκριμένα, η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είναι η Ισπανία με 323%.

Παράλληλα, χώρες της ομογένειας όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιστρέφουν στο προσκήνιο με τη ζήτηση από αυτές τις χώρες να αυξάνεται κατά 70% και 20% αντίστοιχα.

Επίσης, σημαντική αύξηση στη ζήτηση έναντι της 2020 σημειώνει και ο Καναδάς.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές

Πού όμως αναζητούν κατοικίες προς πώληση οι κάτοικοι του εξωτερικού; Οι 5 πιο δημοφιλείς περιοχές για τους εν λόγω χρήστες της πλατφόρμας του Spitogatos είναι οι Κυκλάδες, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια Προάστια της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα προάστια της Θεσσαλονίκης.

spi4

Εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στα στατιστικά της κάθε περιοχής, τα 5 νησιά στα οποία αναζητούν ακίνητα προς πώληση οι κάτοικοι του εξωτερικού είναι η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος, ενώ στην Αθήνα, οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι προσβλέπουν σε αγορά στην περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι, στους Αμπελοκήπους και στην Κυψέλη.

spi3
Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Τέλος, η πλειονότητα των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό που αναζητά ακίνητο στο Βορρά, ενδιαφέρεται για το κέντρο της  Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τις περιοχές Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία και Φάληρο-Ιπποκράτειο, καθώς και την Άνω Πόλη, ενώ στη Χαλκιδική οι 5 πιο δημοφιλείς περιοχές είναι η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, η Παλλήνη και τα Μουδανιά.

spi6
Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Αξιοσημείωτη η απουσία της Κίνας από το top10

«Φέτος, παρατηρούμε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων και εφαρμογών του δικτύου μας από χώρες του εξωτερικού, σε σχέση με το 2020 αλλά και με προηγούμενα έτη.» σημειώνει ο CEΟ του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός.

«Φαίνεται ότι οι χώρες με παραδοσιακό ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα παραμένουν στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων, κάποιες μάλιστα παρουσιάζοντας έντονη ετήσια αύξηση όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Από την άλλη, είναι αξιοσημείωτη η απουσία της Κίνας από το top10.  Αναμένουμε όλο αυτό το έντονο ενδιαφέρον να οδηγήσει σε αύξηση  των συναλλαγών.»

Οι εναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Με την αγορά ακινήτων να έχει αυτονομηθεί από την υπόλοιπη οικονομία και να μην έχει επηρεαστεί, στο βαθμό που αναμενόταν αρχικά από τον κορονοϊό, το real estate μπορεί, για πολλοστή φορά, να αποτελέσει μία εναλλακτική πηγή άντλησης εσόδων.  Τι πρέπει λοιπόν, να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, εκμεταλλευόμενοι το ακίνητό τους; Ας δούμε τι γράφει ο Γιώργος Μίχας στο liberal.

Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Το παραδοσιακό ενοικιαστήριο

Η ενοικίαση αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο εξασφάλισης εσόδων, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι απαραίτητη η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τη σύναψη μισθωτηρίου συμβολαίου.

Για τα σπίτια, το εγχείρημα αναζήτησης ενοικιαστή, παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, καθώς η ζήτηση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και διαρκώς μικρότερη της προσφοράς. Όπως εξηγούν μεσίτες, η έλλειψη νεόδμητων κατοικιών, σε συνδυασμό με την αύξηση της παλαιότητας των ακινήτων που βρίσκονται, ήδη, στην αγορά περιορίζει την προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση.

Αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι ένας περιορισμένος μόνο αριθμός κατοικιών που εκμισθώνεται έχει ανακαινιστεί, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις όπως επισημαίνουν μεσίτες, οι ιδιοκτήτες δεν χρηματοδοτούν την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης. Και με τους μισθωτές να μην επιλέγουν ακίνητα με μεγάλη παλαιότητα και τη ζήτηση να παραμένει, διαχρονικά, υψηλή, καθώς λόγω κρίσης όσοι επιθυμούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους δεν αγοράζουν, αλλά μισθώνουν, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί.

Εξάλλου, όλες οι έρευνες φανερώνουν άνοδο των τιμών ενοικίων, κυρίως στα αστικά κέντρα και σε συνοικίες που βρίσκονται κοντά πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, πανεπιστήμια και μέσα σταθερής τροχιάς.

Όσον αφορά τα καταστήματα και τα γραφεία, οι επιδόσεις φαίνεται να επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από τον κορονοϊό, ως επί το πλείστον, στις πρώτης κατηγορίας εμπορικές οδούς, όπως η Ερμού στην Αθήνα, όπου η άυλη εμπορική αξία («αέρας») έχει επιστρέψει, εδώ και καιρό, ενώ οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε περίπου 6,5-7%.

Το Airbnb

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, με επικρατέστερη την Airbnb, αποτελούσε, τουλάχιστον πριν από την πανδημία, μία από τις προσφιλέστερες και πιο αποδοτικές μεθόδους εξασφάλισης εσόδων. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν το Airbnb θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να εγγράφονται στο ηλεκτρονικό μητρώο  της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ειδάλλως, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ. Το ποσό δε αυτό αυξάνεται σε 20.000 ευρώ, εάν υπάρξει υποτροπή, επανάληψη δηλαδή της παράβασης σε διάστημα ενός χρόνου.

Εκτός όμως, από το ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την μορφή φιλοξενίας είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό. Επίσης, το πιο βασικό που θα πρέπει να έχουν υπόψη σχετίζεται με τα έξοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιας ενοικίασης του ακινήτου τους.

Εκτός δηλαδή, από το κόστος ενοικίασης, τα υπόλοιπα έξοδα, όπως η φορολόγηση, η προμήθεια της πλατφόρμας, οι πάγιες δαπάνες και οι δαπάνες καθαριότητας ενδέχεται να περιορίσουν τα καθαρά έσοδα στο 40% του συνόλου των εισροών. Ως αποτέλεσμα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η παραδοσιακή ενοικίαση μπορεί να είναι περισσότερο συμφέρουσα σε σχέση με το Airbnb.

Συμφέρει η πώληση;

Παρότι η πώληση, εάν κι εφόσον, επιτευχθεί αποφέρει άμεσα προσόδους, το ύψος του εκτιμώμενου τιμήματος είναι συνάρτηση της κατάστασης του ακινήτου, της τοποθεσίας του και της εγγύτητάς του με σημεία ενδιαφέροντος ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, εάν παγιωθεί η διψήφια άνοδος των τιμών σε περιοχές, όπως το κέντρο και τα Νότια Προάστια της Αθήνας, και η σταδιακή αύξηση αξιών σε περιοχές με χαμηλότερη ζήτηση, ίσως, η απόφαση για αναζήτηση αγοραστή να μην είναι η ενδεδειγμένη.

«Σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στις τιμές λόγω της δυναμικής επιστροφής του ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά ακινήτων από εγχώριους και ξένους επενδυτές» εξηγεί μεσίτης.

Ωστόσο, μία πώληση, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι και ξεχωριστή περίπτωση, που σχετίζεται με τη διάθεση του αγοραστή, τη μοναδικότητα του ακινήτου και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από αυτή.

2 thoughts on “Ακίνητα | Από ποιες χώρες προέρχεται η ζήτηση | Eναλλακτικοί τρόποι άντλησης εσόδων από τα ακίνητα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *