Ράλι της τιμής του σιταριού | Φόβοι για νέες ανατιμήσεις ειδών διατροφής

Ράλι της τιμής του σιταριού | Φόβοι για νέες ανατιμήσεις ειδών διατροφής

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι διεθνείς τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας πιο ορατό τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε μία σειρά βασικών ειδών διατροφής, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι τιμές στο σιτάρι αυξάνονται σήμερα 5,6%, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 6% προχθές, μετά την αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η τιμή του καλαμποκιού σημείωνε σήμερα αύξηση πάνω από 5%, ενώ είχε εκτιναχθεί επίσης την Τρίτη.

Γιατί επηρεάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα

Η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για μία σειρά πρώτων υλών, από το σιτάρι και το καλαμπόκι έως βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, και βέβαια το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή τους στις περιοχές αυτές είναι μεγάλη.

Η Ουκρανία θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, ενώ η παραγωγή σιτηρών είναι μεγάλη και στη Ρωσία, με τις δύο χώρες να έχουν αθροιστικά το 29% της παγκόσμιας παραγωγής. H Ουκρανία έχει, επίσης, μεγάλη παραγωγή κριθαριού και σίκαλης, όπως και καλαμποκιού.

«Αν και η θεριστική περίοδος είναι ακόμη αρκετούς μήνες μακριά, μία παρατεταμένη σύγκρουση θα προκαλούσε ελλείψεις στο ψωμί το φθινόπωρο», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Keelvar, Alan Holland.

Ο χαλκός και το νικέλιο

H Ουκρανία αύξανε σταθερά τις εξαγωγές πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια και είναι, επίσης, μεγάλος προμηθευτής μεταλλευμάτων.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι μεγάλος παραγωγός νικελίου και πλατίνας. Η διεθνής τιμή του χαλκού σημείωνε σήμερα οριακή αύξηση.

Το νικέλιο είναι βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και στις κατασκευές κατοικιών.

«Η αμερικανική βιομηχανία chips βασίζεται στο ουκρανικής προέλευσης νέον και η Ρωσία εξάγει μία σειρά στοιχείων που είναι πολύ σημαντικά για την κατασκευή ημιαγωγών, μηχανών αεροσκαφών, αυτοκινήτων και φαρμάκων», δήλωσε αναλυτής.

SITARI
ukraine russia

Με πληροφορίες από CNBC

One thought on “Ράλι της τιμής του σιταριού | Φόβοι για νέες ανατιμήσεις ειδών διατροφής

  1. Παράθεμα: Οι σιτοβολώνες Ουκρανίας, Ρωσίας | Μαζί αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *