Οι ΗΠΑ ψάχνουν τα σημάδια που θα «προδώσουν» το πυρηνικό χτύπημα του Πούτιν

Οι ΗΠΑ ψάχνουν τα σημάδια που θα «προδώσουν» το πυρηνικό χτύπημα του Πούτιν
.

Οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό οποιασδήποτε κίνησης των στρατευμάτων της Ρωσίας που θα καταδείκνυε ότι Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους της Ουάσινγκτον.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, προειδοποιούν μάλιστα ότι οι ενδείξεις για ένα πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να έρθουν… πολύ αργά, σημειώνοντας ότι για αυτό και παρακολουθούνται προσεκτικά οι κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι ο απρόβλεπτος Ρώσος ηγέτης αποφάσισε να εξαπολύσει το αδιανόητο -σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία ή να εκφοβίσει τη διεθνή κοινότητα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του- θα μπορούσαν να έρθουν πολύ αργά» αναφέρουν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico. 

Τα περισσότερα από τα ρωσικά αεροσκάφη, μαζί με τους συμβατικούς εκτοξευτές πυραύλων, μπορούν επίσης να φέρουν μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα. Αυτά τα όπλα είναι σχεδιασμένα για πιο στοχευμένη χρήση στο πεδίο της μάχης από τα στρατηγικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που αφήνουν ίχνη όταν οι μονάδες τους τίθενται σε συναγερμό ή χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές ασκήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι εκτός αν ο Πούτιν ή οι διοικητές του θέλουν ο κόσμος να το γνωρίζει (πυρηνικό πλήγμα) εκ των προτέρων, οι ΗΠΑ μπορεί να μην μάθουν ποτέ ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανταλλάξει συμβατικά πυρομαχικά με ατομικές βόμβες» σχολιάζει το Politico.

Είναι ένα ολοένα και πιο ενοχλητικό πρόβλημα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανακτήσουν τη δυναμική στην Ουκρανία και ενισχύονται τα σημάδια ότι ο Πούτιν είναι όλο και πιο αντιδημοφιλής στο εσωτερικό, ειδικά αφού διέταξε μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα. 

«Παρακολουθούμε πιο προσεκτικά», είπε Aμερικανός αξιωματούχος με πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές δυνάμεις και τη στρατηγική της Μόσχας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

Οι προσπάθειες παρακολούθησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας  περιλαμβάνουν τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο – και τη μεγαλύτερη έμφαση σε εμπορικούς δορυφόρους για την ανάλυση ρωσικών μονάδων στο πεδίο που μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν πυρηνικές εντολές είπε ο αξιωματούχος .

Εκτός της Ουκρανίας οι προσπάθειες εστιάζονται και στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το Κρεμλίνο έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και υπερηχητικούς πυραύλους.

Με πληροφορίες από Politico

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *