Εσωτερική έκθεση Frontex: Νέο κύμα μετανάστευσης στον Έβρο, μόλις αρθούν τα μέτρα του COVID-19 στην Τουρκία

Frontex

O Frontex, ο οργανισμός προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει νέα συρροή μεταναστών που θα αποπειραθούν να περάσουν στην Ευρώπη όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται εσωτερική έκθεση του Frontex.

Τι αναφέρει το έγγραφο του Frontex

Στο εν λόγω έγγραφο του Frontex, με ημερομηνία 5 Μαΐου, αναφέρεται πως μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως «οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων».

Στην έκθεση του Frontex σημειώνεται πως στην περιοχή γύρω από τον Έβρο έχουν σταλεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας και προστίθεται ότι «η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρο, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020 –αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού».

Στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, θυμίζει το δημοσίευμα, χιλιάδες μετανάστες «είχαν πολιορκήσει την ελληνοτουρκική μεθόριο και προσπάθησαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν χαοτικές σκηνές», καθώς η τουρκική ηγεσία επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να πιέσει την ΕΕ να επισπεύσει την αποστολή δισεκατομμυρίων ευρώ για τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά με το ξέσπασμα της επιδημίας τουρκικές δυνάμεις απέσυραν τους μετανάστες ξανά στο εσωτερικό της χώρας.

Μείωση των ροών κατά 98% τον Απρίλιο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Απρίλιο καταγράφηκε μείωση 97,26% στις μεταναστευτικές ροές στα νησιά και τον Έβρο σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ από την αρχή του έτους η μείωση ήταν 97,95%.

Παράλληλα, στις δομές των ΚΥΤ των νησιών καταγράφηκε μείωση των διαμενόντων κατά 10,64% τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ η μείωση των διαμενόντων σε σχέση με τον
Ιανουάριο του 2020 είναι της τάξης του 8,86%.

Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα το Α΄ τετράμηνο του 2020 ανήλθαν σε 11.825, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019.

Όσον αφορά στις αποφάσεις αιτήσεων, τον Απρίλιο του 2020 εκδόθηκαν 15.853 αποφάσεις ασύλου έναντι 6.904 αποφάσεων τον Μάρτιο (αύξηση 129,62%), ενώ τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου μειώθηκαν κατά 12,2% τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Τέλος, τον Απρίλιο του 2020 συνεχίστηκε η μείωση των εκκρεμοτήτων στην Αρχή Προσφυγών. Η μείωση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 ήταν της τάξης του -27,77%.

Τι είναι όμως ο Frontex; Γιατί τον ονομάζουμε «ο» κι όχι «η» Frontex;

Ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό να συνδράμει τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στην προστασία των εξωτερικών συνόρων του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ. Ως οργανισμός της ΕΕ, ο Frontex χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς και από συνεισφορές των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν. Έως το 2020, ο Οργανισμός θα απασχολεί περίπου 1.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τέταρτο είναι αποσπασμένοι από τα κράτη μέλη και θα επιστρέψουν στην εθνική τους υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους στον Frontex.

Το 2016, ο Οργανισμός επεκτάθηκε και αναβαθμίστηκε σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με διευρυμένο ρόλο που περιελάμβανε, πέραν του ελέγχου της μετανάστευσης, τη διαχείριση των συνόρων και αυξημένες αρμοδιότητες στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Σήμερα ο Frontex αναγνωρίζεται ως ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ. Στην εντολή του έχουν συμπεριληφθεί επισήμως και αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης, κάθε φορά που προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις στο πλαίσιο της επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Frontex είναι ένας επιχειρησιακός οργανισμός, με περισσότερους από 1 500 αξιωματικούς από κράτη μέλη που επιχειρούν σε ολόκληρη την ΕΕ ανά πάσα στιγμή. Για την ενίσχυση της ικανότητάς του να παρακολουθεί νέες και ραγδαία εξελισσόμενες συνθήκες το κέντρο επιχειρήσεων του Frontex, που είναι αρμόδιο για την παρακολούθηση των εξωτερικών συνόρων, πλέον λειτουργεί σε καθημερινή και 24ωρη βάση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *