Ψάχνει εναλλακτικές η Τουρκία μετά τον «πάγο» για τα F-16 | Λοξοκοιτάζει προς Βρετανία για Eurofighter

Σε έντονη εξοπλιστική κούρσα επιδίδεται η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα: Τούρκοι αξιωματούχοι, με δεδομένο ότι το θέμα της αναβάθμισης και αγοράς νέων F-16 από τις ΗΠΑ έχει μπει στον πάγο, ήδη αναζητούν εναλλακτικές, λοξοκοιτώντας και προς τη Βρετανία. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το τελευταίο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έβλεπε τον έναν ομόλογό του μετά τον άλλον.

Τη Δευτέρα υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη, που ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία και την εξάρτηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής από την Τουρκία. Κρίσιμη συνάντηση είχε χθες ο Ακάρ και με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, η οποία, μάλιστα, διεξήχθη μόλις τρεις εβδομάδες από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Χαρτί» τα βρετανικά Eurofighters με στόχο την πίεση στις ΗΠΑ για τα F – 16

Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των δύο υπουργών άμυνας δεν ήταν άλλο από τα  βρετανικά Eurofighters, καθώς και η απόπειρα να πειστεί η βρετανική αμυντική βιομηχανία να πουλήσει κινητήρες Rolls Royce στην Τουρκία για τα τουρκικά μαχητικά που κατασκευάζει. Ενδεχομένως η Τουρκία, με τα  Eurofighters να πιέζει την Αμερική ότι, αν δεν της δώσει τα F-16, ότι θα στραφεί σε άλλη αγορά. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να χρησιμοποιεί τα  Eurofighters ως χαρτί, γιατί στόχος είναι πάντα τα αμερικανικά μαχητικά. Ο υπουργός άμυνας της Τουρκιάς ετοιμάζεται να δει και τον ισραηλινό ομόλογό του, ενδεχομένως για να ασκήσει και μέσω Ισραήλ πιέσεις στις ΗΠΑ για τα F-16.

Τα μαχητικά «αντάλλαγμα» και για την ένταξη  Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Εντωμεταξύ, μία άλλη σημαντική εξέλιξη είναι και η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, με σκοπό να πιέσει την Άγκυρα να πει το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία. Και πάλι, το «αντάλλαγμα» φαίνεται  να είναι τα αμερικανικά F-16. Αυτά και οι ΗΠΑ αποτελούν αυτή τη στιγμή τον στόχο της Άγκυρας. 

Γι’ αυτό και κινητοποιεί  όλες τις χώρες – δορυφόρους των ΗΠΑ, μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στο Κογκρέσο, με τις οποίες μπορεί να αλλάξουν πολλά πράγματα στις τουρκο- αμερικανικές σχέσεις.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours