Έκθεση ΟΗΕ για Λιβύη: Proxy War μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με 5.000 μισθοφόρους

Proxy War μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με 5.000 μισθοφόρους
Proxy War μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με 5.000 μισθοφόρους

Στα ρωσοτουρκικά έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές. Το ίδιο και στα θέματα της Λιβύης. Οι εξελίξεις όμως είναι τέτοιες που δεν γίνεται να μην αναφερθούμε εκ νέου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Απόρρητη έκθεση για λογαριασμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνει λόγο για πόλεμο δια αντιπροσώπων (proxy war) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στο λιβικό έδαφος, με αναλυτές να εκτιμούν πως περισσότεροι από 5.000 μισθοφόροι κι από τις δύο πλευρές συμμετέχουν στις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως χιλιάδες ακόμα εκπαιδεύονται για να μεταφερθούν στις εμπόλεμες περιοχές.

Proxy war μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο, μπορεί στο έδαφος της Συρίας οι μάχες μεταξύ των Σύρων ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων να έχουν μειωθεί σε ένταση, λόγω της ρωσοτουρκικής εκεχειρίας, αυτό όμως δεν ισχύει για τη Λιβύη όπου τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι αντίθετα.

Η Τουρκία στηρίζει τόσο τους Σύρους αντάρτες όσο και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, την οποία αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, παρόλο που χάνει την υπομονή της μαζί του.

Στις αρχές Μαρτίου η παράλληλη κυβέρνηση του Χάφταρ, που έχει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη, άνοιξε πρεσβεία στη Δαμασκό, όπου η λιβυκή πρεσβεία παρέμενε κλειστή από το 2012. Εξάλλου πτήσεις συνδέουν τη Δαμασκό με τη Βεγγάζη, προπύργιο του στρατάρχη.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόρρητη έκθεση του ΟΗΕ, οι πτήσεις αυτές της ιδιωτικής, συριακής εταιρείας Cham Winfs επέτρεψαν την αποστολή εκατοντάδων μισθοφόρων στο λιβυκό μέτωπο.

Η έκθεση αυτή των ειδικών, που έχουν αναλάβει να εποπτεύουν την εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, αναφέρει ότι συνολικά 33 πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου.

«Σύμφωνα με πηγές επί του πεδίου, ο αριθμός των Σύρων μαχητών που στηρίζουν τις επιχειρήσεις του στρατάρχη Χάφταρ είναι τουλάχιστον 2.000», διευκρινίζεται στην έκθεση.

Η ομάδα ειδικών τονίζει ότι έχει ενημερωθεί πως κάποιοι από τους μαχητές αυτούς μετέβησαν στη Λιβύη μέσω της Cham Wings με τρίμηνα «συμβόλαια». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι τους μισθοφόρους στρατολόγησε η ιδιωτική, ρωσική εταιρεία Wagner για λογαριασμό του Χάφταρ.

Η Μόσχα αρνείται τον ρόλο της στην παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.

Ο εχθρός του εχθρού μου

Η Δαμασκός και ο Χάφταρ συνεργάζονται γιατί έχουν «έναν κοινό εχθρό»: την Τουρκία, δήλωσε ο Σάμουελ Ραμάνι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η Δαμασκός και ο Χάφταρ συνεργάζονται γιατί έχουν «έναν κοινό εχθρό»: την Τουρκία, δήλωσε ο Σάμουελ Ραμάνι, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Για τη Ρωσία «στόχος είναι να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι μπορεί να προχωρήσει σε ασύμμετρα αντίποινα σε απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες στη Συρία, με κλιμάκωση της κατάστασης στη Λιβύη».

Τότε η Άγκυρα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με διπλό μέτωπο, που θα ωθούσε “στα άκρα τις ικανότητές της”, πρόσθεσε.

Χιλιάδες «μισθοφόροι»

Επικαλούμενοι «κάποιες πηγές» οι εδικοί του ΟΗΕ εκτιμούν τον συνολικό αριθμό των Σύρων μαχητών στη Λιβύη σε περίπου 5.000. «Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι στρατολογήθηκαν από την Τουρκία υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας», επισημαίνει η έκθεση, περιγράφοντας πρακτικά τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων (proxy war).

Η Τουρκία που στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας παραδέχθηκε ότι έχει στείλει στρατεύματα να πολεμήσουν στη Λιβύη, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ράχμαν έκανε λόγο για έως και 9.000 μισθοφόρους που έχει στείλει η Άγκυρα στη Λιβύη, ανάμεσά τους και δεκάδες έφηβοι ηλικίας 16 με 18 ετών.

Περίπου «3.300 άλλοι μαχητές εκπαιδεύονται αυτή η στιγμή σε τουρκικά στρατόπεδα» αναμένοντας να σταλούν με τη σειρά τους στο μέτωπο, νότια της Τρίπολης, συνέχισε ο Άμπντελ Ράχμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισθοφόροι αυτοί ανήκουν στον «Εθνικό Στρατό», ένα συνασπισμό ομάδων των Σύρων ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία και έχουν την έδρα τους στη βορειοδυτική Συρία, κυρίως στην Ιντλίμπ, την Αφρίν και την Αζάζ.

Εξάλλου ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου εκτίμησε σε 298, εκ των οποίων 17 έφηβοι, τον αριθμό των φιλοτούρκων Σύρων μαχητών που έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Λιβύη.

«Μοιάζει ότι οι δυνάμεις αυτές είναι μισθοφόροι που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη φτώχεια, την ανεργία και τις στερήσεις στη Συρία», εξήγησε ο Σάμουελ Ραμάνι.

Στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία στη Συρία και μάχονται στο πλευρό μελών της εταιρείας Wagner στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν τον Χάφταρ, προσπαθούν να στρατολογήσουν και Σουδανούς μισθοφόρους.

Διότι στη Λιβύη, όπως και στη Συρία, οι παρεμβάσεις των ξένων στρατευμάτων δεν περιορίζονται στη Ρωσία και την Τουρκία.

Τελικά τι επιδιώκει η Ρωσία;

H Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ της είναι παγερά αδιάφορος. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Κρεμλίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι σε έναν στρατιωτικό που έχει εκπαιδευτεί στη CIA.

Η συγκυρία δημιούργησε τη λυκοφιλία.

Το βασικό για τη Ρωσία είναι η τάχιστη δυνατή ειρήνη στην χώρα ώστε να εξασφαλιστεί πρόσβαση στο πετρέλαιο της χώρας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ρωσική δυσφορία απέναντι στον Χαφτάρ έχει να κάνει και με τον τρόπο που παρατείνοντας το αδιέξοδο δεν επιτρέπει την επιστροφή της Λιβύης στην ενεργειακή αγορά ούτε την υλοποίηση των σχεδίων και ρωσικών εταιριών όπως η Gazprom στην Λιβύη.

Άλλωστε, η Ρωσία προσπαθεί να διατηρεί επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και δεν είναι τυχαίο ότι κυρίως στηρίζει το στρατό του Χαφτάρ μέσω μισθοφόρων σε μια λεπτή ισορροπία που ταυτόχρονα επιδιώκει να αποτρέψει την υπερβολική ενίσχυση της Τουρκίας και της πλευράς Σαράζ και να πιέσει τον Χαφτάρ να ακολουθήσει το δρόμο της συνεννόησης, καθώς εξαρχής αυτό που ενδιέφερε τη Μόσχα ήταν να αναδειχθεί ως η κατεξοχήν δύναμη που συμβάλει στην επίλυση μιας κρίσης.

Τι είναι Proxy War

Proxy War oνομάζεται (διαμεσολαβητικός πόλεμος ή πόλεμος δι’ αντιπροσώπων) είναι σύγκρουση μεταξύ δύο εθνών, χωρίς άμεση εμπλοκή των εμπλεκομένων. Ο όρος proxy war χρησιμοποιείται επίσης για τον πόλεμο που υποκινείται από μεγάλη δύναμη χωρίς να εμπλακεί η ίδια. Αν και ο ορισμός του proxy war μπορεί να περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές όψεις της ένοπλης αντιπαράθεσης, βασίζεται στο γεγονός ότι δύο διακριτά κράτη χρησιμοποιούν εξωτερικές δυνάμεις για να επιτεθούν στα συμφέροντα ή τα εδάφη του αντιπάλου. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται συχνά την επιχειρησιακή μεσολάβηση συμμάχων κατά του αντιπάλου, είτε την βοήθεια προς συμμάχους για την καταπολέμησή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *