Πρόταση μομφής | «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» | Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή | Η στάση των βουλευτών της ΝΔ

Πρόταση μομφής | «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» | Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή | Η στάση των βουλευτών της ΝΔ

Μια εφ/όλης της ύλης επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να φύγουν από τη θέση άμυνας για το θέμα των παρακολουθήσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία είναι εμφανές πως θέλουν να μεταφέρουν την … μπάλα σε άλλο γήπεδο, καθώς γνωρίζουν (ΠΗΓΗ) πως η υπόθεση των υποκλοπών έχει πολιτικό κόστος και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο αφού η χώρα είναι μια «ανάσα» πριν τις εκλογές

Όπως έχει γίνει φανερό από την συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοκλασάτοι υπουργοί και γαλάζιοι βουλευτές επιλέγουν να μετατοπίσουν την συζήτηση και αποφεύγουν τις μακροσκελείς αναφορές στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Ουσιαστικά σε πολλά σημεία η συνεδρίαση της Ολομέλειας θυμίζει παράλληλους μονολόγους: Από την μια πλευρά  η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να εστιάσει στις παρακολουθήσεις. Από την άλλη πλευρά η κυβερνητική πλειοψηφία  ανοίγει το ένα θέμα μετά το άλλο  (από τη Novartis μέχρι τον Καλογρίτσα και από το μεταναστευτικό και την «μικρή Μαρία» μέχρι τα όσα έγιναν την περίοδο του  2015). 

a1834520 e991 497f aa23 9bf778378d44
Μητσοτάκης – Τσίπρας / Βουλή – Πρόταση μομφής / ethnos.gr

Στη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να εστιάσει σε τέσσερις βασικές ενότητες: 

  • Θα κάνει σύγκριση των όσων έχουν γίνει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαξίμου  εκτιμούν πως η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι μία ευκαιρία για πολιτικές  συγκρίσεις σε θέματα πρώτης γραμμής, όπως η  οικονομία, η εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό κ.α.
  • Θα υπογραμμίσει  πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα και θα εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για καλλιέργεια κλίματος τοξικότητας.
  • Θα περάσει στην επίθεση ως προς το ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόγευση έδωσε από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σημείωσε «μας είπε ο κ. Τσίπρας «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο».
  • Θα αναφερθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση – μετά τις αποκαλυψεις για την επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη- ανέλαβε τις ευθύνες της, άλλαξε πρόσωπα και ψήφισε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Θα τονίσει δε πως όλα αυτά έγιναν χωρίς να αγνοούνται λάθη αλλά παράλληλα χωρίς να διαλύεται μία πολύτιμη υπηρεσία. Με την Νέα Δημοκρατία να συντηρεί τους υψηλούς τόνους απέναντι στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. 

Απέναντι στην ασφυκτική πίεση από την αντιπολίτευση από την κυβερνητική πλευρά επιχειρούν να ρίξουν το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ και να θέσουν μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων «αν υπάρχει  έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον Πρωθυπουργό με τα όσα του καταμαρτυρεί;».

Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι πως ακριβώς θα τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για παρακολούθηση έξι ακόμα προσώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εργασίας  και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Είναι ένα θέμα στο οποίο είναι αποφασισμένη να εστιάσει η αντιπολίτευση , ενώ μέχρι τώρα από την γαλάζια  πλευρά έχει γίνει λόγος για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση».

mitsotakis voulh

Κλίμα πόλωσης και αύξηση της συσπείρωσης 

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως στόχος είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Ωστόσο, στο δρόμο προς τις κάλπες είναι δεδομένο πως θα επικρατήσει το σκληρό ροκ, κακώς στη Νέα Δημοκρατία έχουν ως κεντρικό στόχο να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης και να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής. 

«Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για δήθεν μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εστιάζει στην σημασία της πρώτης κάλπης. Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει και στη σημερινή συνεδρίαση είναι πως η χώρα  χρειάζεται «σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια», επαναλαμβάνοντας πως το δίλημμα είναι «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω;».

Στην κυβέρνηση θέλουν από αύριο να αφήσουν πίσω τη συζήτηση για τις υποκλοπές και θα επιχειρήσουν μια αλλαγή ατζέντας, καθώς γνωρίζουν πως είναι ένα θέμα που τους απομακρύνει από το κεντρώο ακροατήριο. Αυτή θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθεί και το επόμενο διάστημα, αν και είναι δεδομένο πως η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να συντηρεί ψηλά στην ατζέντα το θέμα των παρακολουθήσεων. 

Η στάση των βουλευτών της ΝΔ

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η συνοχή της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Στη σημερινή ψηφοφορία δεν αναμένεται κάποια έκπληξη. Παρά τις επιφυλάξεις ή και αντιρρήσεις για τη διαχείριση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που εξέφρασαν «γαλάζια» στελέχη – όπως οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής αλλά και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας – στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία η ΝΔ προσέρχεται συντεταγμένα. Οι βουλευτές της αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, είτε με φυσική παρουσία, είτε με επιστολική ψήφο, η οποία πλέον, από την πανδημία του κορονοϊού και μετά, προσμετράται κανονικά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, παρ’ ότι η απουσία από τη Βουλή δεν σχετίζεται αποκλειστικά με επίσημη αποστολή στο εξωτερικό.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ταλαιπωρείται από μία βαριά ίωση, αν παραμένει αδιάθετος θα επιλέξει την επιστολική ψήφο, κάτι που ενδέχεται να κάνει και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμαλής.

«Παρά την όποια κριτική, δεν θα μπορούσε ένας πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρωθυπουργός, “να δώσει πατήματα” στον ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε καταστροφική πολιτική για τη χώρα κι άφησε τόσες πληγές» εκτιμά, μιλώντας στο newsit.gr, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης αναμένεται να καταφηφιστεί και από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, κάτι που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *