
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και με ξεκάθαρες απόψεις εμφανίστηκε χθες (07/06/2022) στο συνέδριο της Capital Link ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, το οποίο έγινε στη διάρκεια της έκθεσης “Ποσειδώνια 2022” .
Αναφερόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τόνισε ότι ο λόγος που συμμετείχε στον διαγωνισμό και πλειοδότησε ήταν «πατριωτικός» και διευκρίνισε: «ήμουν απογοητευμένος να βλέπω τις ναυπηγικές εγκαταστάσεις σε αυτή την κατάσταση και ήθελα ο κόσμος που εργάζεται να δει ξανά τις λαμπρές ημέρες του παρελθόντος».
Στη συνέχεια ο Γ. Προκοπίου είπε με νόημα:
«Είναι μια δύσκολη πρόκληση η λειτουργία του Ναυπηγείου, αλλά είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι προκλήσεις» και θύμισε μια παροιμία που λέει: «αν έχεις φαγούρα, μην περιμένεις άλλο να ξύσεις την πλάτη σου. Θέλω να ξαναδώ την Ελλάδα να είναι ανεξάρτητη στον ναυπηγικό τομέα»
Ρωτήθηκε στη συνέχεια «αν η πανδημία επηρέασε τον κλάδο της ναυτιλίας». Η απάντηση του ήταν αποκαλυπτικά κυνική: «από τη μία πλευρά ήταν μια τραγωδία για τον κόσμο, όμως έφερε και ευκαιρίες για την αγορά, με μεγάλη αύξηση στα τονομίλια».
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι αντίθετος με την επιβολή κυρώσεων και εξήγησε ότι «ιστορικά τα μέτρα δεν λειτούργησαν ποτέ, κάτι που είδαμε πρόσφατα στο Ιράν και στη Βενεζουέλα».
Τελειώνοντας είπε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, για το τι είναι νόμιμο και τι όχι ,γιατί πλέουμε διαρκώς σε αχαρτογράφητα ύδατα».
Γ. Προκοπίου: Είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Την αναγκαιότητα να αποσαφηνιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να μπορέσει να λειτουργήσει με ομαλότητα η ναυτιλία τόνισε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής της Dynacom Tankers Management στο ναυτιλιακό συνέδριο της Capital Link. Όπως μεταδίδει το Reuters ο εφοπλιστής σημείωσε πως «πρέπει να είναι σαφές τι επιτρέπεται και τι όχι, γιατί η ναυτιλία κινείται σε μια γκρι ζώνη, καθώς βλέπουμε τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να είναι πιο αυστηρές συγκριτικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί».
Όπως αναφέρει το Reuters, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως η αμερικανική απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, ώθησαν τη Ρωσία να στραφεί σε πελάτες στην Ινδία και την Κίνα που παραλαμβάνουν φορτία με μεγάλη έκπτωση. Οι υφιστάμενοι περιορισμοί στο Ιράν οδήγησαν επίσης το εμπόριο πετρελαίου προς την Ασία.
To δημοσίευμα της Handelsblatt
Πρόσφατα, η γερμανική Handelsblatt είχε αναφερθεί στον Έλληνα εφοπλιστή. «Από τον ερχόμενο χειμώνα και μετά ο Γιώργος Προκοπίου σκοπεύει να κάνει τη Γερμανία πιο ανεξάρτητη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου», ανέφερε σε εκτενές αφιέρωμά της.
Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, ο 76χρονος πλοιοκτήτης συμφώνησε με τη γερμανική κυβέρνηση τη ναύλωση δύο Πλωτών Μονάδων Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), οι οποίες θα προμηθεύουν τη Γερμανία με LNG, συνδράμοντας στην προσπάθειά της για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Πρόκειται για το LNG carrier – FSRU «Transgas Power», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Ειρηνικό, κατευθυνόμενο από το Σεντάι της Ιαπωνίας προς το Φρίπορτ στην πολιτεία του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το αδελφό πλοίο “Transgas Force” , που πλέει από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο με κατεύθυνση τον Βόρειο Ατλαντικό. Τα πλοία ανήκουν στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία «Dynagas», του Έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Προκοπίου. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα χαράξουν πορεία για τη Γερμανία, αναφέρει η Handelsblatt.



Από τη… σχεδία στα δεξαμενόπλοια
Ο Γιώργος Προκοπίου αφηγείται στη Handelsblatt την ιστορία του και την αγάπη του για τη θάλασσα. Όπως το πώς, σε ηλικία έξι ετών, έφτιαξε μια σχεδία από παλιές σανίδες στην παραλία της Γλυφάδας και την οδήγησε στον Σαρωνικό.
Αγόρασε το πρώτο του πραγματικό πλοίο το 1972: με δύο συνεργάτες, αγόρασε το δεξαμενόπλοιο 55.000 τόνων «Pennsylvania» από την Getty Oil.
Σήμερα, ο Προκοπίου, μέσω των εταιρειών του, διοικεί έναν στόλο με περισσότερα από 120 πλοία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όταν το 2016, ο Έλληνας εφοπλιστής παρήγγειλε τα δύο πλοία από το κινεζικό κρατικό ναυπηγείο Hudong-Zhonghua, ουδείς είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία έξι χρόνια μετά. Ούτε τέτοιας έκτασης, ενεργειακή κρίση.
Η παράδοση των δύο πλοίων το φθινόπωρο του 2021 έδειξε ότι ο Έλληνας είχε τη σωστή “μύτη” και γνώριζε το καλό timing: Με τις τιμές του φυσικού αερίου να απογειώνονται, αυξήθηκαν και οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς LNG. Μέσα σε λίγους μήνες, οι ημερήσιες τιμές στην αγορά spot αυξήθηκαν από 50.000 σε περισσότερα από 300.000 δολάρια.
Αυτά τα δύο πλοία, σαν τα οποία υπάρχουν μόνο 48 στον κόσμο, κοστίζουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κύκλους του κλάδου, οι τιμές ναύλωσης είναι περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα.
Μαζί με άλλες δύο πλωτές μονάδες FSRU που η Γερμανία μισθώνει από τη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Höegh LNG, τα πλοία του Προκοπίου μπορούν να τροφοδοτούν κάθε χρόνο έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο γερμανικό δίκτυο. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν τα δύο τρίτα της ποσότητας που εισήγαγε πέρυσι η Γερμανία από τη Ρωσία.
Η ελληνική κυριαρχία στο LNG
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατάλαβαν πολύ νωρίτερα από τους ανταγωνιστές τους από άλλες χώρες, την αυξανόμενη σημασία του LNG στην αγορά φυσικού αερίου. Από τα 640 δεξαμενόπλοια LNG που πλέουν αυτή τη στιγμή στις θάλασσες του κόσμου, τα 135 ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Ο Προκοπίου ελέγχει 17 από αυτά, ενώ άλλα εννιά, έχουν ήδη παραγγελθεί στα ναυπηγεία της Κορέας.
Ο Γιώργος Προκοπίου θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους Έλληνες εφοπλιστές. Κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων μεταφοράς LNG κατηγορίας 1A στον κόσμο. Μπορούν να σπάσουν πάγο πάχους έως και 80 εκατοστών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γιώργος Προκοπίου κατέχει περισσότερα από 2.000 ακίνητα στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ένα από τα «μαργαριτάρια» του είναι η Βίλα Χριστίνα, στο Πορτοφίνο.
Ωστόσο, ο Έλληνας εφοπλιστής προτιμά να ζει στη θάλασσα: στη θαλαμηγό του μήκους 106 μέτρων «Dream», που είναι συνήθως αγκυροβολημένη στις ακτές της Γλυφάδας. Στον όμιλο εργάζονται οι τέσσερις κόρες του Ιωάννα, Μαριλένα, Μαρίνα και Μαρία-Ελένη.