Πόσο αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης | Πόσα λίτρα αγοράζουμε με έναν μέσο μισθό σε κάθε χώρα (infographic)

Πόσο αυξήθηκε η τιμή της βενζίνης | Πόσα λίτρα αγοράζουμε με έναν μέσο μισθό σε κάθε χώρα (infographic)

Η τιμή διπλασιάστηκε στην Τουρκία μέσα σε 6 μήνες – Από τη χαμηλότερη τιμή των €0,30 στην Αλγερία ως την πιο υψηλή με €2,83 στο Χονγκ Κονγκ – Ενας μέσος Έλληνας μπορεί να αγοράσει 7 φορές λιγότερα λίτρα ετησίως από έναν Ελβετό

Τη δυναμική μεταβολή της τιμής της βενζίνης στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξέτασαν οι αναλυτές στη Picodi.com  και υπολόγισαν πόσα λίτρα βενζίνης μπορεί να αγοράσει κανείς με ένα μέσο μισθό στην Ελλάδα.

Έως και διπλάσια αύξηση της τιμής της βενζίνης

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, πολλές χώρες της Ευρώπης σημείωσαν ρεκόρ στις τιμές της βενζίνης. Στην Τουρκία η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 100%.

Τον Ιούνιο, η μέση τιμή ενός λίτρου βενζίνης στην Ελλάδα ήταν 2,53 ευρώ το λίτρο. Αυτό το ποσό είναι 36% υψηλότερο από τον Ιανουάριο, όταν, κατά μέσο όρο, ένα λίτρο βενζίνης κόστιζε 1,76 ευρώ. Πιο σοβαρές αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων στην Ισπανία (+ 40,8%), την Αυστρία (+ 45,7%) και την Ουκρανία (+ 63,3%).

Στη Μάλτα, οι τιμές της βενζίνης παρέμειναν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους. Στη Ρωσία, η ονομαστική τιμή σε ρούβλια δεν άλλαξε. Ωστόσο, λόγω της τεχνητής αύξησης της αξίας του ρουβλίου από την κυβέρνηση, οι τιμές της βενζίνης σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 41,5%. Το Καζακστάν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη (εν μέρει), όπου η βενζίνη έγινε ελαφρώς φθηνότερη (− 0,7%).

ayxhsh benzinis

Δείκτης βενζίνης 2022

Οι Νορβηγοί, οι Φινλανδοί και οι Δανοί πληρώνουν σήμερα τα περισσότερα για τη βενζίνη τους, 2,56 ευρώ/λίτρο, 2,53 ευρώ/λίτρο και 2,48 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα. Η βενζίνη στην Ελλάδα είναi μια από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη, 2,40 ευρώ/λίτρο. Παρόμοιες τιμές βλέπουμε στην Ισλανδία (2,46 ευρώ), Ολλανδία (2,33 ευρώ) και Σουηδία (2,21 ευρώ/λίτρο). Φέτος, ελέγξαμε επίσης τη σχέση της τιμής της βενζίνης με τον τοπικό μέσο μισθό.

(κάντε κλικ στα βέλη για να δείτε δεδομένα από τις υπόλοιπες 41 χώρες)

Με ένα μέσο μισθό, οι οδηγοί στην Ελβετία (2.455 λίτρα), το Λουξεμβούργο (1.943 λίτρα) και τη Δανία (1.502 λίτρα) μπορούν να αγοράσουν την περισσότερη βενζίνη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι 926 ευρώ καθαρά. Αυτό σημαίνει ότι ένας κάτοικος της Ελλάδας με ένα μέσο μισθό μπορεί να αγοράσει 386 λίτρα βενζίνης. Σε σύγκριση με το δείκτη βενζίνης του προηγούμενου έτους, η αγοραστική δύναμη του μέσου ελληνικού μισθού στο πλαίσιο της βeνζίνης έχει μειωθεί σημαντικά.

Έτσι φαινόταν ο δείκτης βενζίνης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια:

  • 2019 – 559 λίτρα
  • 2020 – 632 λίτρα
  • 2021 – 627 λίτρα
  • 2022 – 386 λίτρα

Οι τιμές της βενζίνης στον κόσμο: Δεν αυξήθηκαν παντού

Η ύπαρξη σημαντικών πόρων πρώτων υλών έσωσε ορισμένες χώρες από την αύξηση της τιμής της βeνζίνης. Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ ή το Κατάρ. Οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Καζακστάν αποφάσισαν είτε να παγώσουν είτε να θέσουν το ανώτατο όριο στις τιμές της βενζίνης.

Τον Ιούνιο του 2022, η χαμηλότερη τιμή βενζίνης σημειώθηκε στην Αλγερία (0,30 €/λίτρο), στο Κουβέιτ (0,32 €/λίτρο) και στο Ιράν (0,34 €/λίτρο). Το Χονγκ Κονγκ από την άλλη ξεχωρίζει ως η χώρα με την υψηλότερη τιμή βενζίνης ανά λίτρο (2,83 €/λίτρο).

Στην παγκόσμια κατάταξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών, το βάθρο εξακολουθούν να καταλαμβάνουν οι χώρες του Περσικού Κόλπου: Κατάρ (5 968 λίτρα), Κουβέιτ (5 578 λίτρα), Σαουδική Αραβία (4 372 λίτρα).

Η φτωχότερη χώρα της λίστας εξακολουθεί να είναι η Κούβα, όπου ο μέσος μισθός αρκεί για μόνο 27 λίτρα βενζίνης.

gas price19aa